‘Nacht van de Vleermuis’ op nieuw plein

NEEDE – Jaarlijks wordt de Europese ‘Nacht van de Vleermuis’ gehouden in tientallen landen. Tijdens deze avond is er extra aandacht voor dit bijzondere vliegende zoogdier. In Neede is dit ook het geval. Als enige Vleermuizendorp in Nederland mag je op de lijst van deelnemers uiteraard niet ontbreken. In dit kader verzorgen het IVN Oost Achterhoek en stichting Vleermuizendorp dit jaar een vleermuizenpresentatie in de buitenlucht. En waar kan dat beter dan op het nieuwe Vleermoesplein in het dorp. Voor iedereen gemakkelijk te vinden en vrij toegankelijk.

Om 20.30 uur wordt gestart met een powerpoint presentatie, waarbij vragen van bezoekers van harte welkom zijn. ”Wat te doen als een vleermuis ons huis binnen is gevlogen? Vliegt een vleermuis niet in mijn haren? Valt een vleermuisbaby bij de geboorte niet op de grond? Zijn vleermuizen gevaarlijk voor de gezondheid en krijgen we stankoverlast als ze bij ons in het huis zitten?” Allemaal vragen die bij veel mensen leven en die maken dat er door onwetendheid vaak angst voor vleermuizen is. Een avond als deze kan daarbij uitkomst bieden.

Voor de gidsen van het IVN zou de belangrijkste vraag tijdens de vanavond kunnen zijn: ”Wat kunnen we er aan doen om een vleermuizenkolonie bij ons in de schuur of in ons huis te krijgen?” Tegen de tijd dat het donker wordt gaat de vleermuisverlichting op het plein aan. De hoogste tijd voor de vleermuisgidsen om op te breken en met de bezoekers naar het Spilbroek en Huize de Kamp te wandelen om daar met behulp van een bat detector vleermuizen te spotten.

Ze te zien vliegen rond een lantarenpaal, over het water, door de boomkruinen en vooral…., ze te horen. Hebt u zich ooit gerealiseerd hoeveel geluid deze dieren produceren gedurende de nacht en hoeveel muggen en insecten ze vangen, terwijl u rustig op een oor ligt te slapen?

U kunt het allemaal meemaken op 29 augustus vanaf 20.30 uur op het Vleermoesplein bij de NH-kerk in Neede. Bij slecht weer gaat de avond niet door.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “‘Nacht van de Vleermuis’ op nieuw plein”

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven