Eibergen krijgt een vlinder- en bijentuin

EIBERGEN – Dit najaar wordt op het perceel op de hoek Beltrumseweg met de Olden Eibergsedijk ruim 10.000 m2 ingezaaid met een duurzaam bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. Een initiatief van De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhouders vereniging, gesteund door de Nationale Postcodeloterij, samen met de Gemeente Berkelland, de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (V.A.N.) en de IVN Oost-Achterhoek.

Het terrein is nu nog niet geschikt om al in te zaaien met een duurzaam bloemenmengsel. Om het terrein beter geschikt te maken zal er dit voorjaar eerst mais gezaaid worden. Met  als doel om overtollige voeding uit de grond op natuurlijke wijze af te voeren. In het najaar van 2015 kan dan begonnen worden met het inzaaien van een bloemenmengsel. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar”, zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen.”

Het terrein is eigendom van de gemeente en blijft, zoals het nu ook al is, toegankelijk. Wethouder Joke Pot is enthousiast over dit initiatief: “Mooi om te zien dat we met zoveel partijen zo’n fleurig project kunnen doen waar vlinders, bijen én mensen profijt van hebben.  Wat zal het er volgend jaar prachtig uitzien daar op de hoek van de Olden Eibergsedijk.”

De idylle wordt onderhouden door mensen met interesse voor natuur, landschap, vlinders en bijen, uiteraard met raad en daad ondersteund door De Vlinderstichting. Vlinders en bijen hebben het de laatste tientallen jaren moeilijk, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Door de idylles komt hier verandering in. Velden en bermen in het buitengebied of in de stad worden ingezaaid met nectarrijke bloemenmengsels.

Je kunt ook zelf de vlinders en bijen helpen. Maak je eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op je balkon of in je tuin zoals lavendel, beemdkruid, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster en natuurlijk de vlinderstruik. Wilt u op de hoogte blijven van het verloop, kijk dan op: www.vlinderstichting.nl/idylle of volg ons op facebook: www.facebook.com/idylleeibergen.

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Eibergen krijgt een vlinder- en bijentuin”

  1. Dat wordt dan een heel wat goedkopere versie dan het vlinderparadijs dat bij de Stad Borculo gevestigd zou worden voor 41 miljoen euro (met risicospreiding over alle Berkellanders). Gelukkig heeftde gemeente Berkelland de gelijkwaardige behandeling van de vier hoofdkernen hoog op de agenda staan. Ben ook benieuwd hoe de gemeente die Eibergse vlinders op hun plaats wil houden? Glazen koepel? Inschakelen, al dan niet vrijwillig, van bijstandsgerechtigden?

  2. Laat maar komen die vlinder en bijentuin. Heel mooi. Ik hoop dat al die schijtende honden er geen toegang krijgen. Maar daar kunnen alleen hun baasjes en bazinnen iets aan doen. De honden weten niet beter.

  3. burgemeesterzwArvergait

    Toch benieuwd wie de hoofdvlinder(beSTUIVER) van dit fladderig gebeuren wordt, hobbyimker hans p. of lobby-wethouwster joke p., terwijl in de rest van berkulland een giga-bomenkaalslag gepleegd wordt door de verst.geh. v.d. hacron en buitendienst.

  4. he roy schrijf es wat over de giga-bomenkaalslag in berkulland daar ben je toch bekend door geworden ,get. zwarver gait. p.s. of mag dat niet van mans k.

  5. Er moet ook altijd wat te zeuren zijn. Hondendrollen is ook goede voeding voor al die mooie bloemen. Ik heb er 20 jaar gewoond en nooit overlast van de honden of hondendrollen gehad. Het word anders als ze op de middenstip van het voetbalveldje liggen. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk…

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven