Rob Kampen start bedrijf ”GrafTotaal”

graftotaalRUURLO – Bij regelmatige bezoeken aan dierbaren op begraafplaatsen viel Ruurloër Rob Kampen (52) op dat sommige graven er behoorlijk verpauperd bij liggen. Toen werd bij hem het idee geboren om een eenmansbedrijf in grafonderhoud te beginnen. “Ik heb ervaring met het aanleggen van tuinen, verstand van planten en bloemen en het onderhoud hiervan. Vandaar dat ik per 1 september ben gestart met het bedrijf Graftotaal”, zo verklaart Rob Kampen welke het onderhoud van graven uitvoert in de Achterhoek en de grensstreek. De Ruurloër besloot na een carrière van dertig jaar bij de logistieke afdeling bij de Koninklijke Luchtmacht voor zichzelf te beginnen. “Ik was boventallig geworden na de ingrijpende reorganisatie bij defensie. Na talloze sollicitaties in de afgelopen twee jaar lukte het me niet om een nieuwe baan te vinden. Vandaar dat ik mij heb georiënteerd op andere vlakken. En daarbij kwam het onderhoud van graven bovendrijven. In tegenstelling tot het westen van ons land kent het oosten deze dienstverlening nog bijna niet.”

Rob Kampen is van mening dat een graf of urn monument netjes onderhouden moet zijn. “Dat geeft een prettig gevoel bij de bezoeker en is een mooie gedachtenis aan de dierbare die men daar heeft achtergelaten.” Het grafonderhoud van een dierbare wordt door Kampen gebaseerd op ieders persoonlijke wensen. Men kan een contract afsluiten waarbij men zelf periodiek kan kiezen hoe vaak dat men het onderhoud aan het grafmonument door Rob Kampen wil laten uitvoeren. Uiteraard kan men ook eenmalig gebruik maken van zijn diensten. Rob Kampen: “Is er sprake van achterstallig onderhoud? Geen probleem. Ik ga op locatie kijken en neem daarna de wensen door zodat het grafmonument op de juiste wijze wordt uitgevoerd.” Het opknappen van een grafmonument kan bestaan uit reinigen van het monument, het opnieuw inschilderen van de letters en/of afbeeldingen, het verwijderen van onkruid en beplanting, grind of stenen reinigen of vervangen, houtschors of aarde vervangen, snoeiwerkzaamheden aan beplanting en schade herstellen.

“Verder kan ik grafbeplanting, kaarsen en andere attenties verzorgen. Dit kan periodiek gebeuren, of voor een voor nabestaanden belangrijke moment zoals bijvoorbeeld de geboorte- of sterfdag.” Ook kan gebruik worden gemaakt van standaard onderhoudsabonnementen. De prijzen voor eenmalig onderhoud of van een onderhoudspakket zijn lastig vooraf te bepalen. “Gebleken is dat er vaak specifieke wensen zijn omtrent het onderhoud van de laatste rustplaats van de dierbare. Ook zijn de bij de diensten genoemde pakketten natuurlijk volledig naar ieders wensen aan te passen”, zo verklaart Rob Kampen tot slot.

OMen kan daarom geheel vrijblijvend altijd een offerte opvragen via tel. 06 15852708 of via de website www.graftotaal.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven