Bijdrage restauratie 15e eeuwse piëta

NEEDE – Burgemeester en wethouders van Berkelland stellen een monumentenbijdrage van vijfduizend euro beschikbaar voor de restauratie van de vijftiende-eeuwse piëta uit de Grote Kerk in Neede. De piëta maakt deel uit van een aantal cultuurhistorisch waardevolle sculpturen, die waarschijnlijk tijdens de Beeldenstorm van de Hervorming uit de kerk zijn verwijderd en begraven. In 1929 kwamen de beelden bij restauratiewerkzaamheden weer aan de oppervlakte.

Op dit moment worden de beelden ‘Christus op de koude steen’ en ‘het fragment van het sacramentshuisje’ gerestaureerd. Voor de restauratie van de piëta was de financiering nog niet rond. De piëta is het grootste beeld en wordt in de grensstreek ook wel Vesperbeeld genoemd

Piëta (Italiaans: pietà, wat ‘compassie’ of ‘piëteit’ betekent) is in de kunst de benaming voor een uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het kan een schilderij of een beeld zijn. De Needse piëta, een van het kruis genomen Christus, ligt met de benen gestrekt en leunt met het onderlijf tegen de rechterknie van Maria. Zij ondersteunt met haar rechterhand het hoofd van Christus, haar linkerhand rust op zijn borstkas.

De piëta heeft een hoogte van 140 cm, een breedte van 158 cm en een diepte van 54 cm. Deze grootte komt zelden voor bij laatgotische sculpturen. De beelden zijn gemaakt van Baumbergersteen met sporen van polychromie (een term die in de kunst wordt gebruikt om het gebruik van schilderingen in veel kleuren aan te geven).

Na de restauratie worden de beelden op nieuwe sokkels weer in het portaal van de kerktoren geplaatst. De beelden kunnen daarna overdag bezichtigd worden. Hiervoor worden de buitendeuren zodanig geprogrammeerd dat deze automatisch op tijd geopend kunnen worden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven