Textieldag anno 1687 bij Lebbenbrugge

BORCULO – Vroeger ging men heel anders om met de textiel dan tegenwoordig. Op 14 juli wordt van 13.30 tot 17.00 uur in het Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo gedemonstreerd hoe men doeken weeft. Op De Lebbenbrugge weeft men nog met een weefstoel uit 1687. Ook worden er knipmutsen opgemaakt en sokken gebreid.  Men kan zien hoe de was vroeger in een met  hout gestookte ketel werd gekookt, in een tobbe werd gewassen en op het veld werd gebleekt, op een rek werd gedroogd en gestreken.

Er is een film over de laatste dagen van de Needse textielindustrie, over de verwerking van vlas en over de kunst van het opmaken van knipmutsen en van het doekrollen voor in het kabinet.

Het hele seizoen is er tentoonstelling over het thema Boerenerven. Een boerenerf werd vroeger heel functioneel ingericht. Alles had een bedoeling waarmee de zelfredzaamheid van de bewoners werd vergroot.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven