Ruurlose boer heeft mooiste modderbad!

RUURLO – De mooiste modderpoel 2013 ligt in Ruurlo, op de biologische varkensboerderij van familie Boeijink. Organisator Wakker Dier heeft vandaag de moddertrofee uitgereikt. De modderpoel heeft alles wat een varkenshart begeert: water, modder, zon, schaduw en een goede stevige boom om lekker tegen aan te schuren. Perfect om heerlijk af te koelen met dit hete weer. Wakker Dier: “Varkens kunnen niet zweten, dus een modderpoel is met dit weer erg belangrijk! Helaas heeft slechts 1 procent van de varkens dit geluk. De biologische varkens van boer Boeijink hebben beestachtig geboft!” De winnaar is gekozen door de Facebook-volgers van Wakker Dier. De andere kandidaat in de verkiezing kreeg ook veel stemmen.

Dit was de poel van familie Baijens, het mooie van deze poel is dat deze grotendeels door de varkens zelf is gemaakt. Een modderpoel is erg belangrijk voor varkens. Omdat een varken niet kan zweten, heeft het dier de koele modder nodig om hittestress te voorkomen. Hoewel mensen nu genieten van de zomer, is het voor een varken bij 20°C al snel te heet. Dus bij de zomerse temperaturen van deze week is een grote koele modderpoel erg welkom.

Wageningen Universiteit concludeerde in 2010 dat modderbaden erg belangrijk zijn voor het welzijn van varkens en extra aandacht verdienen. Een modderpoel is namelijk niet alleen erg belangrijk voor temperatuurregulatie, maar ook voor sociaal gedrag, huid- en wondverzorging en simpelweg het geluksgevoel van varkens. Toch is een modderpoel slechts één procent van de 12 miljoen varkens in Nederland gegund. Enkel aan biologisch gehouden moedervarkens.

Zij genieten vandaag extra van een dikke laag verkoelende modder op hun huid. Wakker Dier feliciteert de familie Boeijink, en vooral hun varkens, met de Mooiste Modderpoel van Nederland!

Foto’s Wakker Dier:
[nggallery id=3898]

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Ruurlose boer heeft mooiste modderbad!”

 1. Gefeliciteerd fam Boeiijnk, zo hoort het te zijn.
  Prachtig om te zien, je ziet de varkens genieten.
  Succes met je mooie bedrijf.

 2. Dierenwelzijn kan dus! Ga zo door en hopelijk volgen meer boeren dit prachtige voorbeeld.

  H. Pelle(PvdA raadslid Gem. Berkelland)

 3. Gefeliciteerd, en een prachtig gezicht om te zien. Jammer dat zoiets geen gemeen goed is voor de andere varkens.

  Succes

 4. Kritische Analyst

  Gefeliciteerd met deze troffee,

  Jammer dat Wakker Dier, je vandaag deze prijs toekent, morgen je de rug toe keert en overmorgen je de nek omdraait……. Denk er maar eens over na.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven