Monumentendag overal druk bezocht

20160910_1144_IMG_8026EIBERGEN – Berkelland kan terugkijken op een geslaagde Open Monumentendag. De belangstelling voor de opening in de Grote kerk in Neede was groot. Op de eerste rij zaten de genomineerden voor de eerste Erfgoedprijs Berkelland te stralen op deze zonnige zaterdag. Willem te Voorwis van het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek zorgde samen met Jolanda, Frederieke en Erwin Markerink voor passende muziek en zang. Met de aanwezigheid van zowel wethouder Pot als burgemeester Van Oostrum heeft het gemeentebestuur hun waardering getoond voor alle inspanningen die zijn verricht door de vele vrijwilligers om deze dag tot een succes te maken.

Wethouder Joke Pot van Cultuur en Erfgoed gaf aan dat het aanbod van activiteiten de afgelopen jaren wat versnipperd was. De gemeentelijke samenhang ontbrak. Zij is dan ook trots op de invulling van Open Monumentendag 2016. Het comité heeft in een korte voorbereidingstijd gezorgd voor nieuw elan. Juist het samen oppakken van de programmering en communicatie heeft positief uitgepakt.

De eerste Erfgoedprijs  Berkelland is door wethouder Pot uitgereikt aan Arend Heideman uit Gelselaar.
Arend’s herhaalde publicaties in de jaren 80 en 90, over de achteruitgang van de voormalige synagoge in Borculo, leidde tot aanwijzing als rijksmonument en de oprichting van de Stichting Synagoge Borculo. Over de betekenis van de voormalige grootschalige ganzenhouderij in Twente en de Achterhoek, en dan met name in en rond Gelselaar, heeft hij veel geschreven. Arend heeft uitputtend onderzoek gedaan naar de betekenis van Bentheimer waterputten in Oost Nederland en het Duitse Westfalen. Er is een fraai boek van gemaakt.

Arend is ook auteur van “Willem Sluiter anno nu, dominee en dichter, 1627-1673” en van ‘De kleine leeuwerik’. Een fraai eerbetoon aan deze belangrijkste Berkellander, geboren in Neede en predikant te Eibergen. Terug in Gelselaar heeft hij meegewerkt aan het beeld van de drie Gelselaarse schrijvers. Het is het beginpunt van de historisch informatieve wandelroute ‘Wandelen met meester Heuvel’. Hij organiseert als lid van de werkgroep Bie Winkels historische, culturele en kunstzinnige activiteiten in de oude boerderij Winkels, om dit rijksmonument midden in het dorp te behouden.  Arend is een echte dorpsman, maar met een ganzenview over heel Oost Nederland. Hij vliegt uit om te schrijven over andere onderwerpen, maar komt altijd weer terug naar zijn dorp Gelselaar. Om deze redenen is Arend genomineerd en ontving hij ook de Erfgoedprijs.

Open Monumentendag is in Berkelland dit jaar nog beter op de kaart gezet. Met als resultaat voor iedereen een zeer uitgebreid programma met activiteiten in de vier kernen en de kerkdorpen. Naast het bekijken van monumenten, was er dit jaar ook gelegenheid om een kijkje te nemen op bijzondere locaties.

In Geesteren kon dit bij de familie Stijnen in de voormalige pastorie van de hervormde kerk. Met veel enthousiasme is de bezoekers verteld over de verbouwingen en de stand van zaken van dit prachtige pand in het kerkdorp. De Kastanjefabriek in Eibergen had qua belangstelling een topdag. Zaterdag was een prima moment voor personen die gewerkt hebben op deze locatie om zich te informeren over de renovatieplannen. Maar ook andere geïnteresseerden wisten de fabriek aan de Twenteroute goed te vinden voor een bezoek. Op Erve Lubberdink aan de Needse Tolweg was het ook een gezellige drukte. Juist hergebruik van oude gebouwen om ze in zo’n authentiek mogelijke staat te behouden zorgen er voor dat het erfgoed wordt doorgegeven aan de volgende generatie. In en om de Kluntjespot in Haarlo was het dit weekend gezellig druk. Deze locatie heeft laten zien dat erfgoed en kunst elkaar prima aanvullen. Aan de oproep “Oh kom er eens kijken” van het Sinterklaasmusem in Neede is gretig gehoor gegeven. De demonstratie iconen schrijven (schilderen) werd door de bezoekers zeer gewaardeerd.

Exacte bezoekersaantallen in de hele gemeente ontbreken nog, maar afgaande op Eibergen (1.000) en Rekken (200) schatten we in dat zo’n 3.000 tot 3.500 mensen één of meerdere locaties hebben bezocht.

Dit jaar is begonnen om de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen meer te betrekken bij dit evenement, door het geven van gastlessen. Dit wordt nu uitgewerkt. De jeugd heeft immers de toekomst en wat is er niet mooier om het erfgoed door te geven. Tijdens de openingsbijeenkomst zongen de meiden Sterre, Indji en Caelin van OBS De Marke uit Neede “een mooi moment voor een monument”. Deze tekst gaat zich vast verder rondzingen en zal leerlingen prikkelen om volgend jaar actief Open Monumentendag te gaan beleven.

Het thema voor 2017, Boeren, burgers en buitenlui,  biedt nu al zoveel inspiratie dat de kans bestaat dat in Berkelland op zaterdag en zondag Open Monumentdag gevierd gaat worden. Juist de zondag leent zich bij uitstek om met het gezin er op uit te trekken. Door op de zondag een gevarieerd programma te bieden wordt erfgoed nog meer verbonden.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven