Bomenrij met roeken mag gekapt worden

EIBERGEN – Rijkswaterstaat gaat volgende week tien bomen kappen bij de Eimerseweg in Eibergen. De kap van de bomen is nodig, omdat hier de toekomstige N18 komt te liggen. De bomen zijn onderdeel van een lange bomenrij van ongeveer 480 meter. In deze bomenrij bevindt zich een kolonie roeken van ruim vijftig nesten. Door het kappen van de tien bomen verdwijnen vier nesten. De kolonie als geheel blijft echter behouden. Aangezien de roek een beschermde diersoort is, heeft Rijkswaterstaat ontheffing aan moeten vragen in het kader van de Flora- en faunawet. De start van de aanleg van de nieuwe N18 staat naar verwachting gepland voor 2015. De bomen worden nu al gekapt, om er voor te zorgen dat hier niet meer nesten komen en om de roeken de tijd te geven om in de nabijgelegen bomen nieuwe nesten te bouwen.

Rijkswaterstaat heeft ontheffing gekregen op de Flora- en faunawet voor de roek om de bomen te kappen. Het ministerie van Economische Zaken verleent die ontheffing en geeft richtlijnen hoe met beschermde diersoorten om te gaan. Volgens het ministerie is het aantal roekennesten dat verdwijnt percentueel zo gering dat de kolonie niet uiteen zal vallen.

Bij de voorbereiding van de bomenkap heeft de ecoloog van Rijkswaterstaat samengewerkt met een ecologisch adviesbureau uit Borculo en de Vogelwerkgroep Berkelland.

Rijkswaterstaat kapt de bomen zo snel mogelijk. Dit om de bouw van nieuwe roekennesten in het voorjaar voor te zijn. De roek is een ‘vroege vogel’, die soms al in februari weer begint te broeden. De roek is een grote zangvogel en behoort tot de kraaiachtigen. Roeken vormen paren voor het leven. Ze leven in kolonies en gebruiken ieder jaar hetzelfde nest. De roeken bij de Eimerseweg zijn overigens een afsplitsing van een grotere kolonie bij de Ballastput in Eibergen.

Die vestigde zich daar in 1991 en telde op zijn hoogtepunt 276 nesten. Een te grote kolonie om stand te houden. De kolonie bij de Eimerseweg telde in 2012 38 nesten, een jaar later waren er dat al 50. Een groeiende en gezonde kolonie.

 

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Bomenrij met roeken mag gekapt worden”

  1. bomenrij is eigendom niet van Rijkswaterstaat , maar van Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB)

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven