Richard Nales gaat naar de WorldSkills

RIETMOLEN – Richard Nales vertegenwoordigt ons land tijdens WorldSkills: het ‘WK voor beroepen’ dat van 11 t/m 16 augustus plaatsvindt. Richard is al nationaal kampioen ‘Polymechanics’ en maakt deel uit van Team Nederland: 35 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Richard uit Rietmolen leert bij STODT Toekomsttechniek en werkt bij Norma Hengelo.

De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes en nationale finalewedstrijden van Skills Heroes, branchevereniging VHG en Vakkanjers. In São Paulo strijden ruim 1200 kandidaten uit 75 bij WorldSkills aangesloten landen in 50 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en webdesign. De kandidaten worden getraind en begeleid door experts afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen. Deelname aan vakwedstrijden is voor de kandidaten een onvergetelijke ervaring en draagt bij aan een glansrijke carrière. Zo nam televisie kok Rudolf van Veen eerder deel aan WorldSkills.

Deze 43ste editie van WorldSkills is het grootste internationale beroepenevenement ter wereld. Er wordt een recordaantal bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. De laatste keer in Leipzig, Duitsland waren dit er al rond de 250.000. Het kampioenschap vindt plaats in het Anhembi Park in São Paulo. Met 400.000 m² is dit het grootste beurscomplex van Latijns Amerika. WorldSkills vindt plaats sinds 1950, Nederland doet al sinds 1962 mee.
Tijdens het evenement, waar ook een conferentieprogramma plaatsvindt, worden veel internationale prominenten verwacht uit politiek, bedrijfsleven en beroepsonderwijs.

De kandidaten hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. Zo’n 90% van alle mbo-scholen doet de komende jaren mee met vakwedstrijden. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren.

Vakkanjers zijn goed opgeleide, gemotiveerde talenten van ROC’s en bedrijven. Elke twee jaar strijden ze in verschillende wedstrijdvakken – van CAD-tekenen tot lassen, van robotica tot telematica/infra – om de Nederlandse titel. De Vakkanjer-wedstrijden zijn een activiteit van TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van werknemers- en werkgeversorganisaties voor acht technische bedrijfstakken. TechniekTalent.nu heeft als doel: meer instroom en behoud van mensen in de techniek.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot Skills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Skills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van OCW en EZ en vele partners:
Deltion College, Groenhorst Velp, Koning Willem I College ‘s-Hertogenbosch, Markiezaat College, Nimeto Utrecht, Nova College, Rijn IJssel, ROC Friese Poort, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Ter Aa, ROC van Twente VHG en TechniekTalent.nu. De Nederlandse deelname aan WorldSkills wordt verder ondersteund door Bouwend Nederland, Brancheplatform Natuursteen, Stayokay, MBO Raad, Anko Zakenreizen, Hago en Maxguard.

Een overzicht van alle kandidaten en beroepen is te vinden op www.worldskills-team.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven