Borculose is druk met hondenmassage

IMG-20150622-WA0017_resized
BORCULO – Hondenmassage is zoveel meer dan aaien alleen, het werkt bij de hond vele vlakken, het creëert balans, zowel fysiek als emotioneel. Lianne Langenkamp is al enige tijd werkzaam in haar praktijk Paws Up als dierentolk. Het werken met dieren is een echte passie van haar. Ooit is ze gestart met een beroepsopleiding in de veehouderij en dierverzorging, naar een baan in de varkenshouderij, naar opleiden van eigenaren en hun honden op een hondenschool. Na in contact te zijn gekomen met het spirituele werk en gestart te zijn met spirituele en intuïtieve ontwikkelings-cursussen heeft zich van al deze ervaringen samen een mooie basis gevormd.

Als dierentolk vertolkt Lianne verscheidene signalen wat het dier afgeeft naar een, voor de eigenaar, begrijpend verhaal. Dit zijn vaak antwoorden op vragen als waarom een dier bepaald gedrag laat zien. Inzicht hierin geeft vaak al resultaat, het dier voelt zich begrepen en gesteund, soms vraagt het ook enkele aanpassingen, bijvoorbeeld in huis of in de omgang. Ook op bepaalde gebeurtenissen in het leven van het dier kan een licht geworpen worden.
Lianne is vaak op verschillende spirituele beurzen in de regio te vinden. Mocht je zelf eens vrijblijvend willen ervaren wat zij als dierentolk voor jou betekenen kan, is dit een mooie gelegenheid.

Begin van dit jaar is Lianne van start gegaan met de opleiding tot Kynologisch Masseur. Na fysieke klachten van haar eigen hond en geen aanwijsbare oorzaak te hebben kunnen vinden met hulp van de dierenarts, is Lianne op zoek gegaan naar een passende therapie om haar hond weer op haar benen te krijgen. Ze kwam bij het masseren van honden uit, ook las ze over de beroepsopleiding tot hondenmasseur en besloot deze te gaan volgen.

Als hond van een masseur in opleiding, is het natuurlijk een feit dat er veel samen geoefend moet worden. Gaande weg knapte haar hond op en werd zij weer mobieler. Het enthousiasme voor het vak kwam hierdoor ook tot grote hoogte. Afgelopen Juli is Lianne dan ook geslaagd voor de opleiding en in september weer gestart met een verdiepingsopleiding in de Hondenmassage, want de gemaakte resultaten van haar eigen hond, gunt zij veel meer honden.

Het masseren van honden betekent letterlijk het geven van prikkels middels diverse handgrepen op het lichaam van de hond. Deze prikkels worden via huid, spieren en onderliggende weefsels doorgegeven via het zenuwstelsel aan de hersenen. De hersenen gaan op deze prikkels reageren, het antwoord is afhankelijk van de vraag.

Een hondeneigenaar komt vaak met een hulpvraag, na een observatie in de bewegingen van de hond is er vaak al het een en ander te zien. Er volgt dan een lichamelijk onderzoek, hier wordt op het lichaam gevoeld naar opvallende kenmerken, er wordt bijvoorbeeld gelet op de temperatuur van de huid, de rekbaarheid van de huid, spanning van de spieren, vacht, en ook belangrijk, de signalen die de hond afgeeft tijdens de aanrakingen. Dit onderzoek kan veel vertellen over de hond. Aan de hand van dit hiervan wordt een behandelplan opgesteld en kan er gewerkt worden aan herstel en balans.

Omdat het masseren van honden zo veelzijdig werking geeft, is het op vele vlakken toe te passen; Op een hyperactieve hond werkt het kalmerend, bij een hond met angst-agressie zal meer het zelfvertrouwen geven, ook biedt het de hond een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Massage werkt ondersteunend en onderhoudend bij oudere honden, die vaak ouderdomsklachten krijgen als artrose of een afname in spiercapaciteit, of stijver worden. Zelf bij een jonge hond in de groei is het een mooie methode om verlichting te geven in groeipijnen en het in stimuleren van de spierontwikkeling, ook bij de druk gedrag kan je met massage meer rust bij je pup creëren, want een pup die voldoende rust, groeit.

Hondenmassage is ook goed in te zetten bij de hondensport, als ondersteuning bij gedragstherapie of herstel na bepaalde ziekten of operaties na overleg met de behandelend dierenarts. Voor alle honden geldt wel dat massage aangeleerd moet worden, vaak na 3 sessies ga je resultaat zien. Hondenmassage is zeker geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts. Meer op www.PawsUp.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven