Infoavond over zonne-energie in Beltrum

BELTRUM – Het project Duurzaam Beltrum mag zich sinds haar introductie in een grote belangstelling verheugen. Zeer toegankelijk maar evenzo laagdrempelig verkondigd en uitgelegd voor en door Beltrummers. ”Beltrummers ervaren dat als vertrouwd”, weet Stan Kok na enkele bijeenkomsten. ”Dat was ook de opzet, dus die is geslaagd. Nu het vervolg.” Op woensdag 15 april vindt een infoavond plaats over Zonne-energie in de Wanne. De projectgroep Duurzaam Beltrum, een werkgroep vanuit Raad van Overleg Beltrum ging vorig jaar ambitieus van start met een info-avond over de op handen zijnde projecten woningisolatie en zonne-energie. Beide thema’s worden nu volop aangepakt. Op de info-avond zullen meerdere aanbieders van zonnepanelen met stands aanwezig zijn om meer over hun product te vertellen. Sprekers zijn Guus Ydema, directeur van de Achterhoekse Energie Maatschappij (AGEM) en Paul Bonnes van Solar Sell Groenlo, één van de aanbieders van zonnepanelen.

Sjaak Klein Gunnewiek van Duurzaam Beltrum: ”Naast Solar Sell zijn ook Henk te Winkel en Tenten Solar aanwezig voor uitleg van hun producten. Belangrijk was het voor ons dat het betrouwbare bedrijven uit de regio zijn, dit is door AGEM uitgebreid getoetst.” Mensen bepalen het uiteindelijk zelf, maar investeren in zonne-energie kan zeer lucratief zijn, weten de projectgroepleden inmiddels wel. ”AGEM zal bijvoorbeeld ook vertellen over de kosten en het terugverdienmodel maar ook over subsidiemogelijkheden”, vult Kok aan.  Aantrekkelijk voor de deelnemers met een krappe beurs is de zogenaamde duurzaamheidslening die mogelijk is bij de gemeente Berkelland. Kok: ”Dat is een landelijke regeling, een lening voor de aanschaf maar tegen een lage rente, die eigenlijk bij elke gemeente aangeboden dient te worden, maar dat gebeurt niet overal.”

”Als je een beetje handig bent, of met de buurt samen, en je kunt ook nog zelf de panelen op het dak plaatsen, scheelt dat ook nog aanzienlijk in aanschafkosten”, aldus Klein Gunnewiek. ”Mensen kunnen zowel individueel zonnepanelen aanschaffen natuurlijk maar ook met meerderen uit de straat tegelijkertijd bijvoorbeeld. Dat kan mogelijk voordeel geven in het investeringsbedrag. Over de mogelijkheden hiervoor zijn we in gesprek met de 3 aanbieders. Als voorbeeld: Voor het project woningisolatie is het ons bijvoorbeeld gelukt om een collectiviteitskorting  van 30 procent op de investeringssom te bedingen. We hebben geïnventariseerd wat Beltrum wil. En dan hebben we het over een goede kwaliteitsstandaard voor Beltrum.”

”Doel is om de mensen wegwijs te maken in het oerwoud van zonne-energie bedrijven. We denken dat we met de info-avond veel mensen verder kunnen helpen.” Voor meer informatie over het meedoen met het collectief inkopen van isolatie en de info-avond over zonne-energie: www.raadvanoverleg.beltrum-online.nl, facebook en [email protected].

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven