Kunstenaars tonen hub werk in Brabant


NEEDE – Vier kunstenaars uit de Achterhoek exposeren vrijdag 18 augustus t/m 27 augustus  samen met een Brabantse kunstenaar in De Steenfabriek in Gilze. De samenwerking kwam tot stand via Rinus Kooij en Marianne Appels van der Burgt. Rinus Kooij is een Tilburgse beeldhouwer, Marianne, schildert en tekent, woont in de Achterhoek.  Zij heeft connecties gelegd met drie kunstenaars: Nell van de Looij, Claudy Cellier en Bregtje Smalbrugge. Rinus Kooij heeft zijn talent ontdekt tijdens een creatieve vakantie in Frankrijk. Daar bewerkte hij zijn  eerste  steen. Hij wil met zijn non figuratieve beelden in albast en serpentijn  de kijker hun “een eigen beeld” laten vormen. De figuratieve beelden spreken voor zich. Zijn werk is te vinden in binnen- en  buitenland.

Nell van de Looij (Neede) is Brabantse van afkomst. Zij ontleend haar vaardigheid aan het  vak Handvaardigheid. Haar eerste werk heeft zij onder supervisie van Lenie Davina (Enschede) gemaakt  daarna volgde zij lessen bij  beeldhouwer Adriaan Seelen (Rijen). Nu werkt zij bij beeldhouwster Linda Biemans (Almelo) en bekwaamt zich daar in machinaal beeldhouwen.  Vloeiende vormen zijn herkenbare elementen in haar voornamelijk marmeren beelden.

Claudy Cellier (Neede) is een Française die al jaren in Nederland woont. Zij is schilderes en haar werk is zeer bijzonder te noemen. De kracht van de natuur spreekt in al haar schilderijen. Haar techniek stelt haar in staat om het spel van het licht  en de edelmetalen die zij gebruikt op bijzondere wijze vast te leggen. Het is zeer verfijnd en roept fascinatie op.
Marianne  Appels(Eibergen) is ook  Brabantse. “Afhankelijk van mijn stemming, idee  of onderwerp wissel ik tekenen en schilderen af ”, zegt zij. Het is haar diversiteit in stijl, realistisch-abstract-intuïtief- en in kleur waardoor mensen soms misleid worden. “Dit kan niet van een en de zelfde persoon zijn”, zegt men wel.

Bregtje Smalbrugge (Neede). Zij leerde het beeldhouwen bij beeldhouwatelier Hemel en Aarde in Vorden. Zij vult haar werk soms aan met een gedicht waardoor haar (veelal) beelden als het ware gaan “spreken”. De expositie opent op vrijdag 18 augustus loopt  t/m zondag 27 augustus. Openingstijden: 10.30 u tot 17.00 u. op maandag gesloten. Adres: Steenfabriek 7 5126 PB Gilze.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven