BerkellandEnergie tevreden over infoavond

RUURLO – Donderdagavond 12 december was de 2e informatieavond. Stond de eerste avond vooral in het teken van een eerste presentatie, dan kan de tweede avond het best gekenmerkt worden met ‘diepte’ zoeken. Na een inleiding door voorzitter Paul Knuvers, presenteerde bestuurslid Remco Janssen cijfers over het energieverbruik in Berkelland en mogelijkheden daar via maatregelen een groenere inhoud aan te geven: isoleren (spouwmuur, dak en vloeren, kozijnen, glas), zelf opwekken (zonnepanelen) of via warmte (warmtepomp). Ook gaf hij een rekenvoorbeeld voor een hoekwoning, om van label G naar label B te gaan. Daarmee zijn aanzienlijke besparingen op gebruik en financiële voordelen te halen.

Hierna was het woord aan Marcel Meijer, ambtenaar bij de gemeente Berkelland. Hij gaf nadere toelichting op het beleid en de maatregelen van de gemeente: subsidie op isolatie (€ 500 of € 750) via “Achterhoek Bespaart” en duurzaamheidslening voor particulieren tegen een rente van 1,5% of 2,8% op dit moment, afhankelijk van de looptijd (10 of 15 jaar). Vervolgens schetste Maarten Visschers, van Hier/GNMF, een beeld van de Gelderse en landelijke ontwikkelingen bij lokale energie initiatieven. In Gelderland zijn op dit moment 40 lokale groepen actief, landelijk nu al vele honderden. Er wordt zowel in Gelderland als landelijk samengewerkt. Zo vindt er uitwisseling van kennis, informatie en ervaringen plaats. Ook BerkellandEnergie kan en zal hier gebruik van maken.

Tot slot was het woord aan Guus Ydema, directeur van AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij). De AGEM is opgericht door de 8 Achterhoekse gemeenten. Opdracht aan AGEM, zorg voor een energie neutrale Achterhoek in 2030. Dat is een hele opgave, waaraan AGEM graag met veel partners aan wil werken. Ook met een lokaal initiatief als BerkellandEnergie. Zij wil dit bereiken via levering van groene energie (nu nog via Anode, in de toekomst zelf als leverancier), opwekken via grootschalige projecten: wind, zonneparken, biogas netwerk.

Er was zowel tijdens de presentaties als na afloop ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. Hiervan werd regelmatig en vaak gebruik gemaakt, waardoor de avond een levendig karakter kreeg.

Foto’s Wim Stevenhagen:
[nggallery id=4285]

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven