Ruim 130 vluchtelingen naar Borculo

BORCULO – Er is in de gemeente Berkelland een plan om een groep van 130 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers) onderdak en begeleiding te geven op de locatie van de Leo Stichting bij Borculo. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgt hiervoor professionele ondersteuning van de jeugdzorgorganisaties die tot voor kort actief waren op de locatie Leo Stichting. Dit gebeurt onder de naam Leo Campus Borculo, waarbij Leo staat voor ‘leren en ontwikkelen’ Over dit plan wordt op woensdagavond 14 oktober een informatiebijeenkomst gehouden voor de buurtbewoners en andere betrokkenen. Deze bijeenkomst wordt gehouden om 19.30 uur in de sporthal Lange Dreef 3 op het terrein van de Leo Stichting.

De doelgroep bestaat uit jongeren die al een verblijfsvergunning hebben. Het COA en IND hebben hen al uitgebreid gescreend en gesproken. Zij hebben al een voogd toegewezen gekregen vanuit de stichting NIDOS. Ze hebben ook al een medische keuring gehad. Ongeveer 65% van de jongeren heeft de Syrische nationaliteit; 35% komt uit Eritrea. In deze groep zit een aantal meisjes, maar het merendeel is jongen. Zij zijn in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar oud.

Voor de opvang en begeleiding van amv-ers zijn twee panden beschikbaar: het Fraterhuis; hierin kunnen groepen gehuisvest worden voor totaal 50 jongeren. Het Fraterhuis is eigendom van ’s-Heerenloo. Lange Dreef: Vier woongebouwen waar in totaal 80 jongeren gehuisvest kunnen worden. De Lange Dreef is eigendom van Intermetzo.

De Leo Campus Borculo ligt in een landelijke omgeving. Borculo ligt op 3 kilometer afstand. In de directe omgeving van deze locatie liggen 20 woningen, een middelbare school en een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. Het terrein van de Leo Stichting is al meer dan 100 jaar het terrein voor jeugdzorg in verschillende gedaanten. De vorm van opvang en begeleiding past bij de oorsprong van het gebied. Op dit moment staan de gebouwen van ’s-Heerenloo en Intermetzo leeg. De activiteiten passen in het bestemmingsplan: bijzondere bebouwing voor sociaal pedagogische doeleinden.

Bij de Leo Campus staat het volgende voor ogen: “De amv’s die in Nederland aankomen hebben een lange reis achter de rug. Op de Leo Campus Borculo spreken wij hen aan op de zelfstandigheid die ze op deze reis al hebben laten zien. Vanuit regelmaat en structuur bieden wij hen veiligheid en geborgenheid zonder daarin bevoogdend te zijn. Wij richten alles erop om hen vanaf dag één eigen verantwoordelijkheden te geven. Het leven op de Leo Campus Borculo moet voor de jongeren na alles wat zij hebben meegemaakt zo snel mogelijk ‘normaal’ en voorspelbaar verlopen met nadruk op dagbesteding in de vorm van onderwijs en vrijetijdsbesteding, en een grote rol voor de jongeren zelf bij het vormgeven van hun leven en het werken aan perspectief.”

Leo Campus begint zo snel mogelijk met onderwijs. “Daarin richten we ons op primaire behoeften als taal leren en zelfredzaamheid in Nederland. We scheppen een leefklimaat waarin activerende groepsbegeleiding, individueel mentorschap en aandacht voor mogelijke psychische problematiek geboden wordt. Het opvangen van 130 jongeren vereist aandacht voor de groepsdynamiek. Wij kiezen ervoor om de verschillende bevolkingsgroepen gemengd in 8 groepen te plaatsen. Daarin zorgen we ervoor dat de verhouding tussen beide in evenwicht is. Meisjes plaatsen we in een aparte groep. Op elke groep staan altijd twee begeleiders.”

Per groep van 16 jongeren worden zo snel mogelijk zelf regels opgesteld. Dit gebeurt onder begeleiding en met duidelijke kaders vanuit de Leo Campus Borculo. Omdat de Leo Campus Borculo geïsoleerd ligt is het noodzakelijk dat de jongeren op korte termijn leren fietsen. Op het terrein is een werkplaats die wordt ingericht als fietsenwerkplaats.

Een locatiemanager heeft de dagelijkse leiding. De teamcoach is verantwoordelijk voor het leefklimaat en aansturing van de begeleiding op de groepen. De begeleiding van de jongeren bestaat uit: activerende begeleiders op de groepen en individuele begeleiders die verantwoordelijk zijn voor mentorgesprekken en persoonlijk ontwikkelplannen.

Vanwege de brandveiligheid zijn er ’s nachts wakende BHV’ers aanwezig. De locatie wordt 24/7 beveiligd door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf die zo nodig aanspreekpunt is voor de politie. Bij de politie is een speciale wijkagent voor vluchtelingenopvang in dienst.

Leo Campus doet een beroep op vrijwilligers voor een aantal specifieke taken, zoals buddy, activiteitenbegeleider, weekendgezinnen enzovoort. Er komt een maatschappelijke adviesraad waarin de lokale gemeenschap wordt betrokken.

Gedacht wordt aan vertegenwoordigers vanuit de gemeente, welzijn, sportverenigingen en lokale middenstand. Er is één keer in de vier à zes weken overleg met de buurt.

Deel dit artikel:

6 gedachten over “Ruim 130 vluchtelingen naar Borculo”

  1. Bezorgde ouder

    Als ik bovenstaande zo lees dan denken ze waarschijnlijk dat ze minderjarigen die zo uit een oorlog komen, zonder ouders en met heftige trauma’s net zo kunnen begeleiden als de jeugd die er gezeten heeft.
    Deze jongeren hebben niets meer te verliezen, komen uit een andere cultuur met hele andere normen en waarden.

    En een informatie bijeenkomst alleen voor buurtbewoners, die zullen er echter het minst last van hebben, “een hond bevuild niet zijn eigen nest”.

    Ik denk echter dat de jongeren in Borculo er problemen mee gaan krijgen, 130, “HONDERDDERTIG ” jongeren!

    Natuurlijk moeten deze jongeren opgevangen worden maar ik denk dat ze beter in de hand gehouden kunnen worden door mensen van hun eigen cultuur en afkomst.

  2. @Henkie
    In de omliggende gemeenten zijn voldoende winkeliers waar wel Sinterklaas- en Kerst inkopen gedaan kan worden voor deze kinderen

  3. Geachte heer/mevrouw

    Mijn naam is Richard Kolkman, ik ben al een tijdje op zoek
    naar werk als objectbeveiliger.

    Misschien is dit niet gebruikelijk het heeft niets met het voorgaande te maken. Maar wellicht zou ik iets voor u kunnen betekenen. P.s. Graag verwijs ik u nog even naar mijn LinkedIn pagina. Ben momenteel overdag aan het werk als uitzendkracht. Te bereiken na 5 uur.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven