College wil dorpshuizen geld geven

HAARLO – Het college van B&W heeft besloten de raad voor te stellen een incidentele subsidie beschikbaar te stellen van 93.600 euro voor dorpshuis De Zunnekamp in Geesteren en 18.300 euro voor Kulturhus ’t Stieltjen in Haarlo. Daarnaast krijgen beide dorpshuizen gebaseerd op onderhoud respectievelijk een jaarlijkse subsidie van € 15.000,- en € 13.000,- . Deze maatwerkoplossingen vloeien voort uit de uitwerking van een eerder door de raad aangenomen motie over ‘maatwerk voorzieningen’.Wethouder Joke Pot: “Door subsidie te combineren met energiebesparende maatregelen snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt bijgedragen aan een energie neutrale gemeente die we in 2030 willen zijn. Door lagere energielasten krijgen de dorpshuizen ruimte in hun exploitatie”.

Exploitaties sluitend, onvoldoende geld voor onderhoud
De noodzaak om als gemeente maatwerk te bieden, ligt in het feit dat hoewel dorpshuizen de exploitatie sluitend krijgen, er onvoldoende wordt gereserveerd voor onderhoud conform meerjarenonderhoudsplan. Bij de beoordeling van de begrotingen van dorpshuizen bij aanvang van investeringen (kadernota Multifunctionele Accommodaties 2010) is onvoldoende oog geweest voor het realiteitsgehalte van de in de begroting opgenomen onderhoudslasten. Bovendien is het wegvallen van exploitatiesubsidies mede de oorzaak van het onvoldoende reserveren voor onderhoud.

Gemeentelijke verantwoordelijkheid voor beschikbare gymzalen
Dorpshuizen met een gymzaal bevinden zich in een speciale positie. De lasten van een gymzaal leggen een groot beslag op de exploitatie terwijl de opbrengsten daar niet tegen op wegen. Dorpshuizen met een gymzaal worden ook geacht meer te reserveren voor groot onderhoud maar kunnen dit in de praktijk niet realiseren. Het is een wettelijke taak en daarmee een gemeentelijke verantwoordelijkheid om gymzalen beschikbaar te stellen voor bewegingsonderwijs op basisscholen; dit rechtvaardigt een afwijking van de beleidslijn dat de gemeente geen exploitatiesubsidies verleend.

Energiebesparende maatregelen grotendeels voor rekening dorpshuizen
De kosten van die energiebesparende maatregelen komen grotendeels voor rekening van de dorpshuizen. Voor de financiering kijken dorpshuizen naar fondsenwerving, eigen middelen en/of een Svn-lening.

Duw in de rug
Door de door Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland uitgevoerde vitaliteitsscan hebben de besturen van dorpshuizen concrete handvatten om de vitaliteit en financiële stabiliteit van de dorpshuizen te verbeteren.

Vervolg
Gedurende de zomer wordt gestart met het opstellen van de meerjarenonderhouds-plannen en vitaliteitsscans voor de overige vier dorpshuizen in Beltrum, Rietmolen, Gelselaar en Noordijk. Dit moet leiden tot maatwerkoplossingen en besluitvorming daarover voor 1-1-2018.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven