BORCULO – Han Boer: “Blij dat er na jaren praten eindelijk glasvezel wordt aangelegd in het buitengebied” Op 28 november tekende wethouder Han Boer samen met tien Achterhoekse gemeenten een intentieverklaring met de provincie Gelderland. Het is de start van een breedbandbedrijf voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Vanaf 2008 is de gemeente Berkelland voorloper als het gaat om de aanleg van glasvezel in buitengebied van de gemeente. In 2009 start de gemeente met de gemeente Bronckhorst een project. Door de economische crisis en Europese en landelijke regel- en wetgeving kwam dit project niet van de grond. Aanleg breedband door glasvezel in het buitengebied is speerpunt in het coalitieakkoord 2014-2018. De gemeente heeft diverse scenario’s onderzocht om tot aanleg te komen.
De gemeente heeft gesprekken met marktpartijen gevoerd met als inzet aansluiting van het totale grondgebied van de gemeente. De gemeente speelt dan alleen een rol in de vraagbundeling en het ondersteunen van inwoners in de financiering van de eenmalige bijdrage. Ondersteuning van inwoners bij financiering vergelijkbaar met in het verleden de aanleg van riolering in het buitengebied. Meer mag een overheid volgens de Europese regelgeving ook niet doen. Voorlopige berekeningen – bij voldoende deelname (minimaal 65%) – leverden een eigen bijdrage per aansluiting op tussen de 1.500 (100% deelname) en 3.000 euro (65% deelname).
In het huidige plan – dat de komende tijd nog verder uitgewerkt wordt – komen alleen de zogenoemde witte gebieden voor aanleg van breedband in aanmerking. Toch kiest Berkelland ervoor om nu mee te gaan met het plan van de provincie. Voordeel is dat door de bijdrage van de provincie en het accepteren van een lange terugverdientermijn en laag rendement de eigen bijdrage van de inwoner bij aanvang echt aanzienlijk lager zal zijn dan in het andere traject. Dit is positief voor de bereidheid tot deelname. Mogelijk zal de provincie een beperkte maandelijkse bijdrage vragen via de aanbieders. Ook geldt er een lagere deelname (50%) bij de start. Hierdoor komt daadwerkelijke aanleg in Berkelland op korte termijn in zicht. Dit lijkt ons een goede uitgangspositie en een kans om de grijze gebieden in de toekomst door marktpartijen alsnog te verglazen. Han Boer: “Wij verwachten dat de aanleg in de witte gebieden een vliegwieleffect voor de grijze gebieden heeft. De netwerken komen letterlijk dichter bij elkaar te liggen”.
De ambitie van Berkelland is en blijft verglazing van het totale buitengebied. Nadeel van het provinciale traject is dat door Europese regelgeving alleen de zogenoemde witte adressen glasvezel krijgen. Volgens Europa is hier de urgentie het hoogst en mag de overheid ook een bijdrage leveren. Immers de bewoners van de witte adressen hebben geen enkele breedbandvoorziening. Geen glasvezel maar ook geen coaxkabel. Deze witte adressen worden nu in het plan met de provincie aangesloten. Berkelland heeft als voorwaarde gesteld dat het aan te leggen netwerk in de witte gebieden, voldoet aan de technische eisen om later het grijze gebied aan te koppelen. Of op termijn het netwerk te kunnen verkopen aan marktpartijen. Dit om in de toekomst het totale grondgebied van de gemeente van glasvezel te voorzien.
De aanleg van breedband staat hoog op de agenda van de gemeente Berkelland. Snelle verbindingen zijn zeer belangrijk om ons buitengebied vitaal te houden. Denk aan ondernemers, scholen, het verenigingsleven, thuiswerkende/ studerende inwoners, en natuurlijk zorg op afstand.
3 gedachten over “Berkelland doet mee in breedbandbedrijf”
nu nog abonnees vinden
Wat ik mij afvraag is of het wel verstandig is zo’n enorme investering. Men is druk doende, ook in Nederland, met testen van 5G vast en mobiel internet waarbij snelheden van 1 Gbt mogelijk zijn.
Waarom nu zo veel geld in de grond stoppen terwijl het er over een jaar of 4 nutteloos ligt.
Of zou eigen belang van onze wethouder hierbij een rol spelen?
Voice of Neede
wat zijn dan de witte gebieden en de grijze gebieden????
Reacties zijn gesloten.