Adopteer een afvalbak in Berkelland

BORCULO – De gemeente Berkelland heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar het gebruik en de locaties van de afvalbakken. Afvalbakken dragen bij aan het verminderen van zwerfafval, mits deze op de juiste plek staan. In totaal hebben we 500 afvalbakken. We gaan binnenkort in Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo 24 afvalbakken weghalen. Het gaat om bakken die niet of nauwelijks worden gebruikt. De insteek is dat het zwerfafval niet toeneemt, daarom monitoren we de plaatsen waar we de afvalbakken weghalen die weinig worden gebruikt . We beginnen nu in Borculo en omgeving, in juni volgen Eibergen, Neede en Ruurlo. Wilt u dat een afvalbak blijft staan, adopteer dan een bak. Geef dit voor 4 juni aan op de adoptiekaart op https://gisportal.anteagroup.nl/Html5/BerkellandAdopteren/Mobiel

We willen graag samen met u als inwoner de openbare ruimte schoon houden. We bieden daarom inwoners de mogelijkheid een afvalbak te adopteren. Daarmee kan een afvalbak behouden blijven. Adoptie van de afvalbak houdt in dat de gemeente de afvalbak laat staan en dat u de afvalbak leegt en de omgeving van de afvalbak schoon houdt. U ontvangt een grijper, handschoenen en afvalzakken van de gemeente. Wordt de afvalbak niet geadopteerd, dan verdwijnt de afvalbak alsnog.

We willen de afvalbakken op een zodanige manier weg halen dat het zwerfafval in de openbare ruimte niet toeneemt. Afvalbakken blijven staan op locaties waar veel mensen samenkomen en waar het zwerfafval vrijkomt en afvalbakken goed gebruikt worden; in de centrumgebieden, picknickplaatsen, overstapplaatsen voor het openbaar vervoer, speeltuinen, fietsenstallingen, sportcomplexen, schoolgebieden en parken. Ongeveer 60 afvalbakken blijven staan in Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo.

Voorafgaand aan het onderzoek zijn criteria opgesteld om te bepalen op welke locatie afvalbakken blijven staan en waar ze weg kunnen. Gedurende 10 weken in de zomer van 2015 is de volheid van de afvalbakken gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat er bakken niet of nauwelijks gebruikt worden of niet op de juiste plaats staan. Daarom gaan we deze afvalbakken verwijderen en verplaatsen. Dit is efficiënter voor de buitendienst die de afvalbakken leegt en het draagt bij aan een schonere openbare ruimte. We beginnen in Borculo, in juni volgen Ruurlo, Eibergen en Neede

Bewoners van wijk De Koppel hebben de eerste zes hondenpoepbakken geadopteerd. De wijkbewoners hebben de locatie voor een afvalbak aangegeven. De gemeente heeft de afvalbakken geplaatst en de inwoners legen de bakken als deze vol zijn.

Op de adoptiekaart op https://gisportal.anteagroup.nl/Html5/BerkellandAdopteren/Mobiel  kunt u zien welke afvalbakken in uw buurt blijven staan en welke afvalbakken u kunt adopteren. Geef vóór 4 juni aan of u een afvalbak wilt adopteren door op de adoptiekaart de afvalbak aan te klikken en laat uw gegevens achter.  Wij nemen dan binnen een week contact met u op. Na 4 juni worden de niet-geadopteerde afvalbakken verwijderd.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Adopteer een afvalbak in Berkelland”

  1. Als ik dit lees vraag ik me wel af waarom er onderzoek gedaan wordt waaruit moet blijken welke bakken niet of nauwelijks gebruikt worden en er daarna gevraagd wordt om juist deze bakken te adopteren.

  2. ADOPTIEKAART?! Ik ben juist gestopt met het oprapen van de afval die scholieren van zich afgooien! (kan er een dag taak van maken) Hiermee doel ik op de fietsroute van Eibergen naar Haaksbergen ter hoogte van de Berkelbrug tot aan de begraafplaats (Haaksbergseweg). Het nuttigen van blikjes drinken, koeken en chips bv, is dan veelal voltooid en wordt dan gewoonweg van zich afgegooid. Ik zou liever zien dat er een paar afval-opvangnetten (ook wel blikvangers genoemd) zouden worden geplaatst, zodat men de jeugd stimuleert en leert, hoe met hun eigen afval om te gaan!

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven