Zes nieuwe ruiterroutes in grensstreek

EIBERGEN – Paardrijden in de buitenlucht is voor paardenliefhebbers altijd weer een geweldige belevenis. De grensgemeentes Haaksbergen, Berkelland, Winterswijk, Ahaus en Vreden hebben samen met het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in Gronau de handen ineengeslagen om een netwerk van ruiterroutes te ontwikkelen. Waar vroeger smokkelaars, marskramers en avonturiers de grens overstaken, zijn nu zes dagritten en een meerdaagse rondtocht uitgezet voor een grensoverschrijdende belevenis te paard.

Het Nederlands-Duitse ruiterproject is op 5 november in restaurant Haarmühle in Ahaus-Alstätte officieel geopend. Ook de tweetalige folder ‘Grenzeloos rijden!!’ werd gepresenteerd. In de folder worden naast ruiterroutes ook paardvriendelijke accommodaties, dierenartsen en hoefsmeden genoemd. De folder bevat bovendien toeristische tips, ook voor niet-ruiters. Het is mogelijk de routes vanuit één van de verblijfsaccommodaties te verkennen. Op de kaart staan startpunten aangegeven waar de auto met trailer kan worden geparkeerd. Bij een meerdaagse tocht van hotel naar hotel bieden de hoteleigenaars op aanvraag ook bagagevervoer aan. En natuurlijk bestaat de mogelijkheid om paarden te stallen.

Eigenlijk is dit grensoverschrijdende netwerk van ruiterroutes een logische voortzetting van het Paardrijnetwerk Twente, dat eerder dit jaar werd gepresenteerd. Aan de Duitse kant van de grens volgen de routes meestal het netwerk van de ‘Münsterlandreitroute’. Omdat de natuur zich niets aantrekt van grenzen, doen de ruiterroutes dit ook niet. De routes zijn tussen de 20 en 35 km lang. Alle routes hebben minstens één kleine overlap met een andere route, zodat er naar hartenlust kan worden gecombineerd.

De route Haaksbergen bijvoorbeeld gaat via waterpark het Lankheet naar de hoogveengebieden van het Haaksbergerveen en het Buurserveen. Deze route is uitstekend te combineren met de route Winterswijk die door het prachtige coulisselandschap rond Winterswijk en Groenlo voert. Bij Zwillbrock kunt u de grens oversteken naar het natuurgebied Zwillbrocker Venn. Een uniek stukje natuur met een enorme kolonie kokmeeuwen en in het voorjaar en de zomer zelfs flamingo´s.

Een groot deel van de route Vreden loopt, meestal over mooie zandwegen, parallel aan de grens met de gemeente Berkelland naar ondermeer het Ammeloer Venn in Wennewick. De route Berkelland loopt over landweggetjes tussen de weilanden en maisvelden door. Het kan zomaar gebeuren dat je aan de bosrand een groepje reeën ziet staan of dat een haas of eekhoorn voor je voeten wegspringt. De route Ahaus heeft enkele opmerkelijke verrassingen in petto.

Hier wordt zout gewonnen en de mijngangen worden voor de opslag van aardgas en olie gebruikt. De folder en alle informatie is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s en op www.grensbelevenis.nl.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven