Vernieuwing tijdens Eibergse fietsdagen

Door Redactie op 24-07-2014

EIBERGEN – “De Achterhoek levert je mooie streken”: Dat is het motto waarvoor TCE-Tourclub Eibergen dit jaar kiest tijdens de Eibergse Fietsdagen; een variant op de reclamespot van de provincie Gelderland, waar overigens ook de Achterhoek prominent in voorkomt. TCE heeft alle routes aangepast en gedeeltelijk of helemaal vernieuwd.Bij de coördinator van de fietsdagen en ook bij andere bestuursleden, is al menig telefoontje of mailtje binnengekomen; potentiële deelnemers vragen naar B&B ’s, campings, e.d. Ze worden altijd doorverwezen naar de website van TCE, waar alle informatie rondom de Eibergse Fietsdagen te vinden is. Dinsdag 12 augustus is de eerste fietsdag en de start is vanaf 10.00 uur bij Eet- en Feestcafé De Klok. Elke fietsdag levert de deelnemers een andere mooi streek. Een streek van 35 tot 40 km óf eentje van 60 km.

De eerste dag gaat “Naar de Buren” Langs de kabbelende Ramsbeek met zijn vistrapjes fietsen de deelnemers richting Rekken om vervolgens via de boorden van de Berkel over het fraaie Berkelpad het grensdorpje Oldenkotte te bereiken. Hier is een eerste stempelpost bij café Rotering! Daarna gaat de tocht over verstilde landweggetjes naar de plaatsjes Ammeloe (40 en 60 km) en Lünten (60 km). De deelnemers aan de 40 km route fietsen na een eventuele rust in het gemoedelijke plaatsje Ammeloe richting het Haaksbergerveen; via het Kommiezenpad komt men weer op Nederlandse grondgebied. Vervolgens peddelen ze over een fraai kronkelend fietspad door het veen richting het Assinkbos; er is een stempelpost bij uitspanning Erve Bruggert.

Daarna opnieuw een stukje Assinkbos en Lankheet om via de Mallemse Molen en het fietspad langs de oude Berkeltak naar de finish te fietsen. De 60 km route gaat ná het plaatsje Ammeloe via landweggetjes richting Lünten waar een stempelpost is bij Gaststätte Vrenegor. Na deze stop fietsen de deelnemers richting de Lüntener Fischteich en aan de Duitse kant langs het prachtige Witte Veen. Via een groene grens komen ze opnieuw in het -nu Nederlandse deel van het- Witte Veen met zijn indrukwekkende Longhorns. Ze fietsen verder naar het plaatsje Buurse en vervolgens via een stukje Buurserveen naar het Haaksbergerveen; hier sluit men aan op de 40 km route. Dus ook via het Assinkbos richting de stempelpost bij Erve Bruggert en daarna opnieuw Assinkbos en Lankheet om via Mallemse Molen en oude Berkeltak te finishen bij De Klok.

Deze tweede dag gaat ‘Over de Kerkepaden’ door de Gelderse Achterhoek. Het eerste Kerkepaadje is er al na enkele kilometers en brengt de fietsers van het Wolinkbos naar het plaatsje Haarlo. Halverwege dit paadje vindt u een fraaie boomhut! In Haarlo is er een stempelpost bij HCR Prinsen. De fietsers op de 60 km-route peddelen ná deze post richting de Hambroekplas en daarna via landweggetjes en fraai kronkelende fietspadjes richting het mooie landgoed Beekvliet met de grootste ‘flapperiep’ van Nederland. Na dit landgoed fietst men door de bosrijke omgeving van Ruurlo met zijn verschillende mogelijkheden tot ontspanning; o.a. bij pannenkoekenrestaurant de Heikamp. Daarna door het dorpje Ruurlo en via fietspaden door ’t Rijkenbarg en langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge komen de fietsers op de fraaie Kerkepaden langs de Slingebeek om even later via de paden rondom Beltrum dit kerkdorp te bereiken. Hier is een tweede stempelpost bij restaurant Dute; ook is hier een stand van Laad.nl met voorlichting over oplaadpunten voor e-bikes.

Inmiddels hebben de deelnemers aan de 35 km route ook aangesloten. Na de stempelpost loopt de route opnieuw over enkele Kerkepaden richting de finish in Eibergen; maar even vóór dat fietsers die bereiken, passeren ze nog het prachtige belevenispark ‘Hof van Eckberghe’.

De derde dag gaat ‘Door de Natuur en naar Kastelen’: een prachtige tocht over slingerende weggetjes en kronkelende paadjes, langs maïsvelden en weilanden, zwart- en roodbonte koeien, verstilde dorpjes en het kunstenaarsplaatsje Diepenheim.
Eerst fietsen de deelnemers ‘onder Neede’ door over de oude spoorbaan, langs het dierenpark en Huize de Kamp. Vervolgens voort de route ze via een Kerkepad naar het dorpje Geesteren. Deelnemers aan de 60 km route krijgen vervolgens een prachtig stukje natuur voorgeschoteld over smalle weggetjes glooiende essen; zo bereiken ze het mooie dorpje Gelselaar met zijn beschermde dorpsgezicht. Hier is een stempelpost bij café Florijn. Na de rust fietsen ze het dorpje uit en over het terrein van boerderijmuseum Erve Niehof en Erve Brooks.

Daarna gaat de route richting Diepenheim door het fraaie gebied rond kasteel Westerflier en Huize Diepenheim, waarna de prachtige rozentuin volgt. Na het verlaten van het stedeke fietsen deelnemers richting kasteel Nijenhuis, dat al van verre te zien is! Via deze bosrijke omgeving gaat de route over het terrein van watermolen Den Haller en langs boerderijmuseum Nijhof. Daarna richting de Schipbeek en het Noordijkerveld naar stempelpost D’ Oale Schoole in Noordijk. Na deze rust fietst men richting de Needse berg en vervolgens naar het fraaie natuurgebied van het Needse Achterveld en het oude openluchtbad ’t Vleer. Via de Kerkepaadjes van de Bijenkamp keren de deelnemers terug naar de finish. De 40 km deelnemers fietsen na het plaatsje Geesteren via het Oosterveld richting Noordijk en sluiten aan op de 60 km route om vervolgens ook bij de stempelpost D’ Oale Schole te geraken.
De laatste dag gaan de fietsers ‘Landschap ruiken en Cultuur snuiven’. Deelnemers aan de 60 km route fietsen naar het pittoreske stadje Bredevoort, maar vóór ze daar aankomen peddelen ze eerst samen met de 40 km deelnemers richting het grens plaatsje Zwillbrock met zijn fraaie barokke kerkje! Vervolgens fietst men langs het Zwillbrocker Venn en wellicht ontwaren deelnemers daar de flamingo’s; zeker is dat het gekrijs van meeuwen hen niet zal ontgaan. Via mooie weggetjes en fraaie paden komt men in het kerkdorp Meddo; hier is de stempelpost bij café Spiekerman. Na deze rust vervolgen ze de route via een Karkpad richting een mooi fietspad langs de Beurzerbeek. Vrij snel daarna is de splitsing.

Deelnemers aan de 60 km fietsen via het Rommelgebergte en het Korenburgerveen richting de Winterswijkse buurtschap Corle. Daarna peddelt men via de fraaie paden langs de Slingeplas naar het stedeke Bredevoort. In het historische centrum van dit stadje is de stempelpost bij Middeleeuws restaurant Bertram. Misschien is er wel een marktje in het kader van Bredevoort Boekenstad! Na de rust verlaten de fietsers het stedeke via de Grote Gracht en over een mooi fietspadje komen ze in het bosrijke natuurgebied ’t Klooster. Daarna volgt nog een fraai fietspad door natuurgebied ’t Pleiter en over de Vragender Es komen ze in het gelijknamige kerkdorp. Hier is opnieuw een stempelpost bij café Beneman. Via het mooie fietspad ’t Scholtenpad fietst men verder over de esgronden rond Vragender; daarna volgt het Kerkepad ’n Onderholt en via fraaie weggetjes komen de deelnemers in Groenlo. Daarna via het kerkpad Marhulzenpad en via enkele zandwegen naar het oude “spoorbaanfietspad” richting de finish in Eibergen.
Deelnemers aan de 40 km ontmoeten na de splitsing via enkele zandwegen en verharde wegen al vrij snel de fietsers die deelnemen aan de langste afstand.

Ze fietsen dus via mooie weggetjes richting Groenlo en daar is een stempelpost bij café Grolzicht. Daarna via het kerkpad Marhulzenpad en via enkele zandwegen naar het oude “spoorbaanfietspad” richting de finish in Eibergen. Elke dag kan er gestart worden vanaf 10.00 uur; deelnemers aan de 60 km kunnen starten tot 14.00 uur; fietsers die de kortere afstand doen, kunnen tot 18.00 uur starten. De start is bij Eet- en Feestcafé De Klok.

Deelnemers kunnen week- en dagkaarten kopen. Voor de langste afstand kost een weekkaart € 10,00 per persoon en een dagkaart € 4,00; voor de kortere afstand betaalt men respectievelijk € 6,50 p.p. en € 2,50. Elke deelnemer ontvangt een duidelijke routebeschrijving; daarnaast wordt elke route ook uitgepijld met de bekende oranje NTFU pijlen.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

SKB behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022!
BERKELLAND - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) behoort tot de ZorgkaartNederland Top 2022. De ZorgkaartNederland Top is een lijst van de 10 best......
Lees verder »

Rivierenland Radio
BERKELLAND - Ben je toe aan een ander geluid op je mobiel of autoradio? Stem dan eens af op Rivierenland Radio en laat je verrassen. Zeven dagen in d......
Lees verder »

Vanaf volgende week weer met de bus van Borculo naar Deventer
BORCULO - De nieuwe dienstregeling voor bussen en treinen in de Achterhoek gaat volgende week in. Vervoerder Arriva heeft verschillende tijden en rou......
Lees verder »

Column: Mijn prins in de witte Ford
NEEDE - Al eventjes woon ik als vrijgezel in Neede. Een prima plek om vanuit daar het date-leven van deze tijd te ontdekken. Helaas heeft de online z......
Lees verder »

Lynn Bouwmeester pakt 3e prijs
NEEDE - Op het dressuurconcours in Heeten is Lynn Bouwmeester afgelopen weekend gestart met haar paard Mon Chardonnay. Ze reden mee in de klasse L1 e......
Lees verder »

GSV’63 gaat oliebollen verkopen
GEESTEREN - Op zondag 11 december gaat GSV’63 weer oliebollen verkopen. “Na het succes en de goede smaak van vorige jaren ook dit jaar weer heerlijke......
Lees verder »

Marieke van Laarhoven-Lodeweges uit Ruurlo is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij reisbureauketen The Travel Club
RUURLO - Een vakantie boeken bij Marieke staat voor onbezorgd op reis gaan. Want als persoonlijke reisadviseur regelt de Ruurlose de vakantiereis van......
Lees verder »

Schuurman BZC thuis onderuit tegen JAWS Amsterdam
BORCULO - In zwembad ‘t Timpke heeft Schuurman BZC het in de waterpolo eerstedivisie af moeten leggen tegen het hoger geklasseerde JAWS Amsterdam. Na ......
Lees verder »

Repair Café Berkelland spaart vaak uw portemonnee en het milieu
BORCULO - Waarom een defect apparaat of botte gereedschappen meteen afdanken als deze nog gemakkelijk een tweede leven aan kunnen? Het spaart vaak uw ......
Lees verder »

Lessons & Carols wordt een traditie in de Dorpskerk Ruurlo
RUURLO - Op zondagavond 11 december is er weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van Kerst. Er is inmidde......
Lees verder »

Huisartsenposten Gelderland redelijk goed bereikbaar
BERKELLAND  - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Gelderland gemiddeld 8 minuten wachten tot de dienstdoende hui......
Lees verder »

Kinderen Eibergen en Beltrum kunnen schaatsen
EIBERGEN/BELTRUM - Op maandag 28 november was de laatste les van het Piet de Wit Schaatsproject 2022 voor de kinderen uit Eibergen en Beltrum. Jaarlij......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen dagje oet
NEEDE - Ik was deur VIOS oet e neudigt um eens een keartje met te goan as sponsor van disse mooie vereniging noar FC Twente. Fantastisch natuurlijk w......
Lees verder »

Fratsen wat een gedoo
NEEDE - De prieze van gas en stroom riest de panne oet. Wat leu kunt `t neet mear betalen allemoale,wat een nare toestand. Noe krieg ie allerlei tips......
Lees verder »

Fratsen kamelen
NEEDE - Dreuge,dreuge,dreuge op `t moment dat ik dit schrief heb wij net oetgerekend onder de jammarkt een buitje ehad. Was nog ens neet zovulle en zo......
Lees verder »

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

NUB TV

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht


BORCULO/GEESTEREN – De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruiters in Borculo en Geesteren vond zaterdag voor de 47e keer plaats. Amazone Floor van Roon heeft met meer dan honderd jachten door het hele land meegereden en komt, net als andere deelnemers en vele bezoekers, graag naar de Achterhoek voor de slipjacht.

“Het is supermooi om in deze streek, in deze regio te rijden”, aldus Van Roon. “Mensen zijn hier heel vriendelijk en vinden het naar mijn weten ook leuk dat we er zijn. Dus dit is zeker een omgeving waar we graag komen.” Dat deelnemers graag naar Berkelland komen blijkt uit cijfers van de KNJV. “Als je kijkt naar de ongeveer vijftig jachten die ze jaarlijks organiseren, dan zitten wij in de top vijf qua deelnemers. Dat geeft wel aan dat ze graag hier naartoe komen”, laat Jan Markink van de Hamelandse Ruiters weten. Ook bezoekers weten de slipjacht te vinden: “We kunnen altijd rekenen op heel veel belangstelling. We kondigen het altijd aan en dan komen er veel mensen naar kijken.”

Tijdens de slipjacht jagen de veertig deelnemers niet op een prooi, maar volgen ze een kunstmatig vossenspoor door het landschap. “Met een slipjacht trekken we een spoor dat ruikt naar vos en dan volgen een stel honden het spoor”, beschrijft Van Roon. “Dan zijn er drie ruiters die de honden begeleiden en wij als ruiters gaan er met de paarden achteraan.” De ruiters rijden vervolgens door de veelzijdige natuur in Borculo en Geesteren. “Dat gaat dan over de weilanden, de landerijen en door de bossen”, vertelt Markink. “Maar ook door sloten bijvoorbeeld, dat is het mooie ervan.”

Waardevolle traditie
Voor de amazones is de traditie erg waardevol. “Ik vind het vooral heel leuk dat je het met een grote groep van vaak dezelfde mensen doet”, vertelt amazone Mathilde de Rooij, die vaak samen met haar ouders een slipjacht rijdt. “En er zit geen wedstrijdelement in, dat maakt het gemoedelijk.” Van Roon rijdt twee keer per week mee met een jacht: “Dan kom je op leuke plekken van Nederland en mooie stukken natuur waar je anders niet zou komen.”

Traditie in ere houden
Ook Markink hoopt dat de traditie, die in Borculo en Geesteren bijna vijftig jaar bestaat, nog lang blijft bestaan. “Het is een traditie die in ere moet worden gehouden”, vindt de organisator. “Bij de start zie je zogenaamde sonneurs, die blazen de jacht aan en aan het einde van de jacht blazen ze het weer af.”

Door REGIO8

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »