”Jookies” viert haar 20-jarig bestaan

EIBERGEN – Van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 september van 11:00 uur tot 17:00 uur viert “Jookies” haar 20 jarig bestaan. Haar hele leven is Joke Leerink al gefascineerd door lapjes en draadjes en wat je hier allemaal mee kunt doen. Met een moeder die graag handwerkte en fijne handwerklessen op school is de basis gelegd voor een leven dat in het teken staat van diverse handwerktechnieken. Ook een opleiding tot handwerklerares was hier een onderdeel van. Twintig jaar geleden besloot Joke e.e.a. professioneel aan te pakken en richtte ze haar bedrijf “Jookies” op.

Destijds begon ze met geven van cursussen in het maken van beren van mohair. In die twintig jaar heeft er een verschuiving plaats gevonden en ligt de nadruk nu op het maken van lappendekens en quilts. Het patchwork en quilten kent een eeuwenlange Nederlandse traditie. Anders dan vaak gedacht wordt was het oorspronkelijk een tijdverdrijf voor dames uit de betere kringen. Dat veel later lappendekens werden gemaakt van restjes kleding en ander textiel is wel bekend. Twintig jaar “Jookies” wordt gevierd tijdens de jaarlijkse “open dagen”. In het handwerkatelier aan de Nieuwstraat 71 in Eibergen kan een ieder een kijkje komen nemen wat er voor het komend seizoen zoal op het cursusprogramma staat. In “Het Spieker” aan de Kerkstraat 30 te Eibergen organiseert “Jookies” die dagen een quilttentoonstelling.

Ruim 60 quilts van cursisiten en andere quiltsters zullen daar te zien zijn. Een kleine verzameling antieke poppenbedjes met kleine quiltjes zullen bemand worden door beren uit “Jookies” atelier. Er zullen quilts hangen die gemaakt zijn van oud beddengoed en quilts van bekende en minder bekende ontwerpsters. Wat vooral benadrukt wordt is het plezier en de emotie waar deze dekens stuk voor stuk mee gemaakt zijn! In de foyer van “Het Spieker” zullen demonstraties worden gegeven en mogen bezoekers gezellig aanschuiven met hun eigen hand- of quiltwerk.

De toegang tot het atelier is gratis. Entrée voor de tentoonstelling is 2 euro. Het entreebewijs is tevens een lot voor de loterij die alle drie de dagen om 15:00 uur in het atelier plaats vindt.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven