VAN: Veel leerzame activiteiten in 2018

EIBERGEN – Het nieuwe jaar begint goed bij VAN Berkel en Slinge met verschillende interessante activiteiten voor leden en andere belangstellenden die graag buiten zijn. Het gaat hierbij om hoogstam fruitbomen snoeien, fruitboom enten, mandenvlechten of te weten komen hoe je beste kunt mollen vangen.

Mollen
Op de eerst komende activiteit is het leren kennen van mollengedrag en het inspelen hierop. Onder leiding van een ervaren mollenvanger zal op 17 februari een inleiding worden gegeven in het juist afstellen van mollenklemmen en het plaatsen ervan. Dit zal op een nader te bepalen locatie plaatsvinden.

Fruitbomen
Het fruitbomen enten vindt plaats op locatie in en bij de boomgaard van Marcel Tross te Neede op 24 februari. Hier zal hij uitleggen hoe men een bovenstam met een andere onderstam verbindt. Dit is een manier van vermeerderen die door veel (fruit)boomkwekers wordt toegepast en daarmee onmisbaar is geworden. Naast deze instructies zal de heer Tross tevens ingaan op kenmerken van een aantal verschillende fruitboomsoorten.

Het snoeien van hoogstamfruitbomen is net als het enten een belangrijke deel van het kweken en onderhouden van fruitbomen. Om een goede fruitopbrengst te krijgen is een correcte snoei essentieel. Deze snoei vereist echter een bepaalde kennis die veel mensen missen. Op 3 maart, zal kenner Joop Berendsen op een nader te bepalen locatie ingaan op de do’s and don’ts van fruitboomonderhoud.

Mandenvlechten
Manden vlechten is al een heel oud gebruik hier in de streek. Onder leiding Carla Slotboom-Thuinte wordt gekeken hoe men dit moet doen met behulp van wilgentenen. Naast manden kunnen er ook andere decoratieve objecten gemaakt worden zoals vlinders en bloemen. Dit vind plaats in Neede aan de Karelsdijk 1. De datum voor deze activiteit wordt nader bepaald in overlegd met de deelnemers.

Opgave voor deelname aan een activiteiten is wenselijk. Voor meer informatie op www.vanberkelenslinge.nl of bel tijdens kantooruren met het kantoor van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN)  Berkel en Slinge op het nummer 0545-477587

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven