Drie burgerinitiatieven krijgen subsidie

NEEDE – Het college van Berkelland heeft besloten om aan drie burgerinitiatieven subsidie te geven. Er wordt subsidie gegeven aan: De Gemeenschapsraad Neede voor de herinrichting van de Ordelmanskoele op de Needse Berg (5.000 euro), de Stichting Natuur en Recreëren Beltrum (i.o.) voor de herinrichting van het dorpsbos “Hoornhorst “ (5.000 euro), Passion for Kids voor het muzikale evenement tijdens Pasen in Borculo (225 euro). Over de besteding van het resterende bedrag voor 2014 van ongeveer 4.000 euro neemt het college binnenkort een besluit. Er is onlangs een aanvraag voor een nieuw initiatief binnengekomen.

Het project Ordelmanskoele is een project waarbij de Gemeenschapsraad Neede in samenwerking met onder meer Noordijks Belang en de Lochoezer Noabers tracht om de Ordelmanskoele, de kuil in de Needse Berg waar ook de Mammoet staat, aantrekkelijker te maken voor jong en oud. De plek is niet alleen een plek waar inwoners uit Neede, Noordijk en Lochuizen naartoe gaan, maar heeft ook voor toeristen en inwoners van omliggende plaatsen een recreatieve functie. Het project past prima in de doelstelling van de subsidieregeling Burgerinitiatieven. Het is een initiatief van onder af van verschillende verenigingen waarbij de kernen Neede en Noordijk en het buurtschap Lochuizen samenwerken aan de realisatie van het project. Het beheer en onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Jong en oud kunnen samen gebruik maken van de voorzieningen in en rond de Ordelmanskoele. Aan het project wordt subsidie toegekend van 5.000 euro.

Dorpsbos de Hoornhorst in Beltrum: In het kader van het project “Levend Landschap” is in Beltrum de werkgroep “Trots op Beltrum” opgericht. In deze werkgroep wordt geprobeerd initiatieven uit te werken en te realiseren om het landschap levendiger en aantrekkelijker te maken. Eén van de projecten is de herinrichting van het dorpsbos “Hoornhorst” aan de rand van Beltrum. Het bos is eigendom van en wordt beheerd door de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) en wordt door veel inwoners bezocht. In het bos ligt het buurtpark “Buurseman”.

Vanuit de buurt is in 2012 een initiatiefgroep ontstaan. Samen met andere instellingen, als de Stichting Kerkepaden, wil de initiatiefgroep: Wildgroei uit het bos verwijderen en het bos weer een opener karakter geven met een zichtlijn vanuit Beltrum. Het buurtpark herinrichten zodat het aantrekkelijker wordt voor jong en oud, en niet alleen voor buurtbewoners maar ook voor recreanten/toeristen. Een betere verbinding maken met het kerkepad zodat recreanten er ook makkelijker naartoe kunnen en het als rustplek gebruikt kan worden. Voor de fietsers een elektrisch oplaadpunt plaatsen. Het initiatief past uitstekend binnen de regeling Burgerinitiatieven. Aan het project wordt subsidie toegekend van 5.000 euro.

Passion for kids is een sociaal-cultureel evenement dat in 2014 voor de eerste keer in Borculo is gehouden. Het is een evenement voor de jeugd van 6-12 jaar. Tijdens een muzikale tocht door Borculo wordt het passieverhaal op weg naar Pasen verbeeld. Aan de tocht door Borculo hebben 60 á 70 kinderen en veel belangstellenden (familie maar ook anderen, ongeveer 200 á 250) meegedaan. Het is de bedoeling dat deze activiteit jaarlijks wordt gehouden.

Omdat jongeren ongeacht geloof, herkomst enzovoorts aan de activiteit kunnen deelnemen, hun ouders en grootouders en andere belangstellenden ook meelopen, heeft het college besloten éénmalig een subsidie toe te kennen van 225 euro. Het budget voor de burgerinitiatieven is voor 2014 bijna volledig besteed.

Het college neemt binnenkort een besluit over de besteding van het resterende bedrag van ongeveer 4.000 euro. Het is nog niet bekend of de regeling burgerinitiatie

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Drie burgerinitiatieven krijgen subsidie”

 1. Zandkuil weer zandkuil maken aub, das was vroeger dolle pret 😛 Nu ligt er rotzooi en worden er kampvuren gemaakt. Bankjes gesloopt en als kind is het niks meer aan!

 2. Inus Westhoff

  Beste Cool,

  Meld je even aan bij de Gemeenschapsraad Neede.
  Wij kunnen nog wel hulp gebruiken voor de uitvoering en het onderhoud.
  Meld je aan op : [email protected]

  Inus Westhoff.

 3. Nee toch, gaan ze de zandkuil nog meer verpesten?

  Cool je hebt gelijk, vroeger was het prima, geen bankjes, geen ,mamoet maar een stukje ruige natuur waar we naar hartenlust konden spelen.
  Maar ja de geweldige gemeenschapsraad die bestaat uit zogenaamde oude wijze mannen maar zonder enige visie en met oog en oorkleppen op zal het waarschijnlijk nog meer verpesten.
  Jammer geld, kun je beter ergens anders in investeren.

 4. Doe al genoeg vrijwilligers werk Inus, zou het graag doen. Helaas geen tijd. Maar de zandkuil moet gewoon weer worden wat het was en dat is het helaas niet meer. Kom er 3x in de week en er ligt elke dag weer troep. En ik snap donders goed, dat er mensen druk mee bezig zijn, maar waarom staan die bankjes daar? Nodigt toch al uit om vernield te worden en om daar te gaan chillen!!! Haal die eens weg, dat is al een begin van een mooie leuke zandkuil, wat niet uitdagend genoeg is. Tevens is bankjes weghalen, sowieso al een oplossing om mensen te weren bij gebouwen in neede, die daar ’s avonds niks te zoeken hebben.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven