De Korte Dreef in Borculo genomineerd

BORCULO – De kinderen waren blij dat de herfstvakantie voorbij was en dat ze weer naar school mochten.” Luc Glandrup, leerkracht in de 1-op-1-klas van De Korte Dreef in Borculo wil maar zeggen dat deze kinderen erg graag naar school willen. De 1-op-1-klas is in mei 2013 van start gegaan. De ervaringen zijn zo positief dat er onlangs een tweede klas is gestart. Elke klas bestaat uit maximaal zes leerlingen en krijgt les van drie beroepskrachten die fulltime aanwezig zijn: een leerkracht, leraar ondersteuner en een agogisch medewerker.

“Inmiddels groeit er al een wachtlijst voor een derde klas”, zegt directeur Herman Pol. ”Het zijn allemaal leerlingen waarvoor specifieke Onderwijs Zorg Arrangementen ingericht moeten worden, omdat hun extreme ondersteuningsbehoefte zowel onderwijs als zorg betreft. Mooie, ingewikkelde kinderen.”

“Het gaat om leerlingen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Ik noem ze vaak de vergeten of genegeerde kinderen. Kinderen waarbij ook het reguliere speciaal onderwijs niet in staat blijkt ze te bedienen van passend onderwijs.” Het gevolg is vaak dat ze zeer lang thuis komen te zitten zonder dat ze onderwijs krijgen. “We meten niet in centimeters vooruitgang, zelfs niet in millimeters”, zegt Luc Glandrup. “Vaak gaat het om tienden van millimeters en juist die vorderingen moeten we zichtbaar maken. Waar het onderwijs niet passend is, moeten we het passend maken!”

“Iedere leerling vindt het fijn om te horen dat hij of zij het goed doet”, vervolgt Glandrup. “Binnen een veilig en warm klimaat in de klas, geborgd door het vaste team, laat de leerling graag zien wat hij of zij kan. We nemen leerlingen zeer serieus, waarbij het belangrijk is dat iedereen elkaar in zijn waarde laat.”

“De leerling krijgt een ‘duw’ in de goede richting, waarbij we uitgaan van zijn of haar talenten en mogelijkheden. De leerling krijgt de mogelijkheid om certificaten en diploma’s te halen, te laten zien wat hij of zij wél kan!” Om de zes weken wordt het traject van iedere leerling geëvalueerd, samen met ouders of verzorgers, behandelend orthopedagoog, het vaste 1-op-1-team en een lid van de commissie voor begeleiding.
Er is, volgens Luc Glandrup in tweeënhalf jaar veel veranderd. “We hebben heel veel bijgeleerd, zijn ervaringen rijker en volgen diverse scholingen. Zoals Opleiding EMB (Ernstig Meervoudig Beperkt), Prikkelverwerking, Sociaal emotionele ontwikkeling op basis van ‘leeftijd’, ondersteuning door Centrum Consultatie en Expertise en interne scholing “wat te doen, om te voorkomen dat je wat moet doen’.” Ook al is er een wachtlijst voor een derde groep, toch zal die er niet zomaar komen omdat de kosten voor dit zeer speciale onderwijs hoog zijn. Herman Pol: “Het is geen dure vorm van onderwijs, het is een verschrikkelijke dure vorm van onderwijs. Je begint met een tekort en eindigt met een tekort! Maar als we nu niets doen en durven te investeren, komen we later als samenleving voor hogere kosten te staan!”

Tot slot wil Herman Pol nog kwijt dat hij trots is op het resultaat dat ze in tweeënhalf jaar hebben neergezet. “Deze nominatie voor de Project-Speciaalprijs is een erkenning! Ook de aandacht die we inmiddels in de media krijgen, is zeer waardevol.”

Recent heeft Omroep Gelderland een reportage van dit project uitgezonden. Op 8 november 2015 was een reportage bij RTL LifestyleXperience te zien.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “De Korte Dreef in Borculo genomineerd”

  1. g. v. koningsveld

    wat een geweldig initiatief om deze doelgroep zo op te vangen en dat jullie dat financiële risico durven te nemen. TOP. korte dreef.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven