Gemeentehuis wijkt voor recreatieplan

EIBERGEN – De gehele Berkelzone ten noorden van Eibergen moet één recreatief aantrekkelijk gebied worden. Het gebied rondom het voormalige gemeentekantoor in Eibergen wordt heringericht door sloop van het voormalige kantoorgebouw en het creëren van een groene overgang tussen de Grotestraat en het park ‘de Maat’. De ‘Villa Smits’ blijft in stand en krijgt een centrale plaats in de uitwerking van de plannen. De gemeente investeert circa drie miljoen om het vervolgproject ‘Beleef de Berkel’ in Eibergen en in Borculo uit te voeren.

Burgemeester en wethouders willen graag dat inwoners en ondernemers meedenken over de plannen, vooral in Eibergen. Diverse projecten zijn globaal uitgewerkt voor de gehele Berkelzone ten noorden van Eibergen. Deze kunnen op de ‘Samen Anders’-manier concreet worden ingevuld. Het voormalige gemeentekantoor wordt dus gedeeltelijk gesloopt. De villa blijft staan. De toegangsweg wordt verlegd en de parkeerplaats bij het voormalige gemeentekantoor wordt anders ingericht. Daardoor krijgt ook de Grotestraat een groene uitstraling.

De oude Berkeltak door het woongebied ‘Op de Bleek’ wordt verlengd en aangesloten op de Berkel. De cultuurhistorisch waardevolle spoorbrug wordt gerenoveerd. Het voormalige bedrijfspand GEMAVO wordt herontwikkeld en er wordt een veilige doorgang gemaakt voor fietsers en voetgangers tussen het gebied van de Mallumse Molen en het park ‘de Maat’.

Het vervolgproject Beleef de Berkel is ook nader uitgewerkt voor Borculo. Langs de Berkel in Borculo zijn onder andere plannen voor een aanlegplaats nabij de N315, een ophaalbare brug bij de Kiezel en Keischool en een vlonder ter hoogte van de Lange Wal/Hoflaan voor de directe beleving van de Oude Berkel.

De uitvoering van het project wordt betaald door gemeente, provincie en andere partners. De projecten kunnen gesubsidieerd worden op basis van het ‘Regiocontract 2012-2015’. De plannen zijn besproken met het waterschap. De totale investering bedraagt voor de voorgelegde projecten zo’n 3,05 miljoen euro. De deelprojecten moeten 31 december 2015 volledig zijn afgerond.

Deel dit artikel:

10 gedachten over “Gemeentehuis wijkt voor recreatieplan”

 1. belachelijk dat dit pand moet wijken voor een groenstrook.Wordt toch geen onderhoud aan gedaan.
  voor dat je het weet staat het onkruid meters hoog.

 2. Het lijkt wel of de gem. Berkelland de hoofdprijs heeft gewonnen in de loterij. In Borclo een nieuw weggetje, kosten, 2 miljoen, in Nee een nieuw pleintje, en nu in Eibarge dit. Het olde gemeentehoes kan makkelijk omgebouwd worden tot appartementen voor starters. Slopen = kapitaalvernietiging.

  Het is komkommertijd. We zullen deze partijen die hier voor zijn bij de volgende verkiezingen keihard afstraffen.

  Gapper Piet.

 3. Wonder dat de gemeente nog het fatsoen heeft de villa te laten staan, het legaat van burgemeester Smits wordt toch al niet gehandhaafd.
  Hoe kan de gemeente anders bomen kappen in het kerkloobos voor plaatsing van een UMTS mast???
  Dit kan vast niet de bedoeling zijn geweest van burgemeester Smits!!!

 4. De bijenkamp verplaatsen kan niet, maar zo’n onzin groenstrook aanleggen doen ze niet moeilijk over. Waar gaat dit heen met gemeente b€rke€lland??

 5. We kunnen allemaal zeggen…het gemeentehuis had nooit naar Borculo gemoeten….klopt.
  Of je kunt zeggen…Het oude gemeentehuis omtoveren tot zorginstelling (lekker gezellig grijze muizen centrum), omtoveren tot appartementen voor jongeren/starters (binnen een paar jaar een zooitje).
  Of je bekijkt het positief;
  Zorg dat de Achterhoek aantrekkelijk wordt voor de bewoners en recreatie/toerisme. Want laten we wel wezen, de aanbouw tegen de oude villa ziet er niet uit. (geen architectonisch hoogstandje.
  Ik ben voor de sloop van dit pand.

 6. Wil even hart luchten.
  Slopen in Eibergen, nu de gemeente Berkelland kunnen ze goed .
  Maar als en ondernemer wat wil kan dat niet, nee dan nog liever failliet.
  Kijk naar het bestemmingsplan of we willen of niet de gemeente doet wat zij wilt.
  Maar anders om kunnen zij alles doen,dan gelden niet alle regels .
  Hebben wij nog wat te zeggen in Berkelland , ik zeg NEEEEEE.
  Het Spieker zien ze liever failliet gaan dan dat er een ondernemer in mag wat niet in het straatje past .
  Mensen laat van je horen ,laat het niet gebeuren dat wij niks mogen en de gemeente alles.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven