BerkellandEnergie: Infoavond een succes

Door Redactie op 25-10-2013

EIBERGEN – In een volle foyer van kulturhus ’t Spieker in Eibergen hield BerkellandEnergie donderdagavond 24 oktober, haar eerste info-avond. Met ruim 75 aanwezigen was het een groot succes te noemen. Enkele 10 tallen gaven zich nu al op als lid, waaronder ook een aantal nieuwe actieve leden die deskundigheid en organisatiekracht aanbieden. Na deze 1e avond betekent dit dat BerkellandEnergie nu 30 leden telt waarvan 16 actief. Een uitstekende beginscore. Een opsteker voor de initiatiefgroep en een hoopvolle eerste stap op weg naar een energieneutraal Berkelland in 2030.

BerkellandEnergie wil via deze avond inwoners informeren en enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan op het gebied van verduurzaming en vergroening van ons energiegebruik en de opwekking daarvan. Het was een boeiende avond. Paul Knuvers, raadslid GroenLinks en initiatiefnemer opende namens de 9 koppige initiatiefgroep van burgers de avond. Hij was zeer verheugd met deze grote opkomst. Ook sprak hij over het waarom en het belang van BerkellandEnergie. Vanaf januari 2013 hebben een 10 tal inwoners overlegd over de vraag hoe we in Berkelland versneld kunnen overschakelijken op duurzaam energiegebruik: zon, wind, warmtekracht, biomassa, waterkracht. Nu is de tijd gekomen om de groep uit te breiden: bestuurlijk, organisatorisch en inhoudelijk. Het belang zit hem vooral in samenwerken als burgers, zelf zeggenschap hebben over je energie, uitwisseling van kennis en ervaringen, inkoop – en leveringsvoordelen, versterken van plaatselijke werkgelegenheid. En gewoon het plezier om samen te werken met buren en dorpsgenoten.

Hij dankte voorts de Rabobanken in Berkelland voor hun financiële bijdrage in de aanloopkosten, waaronder het organiseren van deze avond. Daarnaast roept hij inwoners op om zich als actief dan wel passief lid aan te melden. Samen staan we sterk en kunnen we bergen verzetten. In je eentje blijft het bij een kiezelsteen. Nadat ook de leden van de initiatiefgroep zich hadden voorgesteld via een persoonlijke getinte kennismaking en motivatie, reageerden Annemieke Traag (gedeputeerde van Gelderland) en Fred Mulkens (wethouder Berkelland).  Annemieke Traag reageerde enthousiast. Ze vindt BE een uitstekend initiatief van burgers zelf, om iets te doen aan het energievraagstuk. Ze prijst het dat BE bestaat uit een zo divers samengestelde groep qua kennis en achtergrond. De provincie ondersteunt deze initiatieven van harte o.a. door het organiseren van kennisuitwisseling en het beschikbaar stellen van financiële bijdragen voor duurzame energieprojecten . Gelderland is de provincie met de meeste lokale initiatieven, zij is hier zeer trots op.

Wethouder Mulkens vertelde over initiatieven die door Berkelland al zijn ondernomen, zoals de steun aan ADV en AGEM, samen met andere gemeenten in de Achterhoek. Als wethouder is hij blij met dit nieuwe lokale initiatief. Staat het nu nog in de kinderschoenen, zo zei hij, dan verwacht hij dat die schoenen binnen korte tijd te klein zullen zijn. Hij benadrukt dat hij hoopt dat het nieuwe lokale initiatief met de organisaties als ADV en AGEM kan samenwerken. Op uitnodiging van Paul Knuvers namens BerkellandEnergie tekende hij zich in voor lidmaatschap nr. 1 van de op te richten coöperatieve vereniging.

In het vervolg van het programma gaf Remco Janssen van BE een helder overzicht met cijfers en wijkaanduidingen over elektriciteits-  en gasverbruik in Berkellandse woningen. Een boeiend overzicht met rekenvoorbeelden m.b.t. investeren en besparen. Het overzicht is ook te zien via de website www.berkellandenergie.nl

Hierna was het woord aan vertegenwoordigers van Lochem Energie en ECHT (Hof van Twente). Zij vertelden inspirerende verhalen over het ontstaan en verloop van hun lokale coöperaties. Over het belang er van: zelf regie en zeggenschap over energie, opbrengsten  van projecten besteden in eigen lokale gemeenschap en verenigingsleven i.p.v. overdragen naar Stockholm  en Hamburg via Vattenfall of RWE, stimuleren en aanjagen van lokale werkgelegenheid, saamhorigheid in buurten en dorpen versterken. Over hun successen, maar ook over de weerstanden en problemen die er zoal zijn. Beide lokale coöperaties geven ook hun steun en advies aan BerkellandEnergie. Via de sites www.lochemenergie.net  en www.energiecooperatiehofvantwente.nl is meer informatie te vinden over beiden.

Ook ADV (Achterhoek Duurzaam Verbouwen) was aanwezig. Jan Straatman vertelde over het ontstaan (in Berkelland!) van deze organisatie. Hierin hebben m.n. bouwbedrijven en installateurs zich samen met gemeenten verenigd. Ook zij zien het belang voor de toekomst van een duurzame toepassing van energie in huizen en gebouwen. Daarvoor is dan ook ADV opgericht om onafhankelijk te kunnen adviseren aan eigenaren op welke wijze en met welke voordelen zij hun woningen zuiniger kunnen maken of voor opwekking van energie kunnen gebruiken. Op dit moment heeft ADV haar campagne verduurSaam in de Achterhoek lopen. Hiermee hoopt zij velen aan te zetten tot maatregelen in de eigen woning. Meer informatie op www.verduurSaam.nl.

Hierna was het woord aan de bezoekers om vragen te stellen. Met een levendig vraag en antwoord spel over o.a. : het (democratisch) nut van een vereniging t.o.v. stichting; een korte discussie over opslagmogelijkheden van energie (overdag veel zon, waarvan we ook ’s avonds en ’s nachts energie willen gebruiken); samenwerking met landbouw en b.v. bedrijven als FrieslandCampina in Borculo werd de avond afgesloten.
Voor foto’s, opgave lidmaatschap en meer informatie: www.berkellandenergie.nl.

Foto’s Wim Stevenhagen:

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Inwonersaantal Berkelland nagenoeg gelijk gebleven
BERKELLAND - Het jaar 2021 leverde 361 geboortes op in onze gemeente. Daarentegen overleden er 491 mensen. Berkelland verwelkomde 1450 nieuwe inwoners......
Lees verder »

Campagne ‘Je schuld delen kost niks’ van start
BERKELLAND - Iedereen kan in de schulden terechtkomen. Je ziet het niet altijd aankomen. En soms juist wel. Een schuld is niks om je voor te schamen.......
Lees verder »

Bijeenkomst voor Berkellandse Boeren: Duurzame landbouw in Berkelland
BERKELLAND - Bent u werkend als agrariër? Denkt u aan stoppen of bent u inmiddels gestopt? Op donderdag 17 februari 2022 van 15.00 tot 17.00 uur nodi......
Lees verder »

Braziliaanse topclub Fluminense FC deelnemer Karel Stegeman Toernooi
RUURLO - Eind augustus heeft de Braziliaanse topclub Fluminense FC de organisatie van het Karel Stegeman Toernooi laten weten in 2022 graag van de pa......
Lees verder »

Doe mee aan NL Doet
BERKELLAND - Zoals het er nu naar uitziet, organiseert het Oranje Fonds op 11 en 12 maart NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Heeft......
Lees verder »

Kringloopwinkels Aktief en Bohero openen hun deuren
BORCULO - Kringloopgroep Aktief is 15 januari open gegaan met gewijzigde openingstijden van 9.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.ak......
Lees verder »

Synagoge Borculo gaat 2022 in met ambitieus programma
BORCULO - Educatief en Joods Cultureel Centrum Synagoge Borculo is er klaar voor. Het bestuur van de stichting heeft voor het jaar 2022 een ambitieus......
Lees verder »

Soepactie Excelsior Gelselaar
GELSELAAR -  Muziekvereniging Excelsior Gelselaar organiseert zaterdag 29 januari 2022 haar jaarlijkse soepactie. Naast de befaamde ambachtelijk......
Lees verder »

Vrijdag 28 januari open dag mbo Zone.college
BERKELLAND - Kennismaken met groene beroepen, informatie krijgen over opleidingen, in gesprek gaan met docenten en studenten en enthousiast worden! D......
Lees verder »

Leer vloggen in het BIEBlab
BERKELLAND – Op 19 januari (Ruurlo) en 26 januari (Eibergen) staat BIEBlab in het teken van het maken van vlogs. In beide vestigingen begint het BIEB......
Lees verder »

Hambroekplas trok veel bezoekers in 2021
BORCULO - De stranden van Leisurelands, waar de Hambroekplas in Borculo ook te behoort, trokken ruim 3,6 miljoen bezoekers in 2021 Midden in deze loc......
Lees verder »

FC Twente Soccer Camps 2022
BERKELLAND - Is jouw (klein)zoon of dochter gek van voetbal? Speciaal voor alle kinderen die niets liever doen dan voetballen organiseren wij in 2022......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen karsverhaal
NEEDE Wet ie `t ,wet ie `t al, wij goat “neet” samen noar de stal. Het wurdt wear `n kale bedoeling met de feestdaage. Efkes nog gauw noar `t café hen......
Lees verder »

Fratsen Hij is der wear
NEEDE - Sinterkloas is alwear in `t land . Dus `t gemas oaver de kleur`n van de Pieten geet wear an. As ie niks betters te doone hebt kun ie altied w......
Lees verder »

Fratsen Kletskassa
NEEDE - Wat veur de kleine winkeliers heel normaal is wurdt deur de supermarkten op e bloazen of ze iets nieuws hebt oet e vonden. Het preutje met de......
Lees verder »

Fratsen oogsttied
NEEDE - September is natuurlijk de oogstmoand bie oetstek.De boeren meit nog `n leste snit van `t land. Dit joar was natuurlijk biezonder vruchtboar ......
Lees verder »

NUB TV

Het Jaar Van Joost van Oostrum


BERKELLAND – Bij Berkelland FM blikte verslaggever Bas te Velthuis elk jaar op Oudejaarsdag terug op het jaar dat achter ons lag. In een drie uur durende uitzending sprak hij mensen die in het nieuws waren geweest dat jaar, met de weerman nam hij het weer van het afgelopen jaar nog eens door en steevast was er een terugblik met de burgemeester. Vele jaren was toenmalig burgemeester van Berkelland Hein Bloemen bij hem te gast in de studio. Later nam Joost van Oostrum dit stokje over. De afgelopen dagen blikte Bas voor Nieuws uit Berkelland terug met Berkellanders die er in 2021 toededen. Inmiddels met beelden erbij en volledig online verspreid. Uiteraard kunnen we niet anders dan op Oudejaarsdag deze serie te eindigen met Joost van Oostrum.

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »