”Jong en oud” genieten van de Berkel

IMG_6623EIBERGEN – De leerlingen van groep 8 van de Menno Ter Braakschool uit Eibergen hebben samen met bewoners van woon- en zorgcentrum De Meergaarden een boottocht gemaakt over de Berkel. Ook bezocht het gezelschap de Mallumse watermolen en werd er een prachtige film van Ben Tragter over de Berkel bekeken in botenhuis ’t Vonder. Als voorbereiding hebben beide groepen een inspirerend bezoek gebracht aan museum De Scheper en twee workshops fotografie gevolgd. Dit project, ‘De Berkel in Beeld’, valt onder het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. “Dit is het voorlopige hoogtepunt van het project ‘De Berkel in Beeld”, zo legt projectleider Harry ten Brinke uit. “De leerlingen van de Menno ter Braakschool en de senioren van woonzorgcentrum De Meergaarden kennen elkaar inmiddels. We hebben gezamenlijk een bezoek gebracht aan museum De Scheper, er zijn oude foto’s bekeken, ze hebben samen twee workshops fotografie gevolgd en vandaag worden er dan nieuwe foto’s gemaakt. De groepen gaan samen de Berkel op om de plekken van toen te zoeken en te fotograferen en om verhalen uit te wisselen over belevenissen rondom de Berkel.”
Voor de 82-jarige meneer Meulenkamp is het een feest der herkenning. “Kijk, deze oude foto vind ik het mooist. Je ziet dat er toen gezwommen werd in het zwembad bij de Berkel, waar nu de kruidentuin is. Echt zwemmen kon ik eigenlijk niet, het was meer ploeteren.” Meulenkamp is blij om de plek weer eens te zien. “Vroeger fietste ik hier nog veel maar dat lukt helaas niet meer. Heel mooi om het nu vanaf het water te zien.” De 11-jarige Carlijn vertelt dat ze tegenwoordig in het Vinkennest zwemmen. “Daar ga ik vaak naartoe, het water is verwarmd, heerlijk!” Verwarmd water in een buitenbad? Meulenkamp moet erom lachen.

Ook de prachtige oude Mallumse Molen roept herinneringen op bij de senioren. “Vroeger hielden ze hier molenavonden, gewoon gezellige avonden met muziek en meisjes. Ik ben toen een keer de Berkel ingevallen, gelukkig hebben mijn kameraden me eruit gehaald anders had ik hier nu niet in de Berkelzomp gezeten. Het was in 1947…”

Harry ten Brinke is tevreden over de ontstane interactie tussen de twee groepen. “Dat is ook wat we voor ogen hadden. Het bij elkaar brengen van generaties is een bewezen en goed middel om in contact te komen met de ouderen in een gemeenschap. Het duurt altijd even voor het contact tussen jeugd en senioren op gang komt, het is daarom heel goed geweest dat we een voortraject hebben gevolgd.”
Uiteindelijk worden de oude én de nieuwe foto’s van de Berkel samengebracht in een prachtige expositie. Er zullen niet alleen foto’s te zien zijn maar ook oude voorwerpen uit De Scheper en andere informatie over de Berkel. Bij de oude foto’s worden ook oude fotocamera’s tentoon gesteld. De bezoeker krijgt zo de hele ontwikkeling van de camera te zien. De nieuwe foto’s worden door de leerlingen voorzien van treffende teksten in de vorm van een kort verhaal of een gedicht. De verwachting is dat deze expositie begin volgend jaar geopend zal worden in De Meergaarden.
In het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek hebben 8 gemeenten in de Achterhoek de ambitie uitgesproken dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger willen inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit. Een van de projecten is Structurele Cultuurparticipatie.

Dit project, waar ook ‘De Berkel in Beeld’ onder valt, richt zich op het bijeenbrengen van generaties aan de hand van cultuur en/of erfgoed.

IMG_6561

Deel dit artikel:

1 gedachte over “”Jong en oud” genieten van de Berkel”

  1. waar zijn de rest van bewoners gebleven van woon- en zorgcentrum De Meergaarden , of wonen er heden maar 10

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven