Berkelland start met project BoekStart

EIBERGEN – Op zaterdag 11 januari 2014 overhandigt wethouder Mulkens om 11.00 uur in de bibliotheek van Eibergen het allereerste BoekStart-koffertje. Met deze handeling start het BoekStartproject in de gemeente Berkelland. Alle ouders mét baby’s zijn van harte welkom bij deze opening. Na de opening zal er voorgelezen worden voor de baby’s en broertjes en zusjes.  Vanaf deze zaterdag (11 januari) kunnen ouders, die bericht hebben ontvangen van de gemeente, met de waardebon uit de brief terecht in de bibliotheken van Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede om ook een gratis koffertje (met daarin o.a. twee boekjes) te halen en hun kind in te laten schrijven als bibliotheeklid.

BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van. Wat is er nou fijner dan lekker met je kindje samen op de bank zitten en een boekje lezen? Door samen plaatjes te kijken, te praten of te zingen krijgt een ouder goed contact met de baby. Dat is niet alleen gezellig, maar juist het samenspel is heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die dat niet doen. De bibliotheken in Berkelland hebben een speciale babyhoek ingericht. Hier zijn babyboeken voor baby’s van 2-12 maanden te vinden.

Behalve het uitdelen van de BoekStart-koffertjes zal de Bibliotheek Oost-Achterhoek ook speciale koffieochtenden organiseren in de bibliotheken. Tijdens deze ochtenden worden, in samenwerking met deskundigen van bijvoorbeeld Yunio, thema’s als zindelijkheid, voeding en (taal)ontwikkeling besproken. Natuurlijk wordt er ook voorgelezen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen ouders met elkaar en met de aanwezige deskundigen informatie uitwisselen.

Waarom levert de Bibliotheek Oost-Achterhoek een bijdrage aan BoekStart: “Als Bibliotheek willen we lezen voor iedereen aantrekkelijk en bereikbaar maken. Daarom is een lidmaatschap van de bibliotheek voor alle kinderen van 0 tot 14 jaar gratis. We willen d.m.v. het BoekStart-koffertje ouders stimuleren om al vroeg te beginnen met voorlezen. In onze bibliotheken geven de medewerkers met veel plezier tips over voorlezen en over geschikte boeken”.

BoekStart is een onderdeel van Kunst van Lezen. Kunst van Lezen is een initiatief van het Ministerie van OCW, uitgevoerd door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare bibliotheken. Lezen is een onmisbare vaardigheid in de samenleving. Lezen en literatuur stimuleren mensen in hun ontwikkeling. Van lezen groei je. En als je het eenmaal kunt, dan wordt het ook steeds leuker. Omdat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen voldoende in aanraking komt met de wereld van het boek, heeft het ministerie van OCW het programma Kunst van Lezen geïnitieerd.

BoekStart is in Berkelland een gezamenlijk initiatief van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Yunio en de gemeente Berkelland. Meer informatie over BoekStart is te vinden op: www.BoekStart.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven