Mwangaza kinderkoor bezoekt Eibergen

EIBERGEN – Het Mwangaza kinderkoor bestaat uit 20 (wees)kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar. Deze kinderen komen uit Rakai, de ‘aidsregio’ in het zuiden van Oeganda. Mwangaza is een woord in de Swahili taal en betekent ‘stralend licht’. Een toepasselijke naam voor de kinderen in dit koor want stralen doen ze, ondanks hun levensomstandigheden. Naar school gaan, toegang tot medicijnen, kleding en basislevensbehoeften als eten zijn helaas een luxe die voor veel kinderen onbereikbaar is.

De Uganda Child Care Foundation is een stichting die concrete hulp biedt in de vorm van projecten en sponsorprogramma’s. De stichting geeft financiële en educatieve hulp vanuit een christelijke visie. De stichting werkt in Nederland uitsluitend met vrijwilligers, zodat de overheadkosten laag blijven.

In Oeganda wordt samengewerkt met lokale hulpverleningsinstanties. De UCCF  is voornamelijk actief in de regio Rakai, de thuishaven van de koorleden van Mwangaza. In Rakai heeft het aidsvirus het hardst toegeslagen en is een complete middengeneratie verdwenen. UCCF haalt de getalenteerde kinderen regelmatig naar Nederland om met hun zang, dans, muziek en kleding aandacht te vragen voor de situatie van de vele kinderen die op zichzelf zijn aangewezen.

Van 2 september tot en met 20 oktober is het Mwangaza kinderkoor in Nederland en brengt op dinsdag 17 september een bezoek aan Eibergen. Overdag gaan de Oegandese kinderen samen met de kinderen van de Willem Sluiterschool een dagje aan de slag. Er worden workshops op school gegeven en de kinderen van het koor vertellen wat over hun leven in Oeganda. Na schooltijd gaan de Mwangaza kids lekker spelen in het Hof van Eckberge in Eibergen.

’s Avonds treedt het Mwangaza kinderkoor om 19.00 uur op in het Hof van Eckberge. Dit concert is voor iedereen gratis toegankelijk, evenals de Afrikaanse markt die wordt opgezet en waar originele Oegandese souvenirs en gebruiksvoorwerpen verkocht worden. Tijdens de avond wordt geld ingezameld voor de bouw van een slaapzaal bij de school van de kinderen in Kakuto. Op die manier kunnen kinderen, die ver van school wonen en soms anderhalf uur (enkele reis) moeten lopen, door de weeks bij school overnachten. Dat is minder vermoeiend én veiliger.

Daarnaast hoopt de stichting UCCF 150 nieuwe sponsorouders te werven in Nederland, die voor 25 euro per maand een kind in Oeganda willen ondersteunen om een hoopvolle toekomst te krijgen. Voor dat bedrag krijgen kinderen namelijk de gelegenheid geven om naar school te gaan, krijgen ze minimaal 1 maaltijd per dag en medische zorg indien dat nodig is.

Hof van Eckberge houdt zelf op deze avond een loterij met mooie prijzen waarvan de opbrengst ook volledig ten goede zal komen aan de bouw van de nieuwe slaapzaal bij de school in Kakuto. Meer informatie is te vinden op www.uccf.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven