Vier burgerinitiatieven zijn goedgekeurd

Door Redactie op 07-11-2013

BELTRUM – Het college heeft besloten om aan vier burgerinitiatieven een subsidie toe te kennen. Er wordt subsidie toegekend aan de Stichting Jeugdwerk Beltrum voor het Jeugdhuuske in Beltrum (5.000 euro), aan de Gemeenschap Rietmolen voor het Jeugdhonk in Rietmolen (5.000 euro), aan Buurtvereniging de Weemerhof voor de aanleg van een Jeu de boulebaan/ijsbaantje in Neede (5.000 euro) en aan Noordijks belang voor de aanschaf van een buitenkast voor een AED in het buitengebied van Noordijk (1.650 euro). Voor 2013 is nog een bedrag van 8.350 euro beschikbaar en voor 2014 nog 25.000 euro.

Het Jeugdhuuske in Beltrum De stichting wil een Jeugdhuuske realiseren in de Hassinkhof. Hier wil men jong en oud samenbrengen. Het is duidelijk dat het Jeugdhuuske zal bijdragen aan de sociale cohesie, en niet alleen van jongeren onderling, en de leefbaarheid in Beltrum. De jeugdruimte in de Wanne is voor de activiteiten die de SJB er wil voor ogen heeft minder geschikt en verdwijnt bovendien nu het nieuwe Kulturhus in Beltrum wordt gerealiseerd. Gezien het belang voor de plaats Beltrum, de inzet van de vele vrijwilligers van de SJB, en de positieve uitwerking op de leefbaarheid en de sociale cohesie van de kern Beltrum is de maximaal mogelijke bijdrage van 5.000 euro toegekend.

Jeughonk Rietmolen De Gemeenschap Rietmolen vraagt subsidie voor het project ‘een Jeugdhonk in Rietmolen’. Ook in Rietmolen is er na het vertrek van het jeugdwerk van Betula nog steeds behoefte aan een jeugdhonk. Dit is ook opgenomen in het dorpsplan van Rietmolen. Nu de DAR in gebruik is genomen is de oude voetbalkantine van de voetbalvereniging leeg komen te staan. De ruimte leent zich prima om als Jeugdhonk ingericht te worden, dit in combinatie met de Dorpsböke waarvoor ook nog een ruimte gezocht wordt. Een gemeentelijke bijdrage van 5.000 euro kan er voor zorgen dat ook dit project van de grond komt en krijgt de kern Rietmolen er een voorziening bij die de leefbaarheid van de kern vooral voor de jeugd aanzienlijk vergroot. Ook hiervoor is de maximaal mogelijke subsidie van 5.000 euro toegekend.

Jeu de boulebaan/IJsbaantje De Weemerhof is een nieuwere wijk in Neede met veel jonge kinderen. De wijk heeft al veel dingen zelf gedaan om het wonen in de wijk voor jong en oud aantrekkelijker te maken. De buurtvereniging heeft vorig jaar met behulp van eenvoudige middelen een ijsbaantje gerealiseerd. Dat was een enorm succes. Daarom wil men nu op een duurzame manier een jeu de boulebaan/ijsbaantje realiseren. Omdat beide voorzieningen zullen bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk, niet alleen door het gebruik van de baantje(s), maar ook omdat de buurt in de aanleg en het onderhoud van de baan en de omgeving veel zelf zal gaan doen heeft het college besloten hier het gevraagde bedrag van 5.000 euro beschikbaar te stellen.

Buitenkast AED buitengebied Noordijk Stichting Noordijks Belang wil in het buitengebied van Noordijk in het Noordijkerveld (Karelsdijk) een buitenkast voor een AED ophangen om de leefbaarheid van dit gebied te vergroten. Gezien het belang voor de leefbaarheid en het feit dat dit gebied nog niet gedekt wordt door een van de andere AED’s is besloten de gevraagde subsidie van 1.650 euro toe te kennen.

Subsidieregeling Burgerinitiatieven De gemeenteraad van Berkelland heeft begin 2013 de Subsidieregeling burgerinitiatieven Berkelland 2013 vastgesteld. Met deze regeling wil de raad burgers, buurten, verenigingen en dergelijke stimuleren om activiteiten te ontwikkelen die de leefbaarheid en de sociale cohesie in de kernen en Berkelland in het algemeen ten goede komen. De regeling geldt voor 2013 en 2014. Per jaar heeft de raad een budget beschikbaar gesteld van 25.000,00 euro.

Nieuwe burgerinitiatieven zijn welkom Er is voor 2013 nog een bedrag van 8.350 euro en voor 2014 25.000 euro beschikbaar voor nieuwe burgerinitiatieven. Hebt u ideeën, wilt u een aanvraag indienen, of hebt u vragen over de Subsidieregeling Burgerinitiatieven Berkelland 2013, neem dan contact op met de heer Frank Evers via 0545 – 250 250 of [email protected]. De regeling is terug te vinden via de volgende link: http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Berkelland/297651/297651_1.html

 

 

Copyright © 2023 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Nicole Tekent (Koopman) laat u zien hoe een pasteltekening wordt gemaakt in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp
NEEDE - Altijd al willen weten hoe een tekening met pastelpotloden wordt gemaakt? Op vrijdagmiddag 10 februari van 14.00 tot 16.00 uur is Nicole ......
Lees verder »

Genomineerden Beste Boek Achterhoek en Liemers bekend
BERKELLAND - Wat is het Beste Boek van Achterhoek en Liemers dat in 2022 is uitgebracht? De vijf genomineerden voor de titel zijn bekend. Het zijn – i......
Lees verder »

Thema-avond over vleermuizen bij De Huve in Eibergen
EIBERGEN - IVN/KNNV Oost-Achterhoek houdt woensdag 8 februari een thema-avond over vleermuizen. Spreker is die avond in De Huve aan de Grotestraat 52 ......
Lees verder »

Bloemschiklessen bij Groei & Bloei Berkelland
BERKELLAND – Begin februari beginnen bij Groei & Bloei Berkelland weer de bloemschiklessen. Men hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei Berke......
Lees verder »

Ester van de Haar nieuwe directeur Cultuur Oost
BERKELLAND - De Raad van Toezicht van Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, maakt vandaag bekend dat Ester ......
Lees verder »

Extra voorstellingen Stokkums Toneel
REGIO - Vanwege de aanhoudende vraag naar kaarten, heeft het Stokkums Toneel besloten om een extra voorstelling te geven op: Vrijdag 3 & zate......
Lees verder »

Filmavond in Beltrum
BELTRUM - Op dinsdag 21 maart om 19.30 uur vertoont de Commissie Ontmoeting & Inspiratie de film Lion, in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk......
Lees verder »

6 tips voor een nieuw interieur in huis
BERKELLAND - Nieuw interieur in huis kan het design nieuw leven inblazen en het laten voelen alsof de woning net helemaal opnieuw is gebouwd. Deze ze......
Lees verder »

Crescendo Neede presenteert: Thank you for the music
NEEDE - Op zaterdag 11 februari geeft het orkest van Crescendo Neede, in samenwerking met de Twentse Politie Kapel, een concert in de Grote Kerk in Ne......
Lees verder »

Jaarlijkse subsidie aanvragen dienen vóór 31 maart bij de gemeente binnen te zijn
BERKELLAND - De jaarlijkse subsidieaanvragen voor muziek, zang, dans, toneel, dorpsböke, jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk, sport en vorming en educ......
Lees verder »

Geesterens Belang start met inloopspreekuur
GEESTEREN - Als dorpsbelangen vereniging heeft Geesterens Belang een tweeledig doel. Zij wil graag de tradities en de authenticiteit van het dorp besc......
Lees verder »

GroenLinks Berkelland zoekt kandidaten voor het ‘Groene Lintje’
BERKELLAND - GroenLinks Berkelland wil met het uitreiken van een Groen Lintje organisaties of mensen die zich sterk hebben gemaakt voor duurzame ......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen neet te volgen
NEEDE - Heb ie dat ok wal es dat ie der niks mear van snapt? Noe volgt een paar onnavolgboare berichten oet `t dagelijks nieuws. Rutte stelt 100 milj......
Lees verder »

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

NUB TV

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag


BORCULO – De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse melkveehouders om woensdagochtend langs te komen met een bloemetje én een feestelijke banner. De boeren, die als lid onderdeel zijn van het internationale bedrijf, hopen zo de banden aan te halen. “Een mooi moment vanuit de boeren die bij ons zijn aangesloten”, vindt locatiedirecteur Eric Hassink.

“We zijn hier ooit begonnen met een boterfabriek, later kaas, en uiteindelijk is het uitgegroeid tot wat je nu ziet staan.” Behalve een felicitatie, was het voor de boeren een manier om de banden aan te halen. Volgens Gerbert Boenink, voorzitter van de districtsraad van het bedrijf in de Achterhoek, is dat nodig: “De verbinding tussen de leden en de mensen die hier werken is minder geworden. Vroeger werkten de zonen en dochters allemaal in die fabriek. Wij willen die verbinding terugbrengen.” De locatiedirecteur herkent het verhaal. “Ik denk dat de band in het verleden misschien wel hechter geweest is, toen was het echt lokaal gericht”, zegt Hassink. “Het bedrijf is internationaler geworden, misschien zijn we ook wel wat uit elkaar gegroeid, maar de contacten zijn nog steeds goed.” Boenink: “In een coöperatie is net als in een familie veel discussie, er zijn continu mensen die iets vinden. In globaliteit zijn mensen tevreden, maar er zijn ook zeker kritische leden, dat is goed.”

‘Gezonde toekomst’
Hoewel er vanwege de stikstofcrisis bij sommige veehouders zorgen zijn over de toekomst, ziet de fabriek de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Zuivel in zijn algemeenheid heeft denk ik nog steeds een ongelofelijk mooie toekomst”, aldus Hassink, die aangeeft dat de locatie in Borculo onder meer kindervoeding en medische producten produceert. “Die breedheid zorgt ervoor dat we echt een gezonde toekomst tegemoet gaan.”

Door: REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »