Bekijks tijdens open monumentendag

BORCULO – Op 14 september is het monumentendag in Berkelland, ook bij De Lebbenbrugge. Om 14.00 uur wordt er dan op de deel op een ouderwetse manier rogge en haver gedorst met de dorsvlegel en met de “koeze”, een gebogen stok waarmee de zaden uit de aren worden geslagen. Als dat gebeurd is wordt het stro weggepakt en de rest in een wanne (mand) geveegd.

Tenslotte wordt het kaf van het koren gescheiden door het graan uit de wanne iets omhoog te gooien zodat de wind het lichtere kaf er door de wind tussenuit kan worden geblazen en de zaden overblijven.

Mocht er buiten onvoldoende wind zijn, dan hebben we altijd nog de kafmolen, een kunstmatig windmachine  waarmee wind wordt gemaakt en hetzelfde resultaat wordt verkregen De Lebbenbrugge is tot en met  31 oktober dagelijks van 11.00 tot 17.00 geopend.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven