Gospelkoor Spirit viert 35-jarig bestaan

EIBERGEN – Op 2 februari aanstaande viert Gospelkoor Spirit haar 35 jarig bestaan. Op 4 februari 1979 is het koor door een groep enthousiaste jongeren opgericht. Nadat zij een andere groep jongeren hadden horen zingen, dachten zij: wat zij kunnen, kunnen wij ook. Zo werd het koor begonnen onder de naam CJK Eibergen, Christelijk Jongerenkoor Eibergen. Wiep Wissink werd hun dirigent en zij werden begeleid door een piano.

In de beginjaren bestond het koor uit meer dan 50 jongeren uit de directe omgeving van Eibergen en werd de begeleiding gedaan door een heuse band, inclusief enkele blazers. De jongeren werden ouder, verhuisden i.v.m. studie of werk en in 1999 werd een nieuwe naam gelanceerd: Spirit. Omdat er vragen kwamen over het repetoire werd de naam opnieuw gewijzigd in Gospelkoor Spirit. Met deze naam draag het koor beter uit welk repetoire zij zingen. Voor ieder lid is dit gevoel anders. De een zingt graag Gospels omdat deze een vrolijke uitstraling hebben, de ander zingt mee omdat het voor hem of haar een manier is om het geloof op een positieve wijze naar buiten te brengen. Tussendoor zingt het koor ook moderne (pop)liederen, welke allen een boodschap hebben, zoals liefde en kracht.

Na een aantal dirigenten staat het koor alweer enkele jaren onder leiding van Wim Rijstenberg uit Winterswijk. De band wordt begeleidt door een eigen combo, bestaande uit een drummer, pianiste en een dwarsfluitiste. Tijdens optredens wordt de band soms uitgebreid met een gitarist of bassist. Net als iedere andere vereniging of koor, wordt het ledenaantal niet groter en daarom is het koor sinds september 2012 een nieuwe weg ingeslagen. Gedurende een aantal maanden werkt het koor naar een project toe en bestaat er de mogelijkheid dat mensen zich voor die periode aansluiten. Het kerstproject, Sonriseproject en het jubileumconcert zijn een paar voorbeelden die tevens ook weer nieuwe leden hebben opgeleverd.

Het koor treedt regelmatig op tijdens kerkdiensten binnen en buiten de regio, maar ook treden zij op in zorgcentra etc. Zondagmiddag 2 februari zal Gospelkoor Spirit haar 35 jarig bestaan vieren met een concert in de Oude Mattheüs in Eibergen. Het thema voor dit concert is ‘Let’s celebrate’. De muziekcommissie heeft een aantal liederen uitgezocht die goed aansluiten bij dit thema, daarnaast is er gekeken naar liederen die in 1979 erg bekend waren. Naast deze, voor het koor bijzondere liederen, zullen er ook liederen worden gezongen uit het huidige repertoire.

Tijdens dit concert zal er medewerking verleend worden door leerlingen van de VCO scholen uit Eibergen en Neede. De scholen hebben zelf liederen uitgezocht en deze met de kinderen ingestudeerd en de kinderen hebben thuis ook al flink geoefend. Ook bijzonder is dat er een aantal mensen mee zingen die in de begin jaren actief waren bij het CJK . Het zal een middag worden waarbij Gospelkoor Spirit laat horen dat zij van allerlei markten thuis is en waarbij kwaliteit en plezier hoog in het vaandel staat.

Aanvang concert: 14.30 uur. Locatie: Oude Mattheüs , Grotestraat 50 te Eibergen. Entree: Gratis, bij de uitgang zal er gelegenheid zijn voor het geven van een vrije gift.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven