Leo Scharenborg stapt op, zijn verklaring

BORCULO – Zijn verhaal: ”Ongeveer 10 jaar geleden, bij de start van de gemeente Berkelland per 1 januari 2005, ben ik met veel enthousiasme en plezier begonnen aan mijn wethouderschap.Vandaag 10 april heb ik aan de voorzitter van de gemeenteraad mijn ontslag bekend gemaakt. In de afgelopen weken is gebleken dat in een 9-tal gevallen (van de 1453) gedurende de afgelopen 3 jaar niet de juiste procedure is gevolgd bij de besluitvorming. Het is een bevoegdheid van de raad om een verklaring van geen bedenkingen af te geven, voordat het college besluiten neemt over een omgevingsvergunning met een buitenplanse afwijking. Het blijkt dat deze aanpak in de vergunningenprocedure onvoldoende c.q. niet is meegenomen. Binnen het college is het mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een juiste informatievoorziening en een zorgvuldig besluitvormingsproces bij afwijkingen van een bestemmingsplanprocedure. Daarin zit opgesloten dat bovengenoemde situatie de basis is om mijn ontslag per 10 april 2015 in te dienen bij de voorzitter van de raad van de gemeente Berkelland. Ik betreur deze situatie.

Er is de afgelopen periode vanaf 2005 heel veel gebeurd. Het financieel en in de personele zin op orde brengen van de nieuwe gemeente Berkelland. De uniformering en integratie van ruim 400 bestemmingsplannen naar de ca. 18 bestemmingsplannen die we nu kennen. Projecten van centrumontwikkelingen in Neede en Borculo. De revitalisatie van nagenoeg alle bedrijventerreinen. De vestiging en bouw van een nieuwe fabriek  van Friesland Campina in Borculo. Met naast het werkgelegenheidsaspect ook een prachtige nieuwe entree voor Borculo ,waarbij ook woonwijk Hambroek weer tevreden kan zijn. Het bewust worden van de grote impact van de demografische ontwikkelingen.

Het starten van een nieuw zorgconcept met de Voormekaar teams, waarbij dicht bij de inwoners de zorg wordt geleverd die nodig is. Hoe zwaarder de zorgvraag  hoe meer inwoners er vanuit mogen gaan dat we meehelpen door het leveren van de juiste zorg.  Het trots zijn op de Beleef de Berkelprojecten die veel meerwaarde, zowel voor Borculo als Eibergen, opleveren. Het tot stand komen van het fiets-knooppuntensysteem in de Achterhoek. Kortom een groot aantal ontwikkelingen waar ik met voldoening op terugkijk.

Ik heb als CDA-wethouder met veel plezier en inzet mijn bijdrage voor onze inwoners en bedrijven in Berkelland geleverd. Het is op zijn plaats om alle inwoners en bedrijven te bedanken voor het vertrouwen en de goede samenwerking in de afgelopen 10 jaar.”

Reactie burgemeester Joost van Oostrum:
”Ik respecteer de beslissing van wethouder Leo Scharenborg om met ingang van vandaag zijn ontslag aan te bieden aan de gemeenteraad. Met zijn terugtreden komt er onverwacht een einde aan de periode van ruim 10 jaar wethouderschap. Leo Scharenborg is vanaf het ontstaan van de gemeente Berkelland wethouder geweest. Als gemeentebestuur hebben we grote waardering voor de tijd, energie en inzet die Leo Scharenborg heeft geleverd ten behoeve van de inwoners, de bedrijven en de organisaties in de gemeente Berkelland.

Ook buiten de gemeente heeft hij belangrijk werk geleverd in en voor de Regio Achterhoek. Daarbij heeft hij altijd het belang van Berkelland en de regio voor ogen gehad. We zijn Leo Scharenborg nadrukkelijk dankbaar zijn voor zijn persoonlijke inzet op de terreinen van zorg, ruimtelijke ordening en recreatie&toerisme.”

 

Deel dit artikel:

35 gedachten over “Leo Scharenborg stapt op, zijn verklaring”

  1. Eerst de boel verprutsen, en dan stappen ze op. los dan ook eerst alles op en vertrek dan!!

  2. als de kat in het nauw zit maakt het rare sprongen,en zo gaat het Scharenborg ook,een ander de rotzooi op laten knappen,denk alleen aan de zorg,ik hoop dat er een betere wethouder komt die wel voor al die dames kan zorgen dat ze hun werk houden.

  3. Ik ben zeker geen CDA stemmer, maar heb waardering voor mensen als Leo Scharenborg ( en de andere wethouders) die – naar ik echt geloof het best haalbare in de politieke arena voor Berkelland proberen te betekenen, Dit , terwijl ze allerlei commentaar – meestal keihard op de man gespeeld zich moeten laten welgevallen. Ik zou er in iedergeval nooit aan beginnen.
    .

  4. De vlag gaat uit op 10 April
    Hij heeft een boel gemeenschapgeldverkwanseld.
    Vanavond effe eentje op drinken.
    Er zullen komende week wel enkele lijken uit de kast komen.

  5. Burgemeester, gemeenteraad,

    Als het zo is zoals Leo Scharenborg het verteld, dan word het eens hoog tijd dat er wat aan de procedures gedaan word en mensen echt aan het werk gaan!! Komt toch het woord ambtenaren weer naar voren helaas!
    Leo Scharenborg bedankt voor de inzet, maar naar 10 jaar niets kunnen bereiken en mooie woorden zijn wij als burgers van Gemeente Berkelland alleen maar armer geworden. ( wel salaris/vergoeding helaas niets bereikt). in het bedrijfsleven word je ontslagen!

    Bedankt Gemeente ga eens werken van ons geld!

  6. 9 is niet het juiste aantal… 90 komt eerder in de buurt. De hele afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling faalde de afgelopen jaren gezien het grote aantal zaken waar de Raad van State de gemeente terugfloot, om nog maar te zwijgen over het enorme aantal bezwaarprocedures waar externe adviseurs de gemeente in het ongelijk stelden. Gebeurde allemaal onder de ogen van Scharenborg. Er heerst een cultuur waarbij door ambtenaren niet naar klagers en bezwaarmakers geluisterd wordt als die gelijk hebben en de zin van de gemeente kost wat kost doorgedrukt geprobeerd te worden. 10 jaar te laat opgestapt.

  7. Na wat er allemaal mis is gegaan, is dit denk ik een goed besluit. Nu mogen alle mensen die mede verantwoordelijk zijn voor al die fouten ook hun conclusies trekken en dus ook vertrekken. Want de hr. Scharenborg was en is niet alleen verantwoordelijk!!!!!!

  8. Opgeruimd staat netjes maar ik sluit mij aan bij de reactie hierboven.
    Eerst maakt die alles kapot en nu zitten wij met de ellende.
    Laten wij Berkellanders nu maar hopen dat het de Berkellandse politiek iets gaat doen aan de zorg omstandigheden in de gemeente, de ouderen, geestelijk & lichamelijk beperkte mensen verdienen meer en betere zorg dan nu wordt geleverd.

  9. Een wijze beslissing zoals ik altijd zegt we kunnen veel van mensen leren hoe het moet en vooral hoe het niet moet.
    Hij heeft goede dingen gedaan voor de gemeenschap maar ook discutabele dingen Leo bedankt

  10. Wat een tel misselijkmakende reacties
    heel makkelijk om iemand een trap na te geven en de grond in te trappen
    Leo je hebt het super gedaan en waar jij nu voor de zorg mee bezig bent komt straks ook in andere gemeente aan bod.
    al die mensen die alleen maar reageren achter de computer wees blij dat je voor dat soort mensen geen verantwoordelijkheid meer hebt Bah

    Leo bedankt

  11. De waarheid heeft niets met natrappen en in de grond te trappen te maken. Maar deze man trok echt wel ondernemingen uit vooral Beltrum voor. Zal 1 voorbeeld geven, deze is wel bekend onder de klanten van de gedupeerde fietsenzaak, deze wilde uitbreiden, nee dat mocht niet, sterker nog, de fietsenzaak paste niet meer in het bestemmingsplan, als hij groter wilde, dan moest die maar verhuizen naar het industrie terrein overberkel. Dit heeft hij gelukkig niet gedaan, maar paar maanden later, komt er opeens nog geen 100 meter van zijn bedrijf een fietsenzaak uit Beltrum, hoezo bestemmingsplan. Sterker komt nog, nu is deze fietsenzaak een nieuwe pand aan het bouwen vlak bij het Centrum. Hij hoeft dus niet te verkassen naar het industrie terrein Over Berkel?????? Een plek in het centrum hadden ze dus ook aan de andere fietsenzaak kunnen aanbieden. Dus geen “vrienden” moeten verder van de burger afkomen te staan, dus in zekere zin verlies lijden en ondernemers uit Beltrum krijgen het wel voor elkaar om in het centrum te blijven.
    .
    Het valt ook gewoon niet op. Laten ze maar eens uitzoeken wat de relatie is tussen de vergunninghouder en de voormalige Wethouder en hoe een vergunning verlening tot stand is gekomen, zeker is hij niet alleen schuldig, er “werken” ook andere ambtenaren mee hierin.

    Natuurlijk heeft deze man ook wel goede dingen gedaan, maar kan me eigenlijk niet zo in de geest halen wat hij nou wel goed heeft gedaan.

    Maar als hij nou gewoon iedereen gelijk maakt, zonder voortrekken van dorpsgenoten, dan was het voor de buitenwereld ook anders gezien van wat hij deed. Maar als ik alle reacties zo lees, komt het merendeel gewoon op hetzelfde neer.

    Leo bedankt!

  12. Meine Roswinkel

    Met Leo Scharenborg verliest onze gemeente een kundige en hardwerkende wethouder, maar het was hoogtijd dat hij vertrok.
    Voor de boeren in beltrum en omgeving is het een zware klap, als je de lijst van overtredingen ziet valt het op dat Leo zijn boerenburen enorm heeft gematst.stuidend om te zien.
    Zijn omgang met burgers die hem voor de voeten liepen was diep triest.hoe hij een mevrouw in zaal haantje in neede afbekte toen die haar wanhoop over de veranderingen in de zorg uitte was beneden elk peil.
    Dan de veel gefluisterde verhalen over zijn (verwijderd door redactie), zo vaak gehoord en niet van de eerste de besten, past precies in de houding van een Zonnekoning die weet dat men hem niet aandurft.

  13. als ik vavmorgen de krant lees dan is hij zeker geliefd bij wat mensen uit Beltrum
    Ik hoop dat Berkelland nu eens een beetje goed in het nieuws

    tot ziens

  14. ik heb er geen woorden voor het is nu eenmaal een rommeltje,de hele gemeenteraad mag wel opstappen want ze liepen toch allemaal achter Leo aan en durfde niets te zeggen alleen maar ja knikken,dat is ook een kunst

  15. Er wordt over het hoofd gezien dat er sprake kan zijn van machtsmisbruik. Een varkenshouder die wethouder is en die mede-varkenshouders bevoordeelt heeft door zichzelf bevoegdheden toe te eigenen die hij niet had.

    De vraag dient dus te zijn of de raad in andere gevallen wel geïnformeerd is (om te achterhalen of procedures wel bekend waren). Als het antwoord hierop ‘ja’ is, dan zijn deze vergunningaanvragen bewust buiten de raad gehouden en op de afdeling ruimtelijke ontwikkeling afgehandeld. Dan zou er bovendien sprake van opzettelijkheid c.q corruptie en bevoordeling door belangenverstrengeling kunnen zijn. Hierbij dient het handelen van desbetreffende ambtenaren die deze vergunningaanvragen afgehandeld hebben ook onderzocht dienen te worden…!!!

    Ik vind het opmerkelijk dat de burgemeester als hoofd van de politie nu al concludeert dat er geen strafbare feiten gepleegd zijn, dat zou erop wijzen dat daar in ieder geval al onderzoek naar gedaan is. Hierover zou de raad dan ook weleens geïnformeerd mogen worden: wat is onderzocht, waar is naar gezocht en hoe is onderzocht ? Wie zijn gehoord en verhoord?

  16. Ik lees in de kranten dat Leo een “integere” man was. Wij kunnen jullie melden dat Leo dit niet was eerlijk gezegd.

    Waarom: In de gesprekken die wij met hem gevoerd hebben over bestemmingsplan Friesland Campina Domo heeft hij toezeggingen gedaan. Toen de vergunning er eenmaal was bestonden onze afspraken blijkbaar niet meer en waren we ook geen gesprekspartner meer ?????…vreemd…..

    Wij hopen dat de opvolger wel een betrouwbare gesprekspartner zal zijn want deze zaak is goed op te lossen als je naar elkaars belangen luistert is er een win win situatie te behalen.

    Gaat hier gewoon om willen en dat wil was er bij Leo gewoonweg niet omdat hij er geen energie meer in wilde steken, doel was bereikt voor Leo en verdere afspraken was ie blijkbaar vergeten . ( dan wordt het vanzelf persoonlijk)

    Kortom: het was alles behalve een gentleman in onze optiek terwijl hij op de positie zat om dit als gentleman op te lossen ( we vroegen alleen maar om objectieve beoordeling en nakomen van afspraken )

    Wij denken dat Berkelland heel blij mag zijn dat er weer mogelijkheden gaan bestaan nu Leo stopt als Wethouder

    We hopen dat de opvolger nog eens goed naar dit dossier kijkt en de mening vd heer Scharenborg herziet en wel objectief gaat kijken.

  17. Over tien jaar weet iedereen in berkelland wat er heden is misgegaan en wat de ambtenaren samen met scharrenborg heeft verpruts. Dus niet alleen scharrenborg maar ook zijn vaste medewerkers zijn dus schuldig.

  18. De mensen die hier lekker anoniem hun gal spuwen over leo, zag je niet op de inspraakmomenten tijdens de raadsvergaderingen van de gemeente! Daar kun je je mening geven over het (wan) beleid van de gemeente Ik vind het zwak om dan hier leo alsnog de grond in te stampen! Ik ben/was zeker geen cda en scharenborg aanhanger maar dit verdient hij niet.

  19. Ik heb me al vaak afgevraagd hoe krijgen ze het in Beltrum
    voor mekaar als je maar een kruiwagen hebt of niet.

  20. opgeruimt staat netjes nu de rest van die mafkezen nog je hebt er toch niks aan want ze zitten er niet voor ons maar alleen voor hun zelf!!!!!!

    stelletje boeven zijn het niks meer niks minder toen de gemeente samen gingen zeiden ze dat ze het met minder personeel aankonden nou ik was een van de verhuizers en er stonden toen al 60 werkplekken leeg voor nieuwe collegas die nog aangenomen moesten worden en tegen de burgers maar zeggen dat er minder mensen nodig waren en zo ken ik er nog wel een paar !!!!

  21. Hallo,

    Leo Scharenborg heeft ongetwijfeld fouten gemaakt. Hij lag de laatste maanden al erg onder vuur. Gekeken naar de laatste aantijgingen heeft hij de enige juiste beslissing genomen. Wat je ook over Scharenborg kunt zeggen een kundig bestuurder is hij. De veronderstellingen dat hij met name agrariërs uit Beltrum bevoordeelde is weliswaar speculatief maar het lijkt er erg op. Niettemin blijf ik Scharenborg een zeer kundig bestuurder vinden. We moeten nog maar afwachten of er iemand te vinden is die deze zware klus van hem kan overnemen. In de huidige CDA fractie acht ik niemand, ook maar enigszins instaat, deze taak te vervullen. Veel wijsheid gewenst.

    Gr Hans Hanning

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven