Vanavond bijzonder concert in Kulturhus

RUURLO – Op zaterdag 26 mei (vanavond  vindt in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo een bijzonder concert plaats. Op die avond treedt de jonge violiste Svenja Staats (22) op met pianist Martijn Willers. Zij traden in 2016 op uitnodiging van de Kunstkring op in de schouwburg van Lochem voor leerlingen van het Staringcollege. Het publiek was ondersteboven van het spel van deze jonge mensen en direct werd besloten om ze naar Ruurlo te halen.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan omdat Svenja in 2016 een zeer prestigieuze beurs gekregen had van de Universiteit van Indiana (VS). Deze wordt jaarlijks aan maximaal tien studenten toegekend. Deze studenten bezitten opmerkelijke kwaliteiten, waardoor zij succesvol zijn op de Indiana University en daarbuiten, en zij onderscheiden zich duidelijk in het nastreven van excellentie. Het concert begint om 20 uur aan de Nieuweweg 5 te Ruurlo.

 Svenja Staats (22) speelt sinds haar vijfde jaar viool en werd toen zij 8 jaar was toegelaten tot de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam. In 2011 won Svenja op 14-jarige leeftijd zowel de 1e Prijs als de Publieksprijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag. In datzelfde jaar won zij tijdens het Internationale George Philip Telemann Concours in Polen zowel de 2e prijs als de Telemann-prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk. In 2013, 2014, 2015 én 2016, werd Svenja – na internationale audities – geselecteerd om in Athene masterclasses te volgen bij meesterviolist Leonidas Kavakos. In maart 2014 speelde zij tijdens de openingsceremonie van de Nucleaire top (NSS-top) in Den Haag voor vm. president Barack Obama en 58 andere wereldleiders. Svenja volgde masterclasses bij vooraanstaande violisten en in juli 2016 ontving zij de prestigieuze “Jacobs School of Music Award” van de Indiana University in Bloomington (VS), waar zij sinds september 2016 studeert bij Alexander Kerr, vm. concertmeester van het Concertgebouworkest. Svenja bespeelt een viool, gebouwd door Camillus Camilli (Mantua, 1745), en heeft een strijkstok van Pierre Simon (1850).

Martijn Willers is een veelzijdige Nederlandse pianist, die te vinden is op vele podia in binnen- en buitenland. Hij vormt een duo met cellist Joris van den Berg (winnaar van het eerste Nationale Cello Concours in Amsterdam in 2006). Martijn werkt regelmatig samen met verschillende musici, onder wie Olivier Patey (soloklarinettist van het Concertgebouworkest), en Svenja Staats (viool) in uiteenlopende ensembles en bezettingen. Hij is als correpetitor verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook speelt hij elk jaar met veel plezier met studenten en docenten tijdens de Internationale Masterclass in Apeldoorn. Voor studiedoeleinden heeft Martijn een volledig gereviseerde Steinway & Sons vleugel uit 1919 in bruikleen, van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De citaten over het talent van Svenja zeggen genoeg. Marco Bosmans schrijft: “In haar vingers en vezels, in het bloed en in de genen. Svenja speelt geen viool, zij is de viool.” En: Conny Coppen schrijft: “Zelden heb ik zo mooi horen spelen. Svenja heeft dat zeldzame vermogen om met haar muziek de gevoeligste snaren in je eigen ziel in beroering te brengen”.

Het is duidelijk dat een concert in Ruurlo, van deze violiste een unieke ervaring zal zijn. Kaarten à € 17,50 voor dit concert kunt u kopen via www.kunstkringruurlo.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven