Monumentendag overal druk bezocht

Door Redactie op 12-09-2016

20160910_1144_IMG_8026EIBERGEN – Berkelland kan terugkijken op een geslaagde Open Monumentendag. De belangstelling voor de opening in de Grote kerk in Neede was groot. Op de eerste rij zaten de genomineerden voor de eerste Erfgoedprijs Berkelland te stralen op deze zonnige zaterdag. Willem te Voorwis van het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek zorgde samen met Jolanda, Frederieke en Erwin Markerink voor passende muziek en zang. Met de aanwezigheid van zowel wethouder Pot als burgemeester Van Oostrum heeft het gemeentebestuur hun waardering getoond voor alle inspanningen die zijn verricht door de vele vrijwilligers om deze dag tot een succes te maken.

Wethouder Joke Pot van Cultuur en Erfgoed gaf aan dat het aanbod van activiteiten de afgelopen jaren wat versnipperd was. De gemeentelijke samenhang ontbrak. Zij is dan ook trots op de invulling van Open Monumentendag 2016. Het comité heeft in een korte voorbereidingstijd gezorgd voor nieuw elan. Juist het samen oppakken van de programmering en communicatie heeft positief uitgepakt.

De eerste Erfgoedprijs  Berkelland is door wethouder Pot uitgereikt aan Arend Heideman uit Gelselaar.
Arend’s herhaalde publicaties in de jaren 80 en 90, over de achteruitgang van de voormalige synagoge in Borculo, leidde tot aanwijzing als rijksmonument en de oprichting van de Stichting Synagoge Borculo. Over de betekenis van de voormalige grootschalige ganzenhouderij in Twente en de Achterhoek, en dan met name in en rond Gelselaar, heeft hij veel geschreven. Arend heeft uitputtend onderzoek gedaan naar de betekenis van Bentheimer waterputten in Oost Nederland en het Duitse Westfalen. Er is een fraai boek van gemaakt.

Arend is ook auteur van “Willem Sluiter anno nu, dominee en dichter, 1627-1673” en van ‘De kleine leeuwerik’. Een fraai eerbetoon aan deze belangrijkste Berkellander, geboren in Neede en predikant te Eibergen. Terug in Gelselaar heeft hij meegewerkt aan het beeld van de drie Gelselaarse schrijvers. Het is het beginpunt van de historisch informatieve wandelroute ‘Wandelen met meester Heuvel’. Hij organiseert als lid van de werkgroep Bie Winkels historische, culturele en kunstzinnige activiteiten in de oude boerderij Winkels, om dit rijksmonument midden in het dorp te behouden.  Arend is een echte dorpsman, maar met een ganzenview over heel Oost Nederland. Hij vliegt uit om te schrijven over andere onderwerpen, maar komt altijd weer terug naar zijn dorp Gelselaar. Om deze redenen is Arend genomineerd en ontving hij ook de Erfgoedprijs.

Open Monumentendag is in Berkelland dit jaar nog beter op de kaart gezet. Met als resultaat voor iedereen een zeer uitgebreid programma met activiteiten in de vier kernen en de kerkdorpen. Naast het bekijken van monumenten, was er dit jaar ook gelegenheid om een kijkje te nemen op bijzondere locaties.

In Geesteren kon dit bij de familie Stijnen in de voormalige pastorie van de hervormde kerk. Met veel enthousiasme is de bezoekers verteld over de verbouwingen en de stand van zaken van dit prachtige pand in het kerkdorp. De Kastanjefabriek in Eibergen had qua belangstelling een topdag. Zaterdag was een prima moment voor personen die gewerkt hebben op deze locatie om zich te informeren over de renovatieplannen. Maar ook andere geïnteresseerden wisten de fabriek aan de Twenteroute goed te vinden voor een bezoek. Op Erve Lubberdink aan de Needse Tolweg was het ook een gezellige drukte. Juist hergebruik van oude gebouwen om ze in zo’n authentiek mogelijke staat te behouden zorgen er voor dat het erfgoed wordt doorgegeven aan de volgende generatie. In en om de Kluntjespot in Haarlo was het dit weekend gezellig druk. Deze locatie heeft laten zien dat erfgoed en kunst elkaar prima aanvullen. Aan de oproep “Oh kom er eens kijken” van het Sinterklaasmusem in Neede is gretig gehoor gegeven. De demonstratie iconen schrijven (schilderen) werd door de bezoekers zeer gewaardeerd.

Exacte bezoekersaantallen in de hele gemeente ontbreken nog, maar afgaande op Eibergen (1.000) en Rekken (200) schatten we in dat zo’n 3.000 tot 3.500 mensen één of meerdere locaties hebben bezocht.

Dit jaar is begonnen om de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen meer te betrekken bij dit evenement, door het geven van gastlessen. Dit wordt nu uitgewerkt. De jeugd heeft immers de toekomst en wat is er niet mooier om het erfgoed door te geven. Tijdens de openingsbijeenkomst zongen de meiden Sterre, Indji en Caelin van OBS De Marke uit Neede “een mooi moment voor een monument”. Deze tekst gaat zich vast verder rondzingen en zal leerlingen prikkelen om volgend jaar actief Open Monumentendag te gaan beleven.

Het thema voor 2017, Boeren, burgers en buitenlui,  biedt nu al zoveel inspiratie dat de kans bestaat dat in Berkelland op zaterdag en zondag Open Monumentdag gevierd gaat worden. Juist de zondag leent zich bij uitstek om met het gezin er op uit te trekken. Door op de zondag een gevarieerd programma te bieden wordt erfgoed nog meer verbonden.

Copyright © 2022 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Inloopbijeenkomst over de N346 Schakel Achterhoek-A1
BERKELLAND - Provincie Gelderland organiseert samen met aannemer BAM Infra een inloopbijeenkomst over het ontwerp en de uitvoering van de N346 Schake......
Lees verder »

Politie Berkelland vraagt informatie over Cam (16)
  REGIO - De politie Berkelland heeft aandacht gr gevraagd voor het volgende: De politie is sinds maandag 15 augustus op zoek naar Cam uit Harrev......
Lees verder »

Zangkoor Timeless bij Camping Veldzicht in Haarlo
HAARLO - Zangkoor Timeless uit Haarlo verzorgd een gezellige luister en meezing avond bij Camping Veldzicht op 20 augustus a.s. Het repertoi......
Lees verder »

Corsoviering bij Piepermolen in Rekken
REKKEN - Na twee jaar kan men in Rekken weer een oecumenische viering houden, als opmaat voor het Rekkens Volksfeest. Deze wordt gehouden op 21 august......
Lees verder »

Wegen afgesloten in Beltrum van 22 augustus t/m 2 september
BERKELLAND - Van 22 augustus tot en met 2 september vinden asfalteringswerkzaamheden plaats op de Haneveldsweg, Bumptmansweg en Veldweg in Beltrum. Hi......
Lees verder »

De eenmalige energietoeslag verhoogd naar € 1300,-
BERKELLAND - Huishoudens met een laag inkomen kunnen door de stijgende energieprijzen een eenmalige energietoeslag van de gemeente krijgen. Door de s......
Lees verder »

Muziekvereniging Euphonia haalt oud papier op
EIBERGEN – Zaterdag 20 augustus kunnen inwoners van Eibergen hun oud papier weer aan de straat zetten. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends gaan leden en onder......
Lees verder »

Gratis workshops en trainingen over opvoeden en opgroeien
BERKELLAND - In september start het Preventie Platform Jeugd weer met workshops en trainingen gericht op opvoeden en opgroeien. Zo begint er een weer......
Lees verder »

Vandaag: VAN Jubileum fietstocht
GEESTEREN - Dit jaar bestaat VAN Berkel & Slinge 25 jaar, en de VALA, waarbij alle Achterhoekse natuurverenigingen zijn aangesloten, bestaat ook ......
Lees verder »

Muziekvereniging Amicitia Rietmolen zoekt dirigent
RIETMOLEN - Muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen is dringend op zoek naar een dirigent voor haar orkest. De vaste repetitie avond is op maandag. Di......
Lees verder »

Zomers concert Emergo uit Castricum in Ruurlo
RUURLO - Bij goed weer geeft muziekvereniging Emergo uit Castricum op vrijdag 19 augustus een buitenconcert op het Kerkplein in Ruurlo. Het concert be......
Lees verder »

Kinderdag: Gratis activiteiten in het park bij het gemeentehuis
BORCULO - De Kinderdag is er weer in Borculo. Op zaterdag 20 augustus is er van alles te doen in het park bij het gemeentehuis in Borculo. Deelna......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen op kop
NEEDE - Op mien bienoa dagelijkse tochtje van Nee noar Beltrum zoog ik van de een op de andere dag inens allemoale vlaggen op kop hangen. Bie de ears......
Lees verder »

Fratsen Kleurt wal bie
NEEDE - Noe was wij onlangs een betje an `t verbrekken ,hier en doar mossen wat tegels oet dee versletten waren. Ok een stukske muure mos vernieuwd w......
Lees verder »

Fratsen gedoo
NEEDE - Wat een gedoo is `t toch,iedereene mut mear betalen deur de hooge energieprieze,moar snappen kun e wij `t neet. Ollie maatschappen dreit woek......
Lees verder »

Fratsen Tegenstriedigheden
NEEDE - Langzamerhand kump `t zowiet dat gin mense de wereld mear snapt. De hele wereld is `t deroaver ens dat wij wat zuuniger mot wean op de eardbo......
Lees verder »

NUB TV

Eibergen neemt groots afscheid van Wim en Trees


EIBERGEN – Weken lang werd er over gesproken, een einde van een tijdperk. Dit einde is nu aangebroken. Vrijdag en zaterdag nam Eibergen massaal afscheid van het horeca echtpaar Wim en Trees Tijink. Café Tijink is een begrip in Eibergen en ver daarbuiten. Daarom blijft het café onder de nieuwe eigenaar Mesut Mis de zelfde naam dragen. 
Mesut bood Wim en Trees zaterdagavond namens heel Eibergen een schilderij gemaakt door Johan Deters aan met daarop Wim, Trees en hun trouwe viervoeter. Vandaag is er nog een afscheid voor genodigden en dan trekken Wim en Trees de deur van het door hun zo geliefde café achter hun dicht. Mesut Mis en zijn team zwaaien er vanaf morgen het scepter. 

Uit de krant

Met trots dragen wij de groene Achterhoek muts en sjaal!
BERKELLAND - Deze prachtige Achterhoekse vlag muts met groene pluim is een mooi gebreide winter muts in de Achterhoek kleuren.. De heerlijk zachte mu......
Lees verder »

Geest eren
GEESTEREN - Als op oudejaarsavond om tien uur de klok in Geesteren slaat en je het schreeuwen van de steenuil hoort, is de kans groot dat de nieuwjaa......
Lees verder »

Balkenbrij is typisch Gelders: ‘Het smaakt lekkerder dan het klinkt’
ACHTERHOEK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel ......
Lees verder »

Recept: Salade kalfstong met tartaar van ossenhaas
Ossenhaas tartaar: Benodigdheden: Gesnipperde ui (geblanceerd) Gehakte kappertjes Augurk Fijn gesneden bieslook Sweet chilli Zout en peper  &nbs......
Lees verder »

Willy’s tuincolumn: Koester het dialect a’j plat könt praoten, mo’j ut neet laoten
Hoe heet dit? En dat? Soms weet ik niet eens de Nederlandse naam, maar ken ik alleen het dialect. Maar geregeld vraag ik mij ook af of er naam is in ......
Lees verder »