Vernieuwing tijdens Eibergse fietsdagen

EIBERGEN – “De Achterhoek levert je mooie streken”: Dat is het motto waarvoor TCE-Tourclub Eibergen dit jaar kiest tijdens de Eibergse Fietsdagen; een variant op de reclamespot van de provincie Gelderland, waar overigens ook de Achterhoek prominent in voorkomt. TCE heeft alle routes aangepast en gedeeltelijk of helemaal vernieuwd.Bij de coördinator van de fietsdagen en ook bij andere bestuursleden, is al menig telefoontje of mailtje binnengekomen; potentiële deelnemers vragen naar B&B ’s, campings, e.d. Ze worden altijd doorverwezen naar de website van TCE, waar alle informatie rondom de Eibergse Fietsdagen te vinden is. Dinsdag 12 augustus is de eerste fietsdag en de start is vanaf 10.00 uur bij Eet- en Feestcafé De Klok. Elke fietsdag levert de deelnemers een andere mooi streek. Een streek van 35 tot 40 km óf eentje van 60 km.

De eerste dag gaat “Naar de Buren” Langs de kabbelende Ramsbeek met zijn vistrapjes fietsen de deelnemers richting Rekken om vervolgens via de boorden van de Berkel over het fraaie Berkelpad het grensdorpje Oldenkotte te bereiken. Hier is een eerste stempelpost bij café Rotering! Daarna gaat de tocht over verstilde landweggetjes naar de plaatsjes Ammeloe (40 en 60 km) en Lünten (60 km). De deelnemers aan de 40 km route fietsen na een eventuele rust in het gemoedelijke plaatsje Ammeloe richting het Haaksbergerveen; via het Kommiezenpad komt men weer op Nederlandse grondgebied. Vervolgens peddelen ze over een fraai kronkelend fietspad door het veen richting het Assinkbos; er is een stempelpost bij uitspanning Erve Bruggert.

Daarna opnieuw een stukje Assinkbos en Lankheet om via de Mallemse Molen en het fietspad langs de oude Berkeltak naar de finish te fietsen. De 60 km route gaat ná het plaatsje Ammeloe via landweggetjes richting Lünten waar een stempelpost is bij Gaststätte Vrenegor. Na deze stop fietsen de deelnemers richting de Lüntener Fischteich en aan de Duitse kant langs het prachtige Witte Veen. Via een groene grens komen ze opnieuw in het -nu Nederlandse deel van het- Witte Veen met zijn indrukwekkende Longhorns. Ze fietsen verder naar het plaatsje Buurse en vervolgens via een stukje Buurserveen naar het Haaksbergerveen; hier sluit men aan op de 40 km route. Dus ook via het Assinkbos richting de stempelpost bij Erve Bruggert en daarna opnieuw Assinkbos en Lankheet om via Mallemse Molen en oude Berkeltak te finishen bij De Klok.

Deze tweede dag gaat ‘Over de Kerkepaden’ door de Gelderse Achterhoek. Het eerste Kerkepaadje is er al na enkele kilometers en brengt de fietsers van het Wolinkbos naar het plaatsje Haarlo. Halverwege dit paadje vindt u een fraaie boomhut! In Haarlo is er een stempelpost bij HCR Prinsen. De fietsers op de 60 km-route peddelen ná deze post richting de Hambroekplas en daarna via landweggetjes en fraai kronkelende fietspadjes richting het mooie landgoed Beekvliet met de grootste ‘flapperiep’ van Nederland. Na dit landgoed fietst men door de bosrijke omgeving van Ruurlo met zijn verschillende mogelijkheden tot ontspanning; o.a. bij pannenkoekenrestaurant de Heikamp. Daarna door het dorpje Ruurlo en via fietspaden door ’t Rijkenbarg en langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge komen de fietsers op de fraaie Kerkepaden langs de Slingebeek om even later via de paden rondom Beltrum dit kerkdorp te bereiken. Hier is een tweede stempelpost bij restaurant Dute; ook is hier een stand van Laad.nl met voorlichting over oplaadpunten voor e-bikes.

Inmiddels hebben de deelnemers aan de 35 km route ook aangesloten. Na de stempelpost loopt de route opnieuw over enkele Kerkepaden richting de finish in Eibergen; maar even vóór dat fietsers die bereiken, passeren ze nog het prachtige belevenispark ‘Hof van Eckberghe’.

De derde dag gaat ‘Door de Natuur en naar Kastelen’: een prachtige tocht over slingerende weggetjes en kronkelende paadjes, langs maïsvelden en weilanden, zwart- en roodbonte koeien, verstilde dorpjes en het kunstenaarsplaatsje Diepenheim.
Eerst fietsen de deelnemers ‘onder Neede’ door over de oude spoorbaan, langs het dierenpark en Huize de Kamp. Vervolgens voort de route ze via een Kerkepad naar het dorpje Geesteren. Deelnemers aan de 60 km route krijgen vervolgens een prachtig stukje natuur voorgeschoteld over smalle weggetjes glooiende essen; zo bereiken ze het mooie dorpje Gelselaar met zijn beschermde dorpsgezicht. Hier is een stempelpost bij café Florijn. Na de rust fietsen ze het dorpje uit en over het terrein van boerderijmuseum Erve Niehof en Erve Brooks.

Daarna gaat de route richting Diepenheim door het fraaie gebied rond kasteel Westerflier en Huize Diepenheim, waarna de prachtige rozentuin volgt. Na het verlaten van het stedeke fietsen deelnemers richting kasteel Nijenhuis, dat al van verre te zien is! Via deze bosrijke omgeving gaat de route over het terrein van watermolen Den Haller en langs boerderijmuseum Nijhof. Daarna richting de Schipbeek en het Noordijkerveld naar stempelpost D’ Oale Schoole in Noordijk. Na deze rust fietst men richting de Needse berg en vervolgens naar het fraaie natuurgebied van het Needse Achterveld en het oude openluchtbad ’t Vleer. Via de Kerkepaadjes van de Bijenkamp keren de deelnemers terug naar de finish. De 40 km deelnemers fietsen na het plaatsje Geesteren via het Oosterveld richting Noordijk en sluiten aan op de 60 km route om vervolgens ook bij de stempelpost D’ Oale Schole te geraken.
De laatste dag gaan de fietsers ‘Landschap ruiken en Cultuur snuiven’. Deelnemers aan de 60 km route fietsen naar het pittoreske stadje Bredevoort, maar vóór ze daar aankomen peddelen ze eerst samen met de 40 km deelnemers richting het grens plaatsje Zwillbrock met zijn fraaie barokke kerkje! Vervolgens fietst men langs het Zwillbrocker Venn en wellicht ontwaren deelnemers daar de flamingo’s; zeker is dat het gekrijs van meeuwen hen niet zal ontgaan. Via mooie weggetjes en fraaie paden komt men in het kerkdorp Meddo; hier is de stempelpost bij café Spiekerman. Na deze rust vervolgen ze de route via een Karkpad richting een mooi fietspad langs de Beurzerbeek. Vrij snel daarna is de splitsing.

Deelnemers aan de 60 km fietsen via het Rommelgebergte en het Korenburgerveen richting de Winterswijkse buurtschap Corle. Daarna peddelt men via de fraaie paden langs de Slingeplas naar het stedeke Bredevoort. In het historische centrum van dit stadje is de stempelpost bij Middeleeuws restaurant Bertram. Misschien is er wel een marktje in het kader van Bredevoort Boekenstad! Na de rust verlaten de fietsers het stedeke via de Grote Gracht en over een mooi fietspadje komen ze in het bosrijke natuurgebied ’t Klooster. Daarna volgt nog een fraai fietspad door natuurgebied ’t Pleiter en over de Vragender Es komen ze in het gelijknamige kerkdorp. Hier is opnieuw een stempelpost bij café Beneman. Via het mooie fietspad ’t Scholtenpad fietst men verder over de esgronden rond Vragender; daarna volgt het Kerkepad ’n Onderholt en via fraaie weggetjes komen de deelnemers in Groenlo. Daarna via het kerkpad Marhulzenpad en via enkele zandwegen naar het oude “spoorbaanfietspad” richting de finish in Eibergen.
Deelnemers aan de 40 km ontmoeten na de splitsing via enkele zandwegen en verharde wegen al vrij snel de fietsers die deelnemen aan de langste afstand.

Ze fietsen dus via mooie weggetjes richting Groenlo en daar is een stempelpost bij café Grolzicht. Daarna via het kerkpad Marhulzenpad en via enkele zandwegen naar het oude “spoorbaanfietspad” richting de finish in Eibergen. Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur; fietsers die de kortere afstand doen, kunnen tot 18.00 uur starten. De start is bij Eet- en Feestcafé De Klok.

Deelnemers kunnen week- en dagkaarten kopen. Voor de langste afstand kost een weekkaart € 10,00 per persoon en een dagkaart € 4,00; voor de kortere afstand betaalt men respectievelijk € 6,50 p.p. en € 2,50. Elke deelnemer ontvangt een duidelijke routebeschrijving; daarnaast wordt elke route ook uitgepijld met de bekende oranje NTFU pijlen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven