Molens open tijdens Nationale Molendag

REKKEN – Sinds 1974 wordt in het tweede weekend van mei de Nationale Molendag gevierd. Een groot aantal van de molens is dan open voor het publiek. Deze Nationale Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. En al hebben de meeste molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de blauwe Molendag-vlag. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.

Op zaterdag 10 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk. De VVV Berkelland heeft voor die gelegenheid een auto en een fietsroute uitgezet. De lengte is respectievelijk 60 km en 37 km. In het algemeen is het startpunt vanuit het VVV kantoor in Eibergen, maar U kunt ook zelf uw startpunt bij één van de deelnemende molens uitkiezen om vandaar uit de gehele route te rijden. De prijs per route is € 1,95. De routebeschrijving is te koop bij de molens én bij de VVV.

In de Mallumsche watermolen worden voor de liefhebbers pannenkoeken gebakken. Wie dat wil mag proeven van de pannenkoeken die van op de molen gemalen meel bereid zijn. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden uiteraard met plezier vertellen over de molen, de maalderij en het pelwerk. De Piepermolen zal uiteraard alleen bij voldoende wind in actie kunnen komen. Ook hier zullen de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier over deze windkorenmolen vertellen. Bovendien zal de folkloristische dansgroep “de Plaggenmeijers” de dag opluisteren, te weten om 11.30 uur en om 13.30 uur. Dit jaar is voor het eerst sprake van een bescheiden lokale markt waar ambachtelijke en home-made producten worden aangeboden. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is zal ook de Wild Beheers Eenheid weer van de partij zijn met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.

De inwendige mens vergeten we in Rekken natuurlijk ook niet. Zoals gebruikelijk zijn er weer de overheerlijke (spek-)pannenkoeken die u kosteloos kunt proeven. En in de buitenoven zal de bakker de bekende bruine bollen en dit keer ook speculaas bakken. Deze producten worden tijdens molendag aan belanghebbenden te koop aangeboden. Wees er vlot bij, want ze gaan als warme broodjes over de toonbank.

In het terrein vóór de molen zijn overigens pas weer 160 verschillende soorten dahlia’s gepoot. Dat heeft op molendag natuurlijk nog geen effect maar in augustus zal het beslist de moeite waard zijn om de “voortuin” van de Piepermolen eens te gaan bekijken! Het is maar even dat u het weet!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven