Fietstocht ‘de boer op’ trekt door Ruurlo

BORCULO – Elk jaar organiseert de oude afdeling LTO afdeling Borculo een fietstocht de boer op, dit gebeurd tijdens de fiets4daagse georganiseerd door de VVV nu TIB (toerisch informatie centrum Borculo) genaamd, dit als gevolg van het opheffen van de VVV`s. ”De 4-daagse wordt dit jaar voor de 43 keer georganiseerd, hoeveel jaren wij daar onze medewerking aan verlenen weet ik niet precies, de eerste keer dat ik mij nog kan herinneren is een boerendag in de manege van de familie Laurens, volgens mij was dat met 175 jaar Borculo, de toenmalige standsorganisaties te weten CBTB, ABTB en GMvL werd toen gevraagd een boerendag te organiseren, hier werden toen allerlei oude ambachten en aanverwante gebeurtenissen gepresenteerd en volgens mij was dat ongeveer 1995”, aldus Mart Bloemendaal.

”Dit is toen zo goed bevallen dat de VVV Borculo toen gevraagd heeft of wij niet elk jaar tijdens de 4 daagse een aantal bedrijven konden vinden, waar de fietsers een kijkje konden nemen. De eerste jaren vroegen wij een paar bedrijven en zorgde de VVV dat er een route langs liep. Om uit de kosten te komen werd er dan koffie verkocht, dit werd steeds uitgebreid en sinds 2006 zetten wij ook zelf de route uit, deze bestaat uit 25 km 40 km en 60 km.”

De voor bereidingen vinden plaats door vijf personen, dit zijn Harry Kistemaker Riek Krukerink, Aafke Hesselink, Yvonne te Velthuis en ondergetekende, op de dag zelf hebben we nog een stuk of 10 mensen extra. Onze werkwijze is, na de fiets tocht een evaluatie en tevens al ideeën voor volgend jaar, ik begin dan met mooi weer al eens te fietsen en rond te kijken welke bedrijven ik zoal tegen kom, in november/december komen we dan een keer met ons clubje bij elkaar en kom ik met een voorstel welke richting het op kan gaan, doe wat suggesties wat er alzo te zien is andere suggesties worden ook besproken en in januari gaan Riek en ik op pad om bedrijven te vragen.”

”Als we dan de bedrijven in beeld hebben, komen we weer bij elkaar en wordt er een rooster gemaakt van wat er gedaan kan worden, waar we gaan pannenkoeken bakken waar soep of slaatjes verkocht kunnen worden en bij de eerste stop is er koffie. Reden dat wij zo vroeg met de route`s beginnen is het feit dat de andere dagen de route`s worden uitgezet door mensen van het TIB, ik kan dan aangeven welke kant wij opgaan en zij houden daar dan rekening mee zodat er geen twee dagen de zelfde richting wordt op gefietst.”

Bedrijven die we dit jaar bezoeken zijn: Het biologisch varkens bedrijf van de familie Boeijink aan de Hofteweg 10 Ruurlo Het bedrijf heeft fokvarkens en mestvarkens alles op stro en uitloop, we mogen daar in de stallen komen De tweede stop is het Melkvee bedrijf De Bokhorst van de familie Klein Geltink Aan de wiersserbroekweg 18 in Vorden, het is een pachtbedrijf van kassteel De Wierse. Heeft een doorloop melkstal en melkt ongeveer 120 koeien.

De derde stop is het bedrijf van de familie Toevank aan de Scholtenweg 2 te Ruurlo. Hier zorgen 2 robots voor het melken. Deze bedrijven worden door alle route`s aangedaan, de 60 km heeft een extra stop bij Hein Smeerdijk Werkseveldweg 3 Warnsveld.

Na het overlijden van zijn vrouw is hij begonnen met beeldhouwen, hier staan rond zijn huis verschillende beelden en sinds een jaar is hij beheerder van de schaapskooi en kudde in het Warkenseveld, dit is tegenover zijn boerderij. De fietstocht is op 18 juli.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven