Tip VVV Neede precies 100 jaar gastvrij

Door Redactie op 13-05-2017

NEEDE – Al een eeuw wijst de Tip VVV Neede toeristen en plaatsgenoten de weg. Het kantoor in de Oudestraat is het uithangbord van de vereniging. Honderd jaar geleden is een annonce geplaatst in de Needsche Courant. Het betrof een uitnodiging voor het houden van een vergadering bij Hotel Wullink. De heren Planten, Soeters, Kluiver, Van Neck hebben in ieder geval gehoor gegeven aan de oproep. De heer Ter Weeme liet weten dat hij niet kon komen. In een schrift zijn de notulen in een keurig handschrift vastgelegd. Zoals vastgelegd door de heer Planten was het doel van de bijeenkomst om het vreemdelingen verkeer te bevorderen. Want juist in de periode van de oprichting van de VVV Neede was er behoefte om buiten eigen huis en plaats te vertoeven. Dit had te maken met de oorlogstijd, mensen ervaren dat de grenzen gesloten waren om te reizen. Met de oprichting van de VVV moest een soort makelaar ontstaan tussen gasten en pensionhouders.

De heren die de oprichtingsbijeenkomst bijwonen hadden ambitieuze plannen. Er moest een gids over Neede komen met een duidelijke kaart met daarop vooral wandelwegen naar de mooie natuur en kunstplaatsen. Natuurlijk moest de tekst verfraaid worden met mooie plaatjes. Zodat de vreemdelingen deze plekjes makkelijk konden vinden. Op het wensenlijstje stond ook aanleggen van wandel- en fietspaden, organiseren van feesten en concerten op het marktplein en het plaatsen van banken.

Als je het zo terugleest is het doel van Tip VVV Neede grotendeels gelijk gebleven vertelt Klaske Koster in het kantoor aan de Oudestraat. Het verschil is nu dat een groep vrouwen grotendeels de drijvende kracht vormt van de vereniging. Wegwijs maken van gasten, tips aandragen voor een leuk en fijn verblijf daar blijft het om gaan. Een poule van zeker 15 dames zijn het visitekaartje van de winkel. En doen dit allemaal vrijwillig. Echt geweldig, laat Koster weten. Doordat de subsidie stromen in de loop der jaren anders zijn geworden opereert de Tip VVV Neede vanaf 2017 helemaal zelfstandig. Het is zo normaal dat de VVV er is in het dorp dat niet gerealiseerd wordt wat er allemaal bij komt kijken om dit te organiseren merkt secretaris Sinie Meerman op. Je hebt te maken met de bezetting van de winkel, controleren en onderhouden van wandel- en fietsroutes, het bijhouden van de agenda op de website somt ze op. Vooral dat laatste is nog best een klus laat Klaske weten. Om toeristen, maar ook dorpsgenoten de service te bieden wat er allemaal te doen is in Neede en haar buurtschappen is het van groot belang dat de VVV zeer tijdig wordt geïnformeerd over activiteiten. Juist met elkaar zet je Neede goed op de kaart en bied je service die net dat beetje extra geeft. Vanzelfsprekend is veel informatie te vinden via de website, maar toeristen laten zich graag persoonlijk voorlichten en ontvangen tips.

En dan mag je blij zijn als vereniging dat je beschikt over een enthousiaste groep vrijwilligers die zich met Neede voelt verbonden. Want zij beschikken over veel kennis en dat is van onschatbare waarde aldus Klaske Koster. Naast het geven van informatie heeft de winkel een uitgebreid assortiment routes, streekproducten en souvenirs te koop. En vergeet niet de populaire VVV bon en de andere bonnen voor theater, bioscoop, boeken of een diner. Elk jaar proberen we weer leuke items toe te voegen aan het assortiment souvenirs legt Koster uit. Want al lijkt het oubollig, juist vakantiegangers vinden het leuk om iets mee te nemen uit het dorp of streek waar ze mooie herinneringen aan hebben. De artikelen met de naam Neede of een Vleermuis zijn echt populair onder de gasten vult vrijwilliger Janneke aan. Natuurlijk is het ook leuk en origineel om als Needenaar een kadootje uit eigen plaats te geven.

In dit jubileumjaar organiseert Tip VVV Neede extra activiteiten. De bedoeling was om de uitkijktoren op de Needse Berg te kunnen open. Helaas gaat dat niet meer lukken. Hopelijk kunnen we dit jaar wel symbolisch de eerste steen leggen laat Klaske Koster weten. Hannie Alink heeft samen met Diane Markerink en Ans Timmermans de organisatie in handen van de jubileumfietstocht op zondag 28 mei. Er kan gestart worden tussen 10.30 – 13.00 uur bij VVV aan de Oudestraat 52 c. Kosten zijn € 3- voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar betalen € 1,-. De afstand is circa 40 km.  Onderweg zijn er twee rustpunten waar door middel van de bonnen op de fietsroute een traktatie kan worden verkregen. Het eindpunt van de route blijft nog even een verrassing. Vanzelfsprekend is de VVV present op de Nationale Jammarkt op woensdag 23 augustus.

Achter de schermen wordt gewerkt om een nieuwe smaak jam te presenteren. Wellicht op basis van een recept van 100 jaar geleden verklapt Klaske. Het ligt in de bedoeling om het jubileum te vieren met een feestavond. Van 18 september t/m 12 november 2017 is de expositie 100 jaar VVV Neede te bekijken in de Oale Smederieje. De organisatie van de expositie is in handen van Alie Timmerije en Riet de Reus. Al heeft de VVV veel materiaal in eigen huis, het is altijd mooi dit te kunnen aanvullen met voorwerpen die anderen in hun bezit hebben.

Wie materiaal heeft dat zich leent voor de expositie kan contact opnemen met Tip VVV Neede. Op zondag 26 november staat een wandeltocht voor het hele gezin op het programma. Informatie over wat er te doen is in Neede is te vinden op www.vvvneede.nl

Copyright © 2021 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

‘3D ontwerpen en printen’ bij BIEBlab Kunstwijs
BERKELLAND – Op woensdag 21 en woensdag 28 april organiseert BIEBlab Kunstwijs twee online workshops. Deze interactieve workshop staat in het teken v......
Lees verder »

IVN Zoom-lezing over mieren
BERKELLAND  - Mieren kom je overal tegen; meestal buiten, soms ook in huis. Ze spelen een belangrijke rol spelen in de ecosystemen van bos, heid......
Lees verder »

Rioolverstopping aanpakken
BERKELLAND - Helaas komt het soms voor dat de riolering in of bij uw woning verstopt raakt. Een verstopping kan verschillende oorzaken hebben en op v......
Lees verder »

NL-doet op 28 en 29 mei
BERKELLAND - Op 28 en 29 mei 2021 organiseert het Oranje Fonds NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Heeft u als buurt, vereniging of......
Lees verder »

Gemeenteraad hervat vanavond de gisteravond geschorste vergadering
BERKELLAND - Vanavond (woensdag 14 april) om 19.30 uur hervat de gemeenteraad de vergadering die gisteravond is geschorst. De vergadering vindt digit......
Lees verder »

Verkeersonderzoek in Ruurlo
RUURLO - In opdracht van de gemeente houdt bureau De Groot Volker een verkeersonderzoek in Ruurlo in de periode van 19 tot en met 25 april. Dit verke......
Lees verder »

Groen licht voor test-event Startschotgala met 10.000 bezoekers in de Achterhoek
ACHTERHOEK - Evenementenorganisatie De Feestfabriek krijgt groen licht voor een test-event op zaterdag 1 mei op festivaltterein De Schans in Lichtenv......
Lees verder »

Telefoon gevonden bij Ruurlo’s tankstation
RUURLO - Deze Huawai telefoon is dinsdagavond gevonden bij tankstation Argos op industrieterrein in Ruurlo. Van wie is deze? ......
Lees verder »

Eenmalige bijdrage voor ondernemers en cultuur- en sportverenigingen en stichtingen in Berkelland die getroffen zijn door de coronacrisis
BERKELLAND - Vanavond heeft de gemeenteraad besloten om ondernemers en verenigingen en stichtingen die getroffen zijn door de coronacrisis een hart o......
Lees verder »

Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV dagelijks bereikbaar
BERKELLAND - Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur en bel 038 – 303 70 10. OV-ambassade......
Lees verder »

Move2Social Achterhoek – ondersteuningsprogramma voor ondernemen met impact
BERKELLAND - Voor ondernemers die maatschappelijke impact willen maken en daarbij nog wat hulp kunnen gebruiken, is er nu Move2Social Achterhoek. Sta......
Lees verder »

Waterschap en Staatsbosbeheer samen tegen verdroging De Meene in Ruurlo
RUURLO – Waterschap Rijn en IJssel en Staatsbosbeheer hebben de krachten gebundeld in een gezamenlijke aanpak tegen verdroging in De Meene - onderdee......
Lees verder »

Fratsen door Marcel Stroet

Fratsen wetten en regels
NEEDE - Wetten en regels wurdt in disse tied sneller an e past as ooit te veuren. Veural degene die `t veur `t zeggen hebt past constant de regels en ......
Lees verder »

Fratsen aparte dinge
NEEDE - In disse wondere aparte tied van beparkingen hebt wij ok allemoale iets mear tied um te leazen. As ie vulle least wurd ie vanzelf ok luk wieze......
Lees verder »

Fratsen gelukkig
NEEDE - Gelukkig moar `t nieuwe joar kump deran, 2020 was achterof eigenlijk `n joar vol gemas. Deur `t virus kwam onze dagelijkse gang van zaken behe......
Lees verder »

Column Monique Weiden: Melkproductieregistratie (MPR)
BELTRUM - Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van ve......
Lees verder »

NUB TV

GGD Noord- en Oost-Gelderland start maandag 29 maart met het vaccineren in Borculo


BORCULO – Vandaag, vrijdag 26 maart, was de test dag waarbij de medewerkers getraind werden. Nieuws uit Berkelland mocht een kijkje nemen.

Uit de krant

Nieuws uit Berkelland helpt: Taza Borculo
 Nieuws uit Berkelland helpt Taza Borculo BORCULO - Het zal voor veel mensen een rustige jaarwisseling worden. In alle opzichten anders dan anders. E......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01
Nieuws uit Berkelland helpt: Proeflokaal01 Net als met Kerst zullen wij weer heerlijke borrelplankjes voor jullie bereiden voor Oudejaarsdag! Een heer......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice
Nieuws uit Berkelland helpt: Ten Haken Foodservice NEEDE - Wij verkopen op 31 december aan de Borculoseweg ( bij het ijzeren hek naast de AH) oliebol......
Lees verder »

Online Muziekbingo bij De Klok in Eibergen
EIBERGEN - In deze rare tijden is het voor ondernemers erg belangrijk om creatief te zijn. Ook vele ondernemers uit Eibergen komen met leuke en uniek......
Lees verder »

Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen 
Nieuws uit Berkelland helpt: Helmink Wonen Eibergen  Tijdens de lockdown zijn wij telefonisch per mail en app bereikbaar. Artikelen kunnen via de......
Lees verder »