Needse brandweermensen stappen op

NEEDE – Ingezonden door brandweer Neede: Gisteren en vandaag hebben drie leidinggevende (inclusief de postcommandant) bij de brandweer neede hun ontslag ingediend per 1-1-2014. Dit is het gevolg van een jarenlang strijd tegen de dienstleiding en het telkens weer opnieuw dingen moeten inleveren.

Er wordt geen enkel gehoor aan gegeven door de dienstleiding wat afgelopen maandag heeft geresulteerd in een gesprek met de burgemeester. De mensen zijn het strijden tegen de continu veranderingen en bezuinigingen opgelegd door de regio spuugzat. Er is een peperdure top gecreëerd wat nu de dienst uitmaakt op de kazernes. De vrijwillige brandweer wordt om zeep geholpen door een dure beroeps top. Het word tijd dat de burgers weten wat er met hun brandweerzorg gebeurd. De maat is vol!

En je kunt dit ongenuanceerd schrijven als je goedkeuring verwacht van de dienstleiding die verdraaien de zaken toch. Dit probleem speelt in de hele voormalige brandweer Berkelland.

Deel dit artikel:

45 gedachten over “Needse brandweermensen stappen op”

 1. bezorgde Berkellander

  Waar zal het hoofd van de brandweer Berkelland zich nog druk om maken,het op komen voor je eigen brandweerlieden
  daar heeft hij nog nooit over nagedacht.En het is maar een buitenpost dus wat zullen we ons druk maken in Borculo.Kom we gaan de bloemetjes eens buiten zetten.

 2. De ambtelijke molen heeft weer eens iets bereikt, zoals we wel gewend zijn met een negatieve uitslag voor de burgers en voor deze mensen die zich jarenlang VRIJWILLIG hebben ingezet voor de veiligheid en hulp aan anderen, mannen petje af en bedankt voor de bewezen diensten.

 3. voor de goede orde, brandweer Neede rukt gewoon uit als
  er een melding binnen komt.
  we zijn alleen helemaal klaar met de leiding en de manier van leiding geven van ons cluster…..
  er wordt niet naar ons geluisterd maar ze eisen wel steeds
  meer van de “vrijwilliger” alhoewel je beter van “part timer” kan spreken…….
  we moeten steeds meer zelf doen en regelen,
  terwijl onze dure “beroeps” hun afspraken niet nakomen
  kortom “TOT HIER EN NIET VERDER” ! ! ! ! ! ! !

 4. he kennen we dit verhaal niet van eenaantal jaren geleden ,dat heeft toen ook al een aantal brandweermannen hun hobby gekosten ener veranderd toch niets

 5. Inderdaad, er is een hoop commotie ontstaan.

  Ik ben 1 van de 3 bevelvoerders die zijn ontslag heeft ingediend. De burger wordt niet de dupe er word na een oplossing gezocht. Maar deze 3 collega’s zullen zo snel als kan de brandweer met pijn in hun hart verlaten.

 6. Voor mij geldt ook, tot hier en niet verder. Ik heb me met veel plezier en zonder moeite ingezet voor de veiligheid van mens en dier, maar hier houd het op. Mensen bedankt.

 7. Is het niet van de zotte, mensen die hun leven voor ons inwoners van Berkelland op het spel zetten om ons te redden? Waar is onze politiek!!!!, of staan die op die mooie verlichte bruggetjes en of zijn bezig met de finacien die over zijn gehouden en niet weten waar het naar toe moet. Politiek
  kom mij maar vragen ik weet het wel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Laten we toch eens in de spiegel kijken….zijn we dan zo niet vrijwillig, dat we het bezuinigen anno 2013 niet accepteren? Ook wij hebben last van de crisis, maar om nou het bijltje erbij neer te gooien, gaat mij toch te ver. Zet de uitrukken van de laatste jaren in een grafiek, dan valt toch op dat het alleen maar minder wordt en nog maar te zwijgen over het feit dat er voorheen 25 man zich in de voertuigen wurgden en vervolgens met die 25 man een containerbrandje blusten…..kom op zeg….wees rieël en accepteer de veranderingen.

 9. Als je niet weet waar je het over hebt Cupido. kun je beter je mond houden. Het aantal uitrukken is alleen maar toegenomen de laatste 10 jaar. Enig idee hoe vaak de Brandweer uitrukt op jaarbasis?. Ooit gehoord van vrijwillige piketdiensten of consignatieregelingen. Ooit vrijwillig geslapen op een kazerne tbv de samenleving. Enig idee hoe landelijk het brandweersysteem werkt?. Ik zou zeggen kom een keer langs op de kazerne dan nemen we alle tijd om het rustig uit te leggen.

 10. bezorgde Berkellander

  Cupido,als je zulke uitspraken doet zet dan je echt naam
  erbij zoals deze echte kerels ook doen en verschuil je niet zoals altijd achter de ambtenarij.

 11. De TOP maakt toch alles kapot!!! Die heren moeten eens een keer inleveren!! TOP is wat de recessie veroorzaakt heeft!!

 12. Ik ben blij met dit initiatief. Alle vrijwilligers binnen de brandweer zouden hun werkzaamheden moeten staken. Hier in Twente is het niet veel beter. De vrijwilliger wordt niet gehoord en alles wordt ingericht voor de beroeps mensen. Ik ben het ook zat maar opgeven doe ik niet. Wanneer er een staking zou komen dan ben ik de eerste die hieraan gehoor geeft.

  En wanneer je vragen stelt dan mag je vertrekken. Het kan zo echt niet langer meer!

 13. De reacties zoals cupido die plaatst, dat zouden de beroeps mensen kunnen zijn die bang zijn voor hun mooie baantje. Baantjes scheppen daar zijn ze goed in. Elkaar maar de hand boven het hoofd houden en indekken.

 14. Respect voor alle brandweermannen die zich met hart en ziel al die jaren hebben ingezet voor onze gemeente. Als je het allemaal even kort samenvat laat je mensen die al jaren enorm plezier hebben in hun hobby en vrijwillig mensen in nood helpen gewoon wegjaagt. Erg zonde dit!

 15. Erg jammer. Jullie inzet is van groot belang voor Neede en omstreken. Maar groot gelijk heren, jammer dat het gehele korps niet het ontslag in gaat dienen.

  Carmen

 16. Aan een vrijwilliger hoef je niet te twijfelen die rukt wel uit maar zorg wel dat de uitgangspunten kloppen zodat een ieder zijn werk en hobby uit kan oefenen en wel met een goed gevoel.
  gr een oud collega

 17. Mensen de tijden veranderen, met je post buiten dienst gaan kan niet meer(dus lossen we dit mooi op door het te regelen met je buurtkorps, om gezellig met 6 collega’s te komen waarnemen), en in piketdiensten (groepenstructuur) werken das toch het fijnste wat er is, je hebt dienst of geen dienst en als je niet kunt ruil je met een ander.(en ook met de uitrukken socialer voor je verder weg wonende brandweercollega’s, kunnen die ook een keer mee en niet altijd de eerste 6 wie het dichts bij wonen) En de uitrukken op jaarbasis zijn minder geworden nu de meeste automatische meldingen weg zijn. Naar mijn idee zijn de oefenmomenten minder geworden,juist meerdere op een avond gepland.
  Pas jullie aan en blijf lekker de mooiste hobby uitoefenen wie er bestaat! Groeten een brandweerman uit de buurt!

 18. Brandweerzorg voor mens ,dier en have is het uitgangspunt van de brandweer.Het mag toch niet zo zijn dat de organisatie die zeer geld verslindend is met ca.27 bureaukrachten weinig of geen oog meer heeft voor de over het algemeen zeer practische vrijwilligers en een groot geeelte van het budget gebruikt voor hun bureaucratische hobby en daardoor een heel grote druk legt op deze mensen met hun gezinnen.ik heb een gouden tijd ( 25 jaar ) gehad bij de brandweer,maar zou voor geen goud weer terug willen en ook zou ik personeel onder deze omstandigheden geen toestemming verlenen om bij de brandweer te gaan

 19. Rik dat het rommelt bij de Needse brandweer hoeft niet alleen aan de Cluster leiding te liggen, je hoort ook alleen de Needse post leiding rond schoppen. Hebben zij zich altijd zo opgesteld om de brandweer van Neede te laten aanpassen naar deze tijd????? Ook elke organisatie met vrijwilligers past zich aan waarom wordt dat dan door een paar leden van de post tegen gehouden.

  Groeten oud vrijwillig brandweerman

 20. Hallo Tonnie. Voor dat je zo iets zegt dat alleen post Neede
  het er niet mee eens is ,zou je eerst eens bij de andere korpsen moeten infomeren.Dan kun je pas een reactie plaatsen. Alaaf

 21. Laten bestuurders(dat zijn meestal personen zonder ervaring)is wat zuiniger zijn op vrijwilligers in het algemeen,want zonder deze mensen stort de hele samenleving als een kaartenhuis in elkaar,
  gr .Henk Wanink

 22. @ Tonnie de reactie van de cluster commandant zegt genoeg hij gooit het vertrekt op persoonlijke omstandigheden van de mensen. En als ik dan als leek de berichtgeving her en der lees dan zie ik toch een andere reden.
  Maar goed zoals we de laatste tijd wel zien liggen de vrijwilligers voor het oprapen dus vooral niet spaarzaam met ze om gaan.

 23. Jongens julliezijn onmisbaar vraag geld voor jeoptreden.Verz.maatsch. doen dat al eeuwen.

 24. als het alleen in Neede rommelde zou ik je meteen gelijk geven Tonnie, maar helaas rommelt het overal, wij staan hier echt niet alleen in, sterker nog het rommelt landelijk
  (zie reactie Twente ) er wordt overal in den lande al over gestapt op TAS 4 of SIV 2 alles onder het mom van snellere hulp voor de burger, maar het zijn gewoon bezuinigingen….. en her en der worden er kazerne`s gesloten zodat belasting betalende burgers met recht op goede en snelle brandweerzorg soms 15 min. moeten wachten op hulp…….

  groeten, een bezorgde brandweerman

 25. Wat er op dit moment is gebeurt in Neede is een voorbode voor de rest. Ik ben zelf als vrijwilliger ook binnen het cluster actief. Jarenlang heb ik mij ingezet voor ons korps als oefencoordinator en ben daar sinds kort ook mee gestopt. Binnen het oefenen rommelt het ook. Alles wordt bepaald door de personen die met dubbele petten opzitten. Er wordt niet geluisterd. Enkele jaren geleden zei onze clustercommandant nog: wij zijn er voor jullie. Nou dat blijkt.

 26. helemaal mee eens michiel
  het klopt dat het cluster er voor de vrijwilligers zouden moeten zijn ,maar ze denken dat wij beroep gerichts zijn,maar helaas we hebben er allemaal nog een andere baan erbij.

 27. Beste allemaal

  Hoe dan ook
  Blijf van de brandweer af je kunt ze op elk moment van de dag nodig zijn ook de mensen die hier op willen bezuinigen
  Heb respect voor deze mensen

  Groet Frank

 28. Jan Peter Bakellende

  Het moet wel heel vervelend zijn om geen vriendjespolitiek en belangenverstrengeling te handhaven als het beleid elders gevoerd wordt. Uiteraard is het cluster een lastige organisatie en zijn de bezuinigingen overdreven. Echter, dit vertrek moet een opluchting zijn voor Post Neede, gemeente Berkelland, Cluster Achterhoek-Oost.

  @bezorgde berkellander je zet zelf ook niet je naam eronder dus loop niet zo stoer te doen

 29. dat vrijwilligers stoppen door bezuinigen en dergele is belachelijk maar je hoeft je ook niet op de kop te laten zitten,andere kant is dat de voertuigen in neede ook voor doeleinden worden gebruikt wat nergens op lijkt bijvoorbeeld carnaval en bruiloften ,het zijn wel voertuigen betaald met gemeenschapsgeld als ze hier nu mee stoppen zou dus ook een bezuiniging zijn die wel ergens over gaat en die de mensen begrijpen.

 30. Nog een Twentenaar

  Links en rechts rommelt het jammer genoeg behoorlijk in brandweerland.
  Het is dus echt niet alleen een probleem in Berkelland of Twente, dit gaat veel verder.
  En dat gaat ten koste van de inzet, motivatie, gedrevenheid en het enthousiasme van de vrijwilligers.
  Zelfs in die mate dat een aantal collega’s besluit om er mee te stoppen.
  Nee, de vrijwilliger staat voor de leidinggevenden hoog aangeschreven, maar vervolgens nemen ze beslissingen die de nodige impact hebben.
  Dat er bezuinigd moet / kan worden is een feit, alleen bekruipt mij het gevoel dat wij als vrijwilligers daarin onvoldoende gekend worden.
  Ga je niet mee in de richting van de leiding, ben je kritisch en geef je tegengas, dan wordt er al snel gezegd: dan stop je er toch mee?
  Dat kan volgens mij niet de opzet zijn van een organisatie die naar eigen zeggen de vrijwilliger zo hoog in het vaandel heeft staan.
  Ik wil overigens wel een reactie geven op een mede Twentenaar. Staken is naar mijn mening geen optie, daar wordt de hulpvragende burger mogelijk de dupe van.
  Als de zelfredzaamheid van de burger, waar het kabinet zo’n voorstander van is, moet toenemen, dan zal dat waarschijnlijk ook zijn effect hebben op de toekomstige brandweerzorg. En zoals ik het zie, niet alleen maar op een positieve manier.
  Het gaat mij op dit moment nog te ver om te zeggen dat de burger dan wel de dupe wordt, maar we moeten er met ons allen wel voor waken dat we dat niet laten gebeuren.
  Volgens mij moeten de leidinggevenden en de vrijwilligers de koppen bij elkaar gaan steken, en samen proberen de problemen op te lossen. Dat het dan een kwestie zal zijn van water bij de wijn doen, is logisch, maar dan wel van beide kanten.

 31. Marnix als de leiding van post Neede er open voor staat, dan is de TAS 4 voor Neede met een volledige TS van een buurt korps een oplossing. Dat voor de vele dagen dat de post uit dienst is omdat er geen volledige TS gevuld kan worden. Dit geeft wel een andere denk wijze en voor de post leden die er open voor staan hoor hier ook een speciale opleiding bij. Dit heeft dan ook als voordeel dat je dan verkennend werk kunt doen voor de TS van een buurt korps. Dit is dan meer dienst verlening naar de burger dan als de post buiten dienst. Gooi het nou niet op veiligheid want dat wordt een brandweerman heel goed geleerd, en een TAS 4 rukt naar een gevaarlijke situatie niet alleen uit er komt dan een TS van een buurt korps. Dit is dus geen bezuiniging maar geeft Neede de gelegenheid om te kunnen blijven uitrukken.

 32. Tonnie, als je iets schrijft dan moet het ook kloppen. Er zijn manschappen genoeg in de dagsituatie. Altijd voor 1 auto, en vaak ook voor de tweede. Het verhaal was dat er door omstandigheden een bevelvoerder uit de running was en dat daardoor de post een probleem kreeg, wat naar mijn menig, de leiding beter had moeten oplossen. Dat een TS4 een oplossing is omdat er te weinig manschappen zouden zijn is dus komplete onzin!!
  Ik ben tegen een TAS 4, mijn eigen veiligheid staat voor mij voorop en ook die van de burger. Als er iets groots aan de hand is waarbij snel ingegrepen moet worden, dan wil ik gelijk kunnen ingrijpen en niet 10 min moeten wachten op een buurtkorps. Enige back up van mijn andere collega’s in de TAS 6 is dan wel zo prettig.
  Ik weet niet waar het verhaal vandaan komt dat we niet genoeg manschappen hebben in de dagsituatie, ik heb dit al vaker gehoord, maar dit is dus echt onzin en dus ook niet te gebruiken als excuus voor een TS4

 33. tonnie

  ik weet niet hoe jij aan cijfers komt van hoe vaak post Neede buiten dienst is ? ? ? ? ? ?
  maar we hebben dit jaar tijdelijk een bevelvoerders probleempje gehad door dat er een bevelvoerder in de ziektewet zat.
  en alle jaren daarvoor hebben we geen problemen gehad om uit te rukken ! ! !
  dus niet oordelen op basis van cijfertjes van achter een bureau, dat gebeurd al genoeg overal ! ! !
  het probleem zat hem dus niet in een ts niet kunnen bemensen,dus daar hebben we geen tas 4 voor nodig.
  we mogen volgens jou met een tas 4 dus “verkennend” werk uit gaan voeren voor een buurt korps….
  maar wat als dat buurt korps nou ook eens een keer niet kan uitrukken en wij staan bij een woningbrand met nog mensen binnen….. wat moeten we dan ??? je staat dan voor het blok. en ja natuurlijk ga je dan naar binnen maar dan komt onze eigen veiligheid wel in het geding, want waar blijft onze back up ??? waar al jaren lang op gehamerd wordt moeten we dan maar los laten “onze eigen veiligheid”? ? ? en kun je mij eens voor rekenen hoe lang het duurt voor dat een buurt korps ter plaatste is in Neede of een willekeurig ander dorp ??? ik denk al gauw 10 tot 12 min. is dat dan waar de belasting betalende burger recht op heeft……
  maar goed we kunnen nog uren door praten,
  maar bij “nieuwe” dingen heb je altijd voor en tegen standers
  jij bent voor en ik ben sceptisch. in een grote stad zal het best werken omdat je dan gegarandeerde back up krijgt
  maar hier op het platte land vind ik het toch een heel ander verhaal…..

 34. Het is in elke organisatie moeilijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Bij schaalvergroting wordt dat nog moeilijker. Als daar ook bezuinigingen overheen komen heb je een knap stel hersens en inlevingsvermogen nodig om de boel bij elkaar te houden.

  Ik mis hier goed management. Bepaalde mensen zijn niet geschikt voor deze job. De vrijwilligers hebben recht op een groter mandaad, zij doen immers het werk in het veld.

  Het huidige management doet alsof ze luisteren, maar drukken hun eigen beleid er door. Als je mensen het gevoel geeft om mee te denken, mag je ze niet passeren bij het maken van beslissingen.

  Kortom: management: begin eens met managen!

 35. Dit speelde 5 jaar geleden ook al. 2 jaar geleden ook. De bevelvoerders en post commandant wilde niets meer horen, van ik lever de pieper in anders kon je direct opstappen. Twee jaar later doen ze het zelf?

 36. beste “nog een Twentenaar”

  in je verhaal verwoordt je precies hoe het is.
  er wordt ons “vrijwilligers” alleen maar vernieuwingen en veranderingen op gedragen, maar naar ons luisteren doen ze niet……

 37. Nee Tonnie daar zal de werkgever van de betreffende brandweerman/vrouw blij mee zijn, als die ook nog uitrukt naar een buurgemeente. We mogen al blij zijn dat er werkgevers zijn die hun personeel vrijgeven voor een uitruk in eigen plaats.

 38. Voor alle mensen die het schijnbaar nog steeds niet snappen, Laat maar weten wanneer jullie niet kunnen dan zal ik voor jullie allen het een en ander uitleggen. Ik ben er toe bereid dus kom maar met een voorstel.

 39. De warme bakker

  Een brandweer VRIJWILLIGER doet dit naast zijn baan, naast zijn gewone leven dus als hobby. Anders waren we wel beroeps geworden. Deze hobby moet wel leuk blijven en zo werkt dat niet.

  Ik sta voor alles open en snap best dat er bezuinigt moet worden maar laat dat ook eens aan de bovenkant gebeuren en niet altijd aan het makkelijkste eind bij de vrijwilligers. Uiteindelijk wordt de burger er de dupe van. Zie het al voor je.. je eigen huis staat in vuur en vlam en de brandweer komt alleen om te verkennen en moet dan wachten op hulp…Hoop dat ze dit ook goed inzien anders kan ik net zo goed in de warme bakkerij blijven!

 40. Ik weet niet wat de reden is dat de 3 heren hun ontslag hebben ingediend maar zij doen dat niet zomaar.
  Je kunt je lang verzetten tegen besluiten die door het (wan)beleid worden genomen maar een keer is de maat vol en dan moet je helaas dit besluit nemen.
  Dit is triest voor de vrijwilligers en voor de burgers.
  Ik heb geen idee wat bedoeld wordt met TAS en Clusters maar uit de berichten begrijp ik dat het met inzetbaarheid en veiligheid te maken heeft.
  Veiligheid van burger en brandweerman staan voorop, daar mag niet op bezuinigd worden.
  Wie is er straks aansprakelijk als er door verkeerde beleidsvoering de brandweer te laat of met te weinig mankracht uitrukt.
  Of dat er onveilig situaties ontstaan?

  Als belasting betaler hebben wij er recht op te weten wat er speelt en waarom, het zijn tenslotte onze centen.

  Ik zou graag een uitleg hebben die ik als burger ook kan begrijpen zodat we weten wat de gevolgen zijn.

 41. Harold, vertel je het verhaal dan van één kant of licht je ook het MOED verhaal van de burgemeesters toe.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven