Sportinstuif (65+) Eibergen heeft effect

EIBERGEN – Uit een korte evaluatie onder deelnemers 3 weken na deelname aan de 65+ beweeginstuif op 21 oktober 2014 blijkt dat ruim een derde deel van de deelnemers meer is gaan bewegen (37%). Van deze 37% is het merendeel lid geworden van een sportvereniging. De volgende verenigingen worden hierbij genoemd: gymvereniging ODIVAL, Needse Gym Vereniging en de Dynamic tennisafdeling van BC Yapton. Daarnaast geeft een derde deel (30%) aan de intentie te hebben om meer te gaan bewegen maar op dit moment te veel lichamelijke beperkingen ervaart om te gaan bewegen. De instuif had als doel om deelnemers op basis van een afgelegde fittest en een ingevulde vragenlijst een goed bewegingsadvies te geven en is in deze opzet dus geslaagd. Op dinsdag 21 oktober hebben 29 65 plussers meegedaan aan de door de Sport Federatie Berkelland georganiseerde Sportinstuif Eibergen in de Pickerhal.

De sportinstuif is een combinatie van een fittest en het actief meedoen aan het 65 plus sportaanbod van aanwezige sportverenigingen. De fittest levert inzicht in de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Bij de demonstraties van sportverenigingen hebben deelnemers een kijkje kunnen nemen bij en actief deelgenomen aan de verschillende sportonderdelen. De gemiddelde leeftijd van deelnemers aan de sportinstuif Eibergen bedraagt ongeveer 70 jaar, 56% is man en 44% is vrouw. Bijna de helft van de deelnemers (41%) geeft aan lichamelijke beperkingen te ervaren bij het (gaan) sporten en bewegen. Vrijwel alle deelnemers zijn voorafgaand aan de fittest langs een sportarts geweest voor een extra controle. Belangrijkste oorzaken hiervoor waren een te hoge bloeddruk, problemen met gewrichten en hartproblemen.

Ongeveer de helft (48%) van de deelnemers heeft in vergelijking met normscores overgewicht. De deelnemers steken in dit opzicht enigszins positief af ten opzichte van het totaal aantal 65 plussers in Berkelland dat overgewicht heeft (55%). Bijna twee derde deel van de deelnemers (63%) voldoet aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen (minimaal 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen). Hier zien we dat deze groep ietsje lager scoort dan de 65 plusser in Berkelland (67%).

Gemiddeld scoort twee derde deel van de deelnemers (68%) gemiddeld of beter op de verschillende testonderdelen in vergelijking met de gemiddelde normscore. Alleen bij de schouderlenigheid scoort een groot deel onder de norm (52%). De andere scores laten een positief beeld zien: Beenkracht (73% gemiddeld of boven de norm), handvaardigheid (70% gemiddeld of boven de norm), knijpkracht (67% gemiddeld of boven de norm) en uithoudingsvermogen (64% gemiddeld of boven de norm).

Al met al is de SFB tevreden over de 65 plus Sportinstuif Eibergen, ruim een derde deel van de deelnemers is meer gaan bewegen en het heeft de verenigingen nieuwe leden opgeleverd. Wel blijkt dat het percentage overgewicht (48%) in relatie tot de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (63%) bij de 65 plusser aandacht vraagt. Meer en beter bewegen is belangrijk voor een goede fitheid en gezondheid maar er moet wel rekening gehouden worden met lichamelijke beperkingen die ook bij 40% van de deelnemers worden genoemd.

De SFB  gaat daarom door met het organiseren van sportinstuiven. Om meer mensen te trekken, verlagen we de leeftijd naar 60 plus. De volgende instuiven in Berkelland zijn op donderdag 26 februari 2015: 2 op 1 dag. In de ochtend (9.30- 12.30 uur) vindt in sportaccommodatie ‘t Timpke de Sportinstuif Borculo plaats en ‘s middags (13.30-16.30 uur) in sporthal ’t Rikkenhage de Sportinstuif Ruurlo.

In week 6 worden in de Borculo en Ruurlo huis aan huis flyers verspreid. Opgeven kan nu al via [email protected] of 0545-476727.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Sportinstuif (65+) Eibergen heeft effect”

  1. ienke tuurlijk Neede niet wat denk jij
    in Neede wonen alleen criminelen
    kijk maar uit dat die jongs zo maar in een keer wordt aan gepakt door dat zooitje ongeregeld in neede

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven