IVN Wandeling Neede: Water in de Wijk

NEEDE – IVN- Oost Achterhoek organiseert op zondag 16 september een wandeling met het thema: Water in de wijk.
De wandeling is 3, 6 km lang en start om 14.00 uur vanaf Natuurpark de Kronenkamp,
Kronenkamp 14, 7161 HE Neede.

Als we denken aan de strijd tegen het water gaan onze gedachten vooral uit naar dijken, Zeeland en het Deltaplan. We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat ook de inwoners van de hoger gelegen gebieden in het Oosten van het land vroeger dikwijls natte voeten hadden. Toch heeft een dorp als Neede, laaggelegen tussen de stuwwal van de Needse berg en Berkel, Schipbeek en Bolksbeek in het verleden veel te stellen gehad met het water.

In deze wandeling nemen we u mee door de wijken de Kamp en de Hofmaat en het omringende landschap. Dit is cultuurhistorisch en landschappelijk een interessante gebied, waar waterbeheer en waterzuivering een belangrijke rol speelden. Aan de Kronenkamp werd het rioolwater van Neede van 1957 tot 2002 gezuiverd. Na de sluiting van de installatie in 2002 nam de natuur de overhand en raakte het terrein overwoekerd en in verval. Stichting Natuurpark Kronenkamp maakt nu, samen met de buurt en vele vrijwilligers, van het vervallen terrein een prachtig park en geeft het een nieuwe bestemming: de oude gebouwen veranderen in een ontmoetingscentrum voor natuureducatie en duurzaamheid, vleermuizen krijgen een onderkomen.

Benieuwd naar deze metamorfose? Aan het eind van de wandeling is er een informatieve rondleiding over het terrein.

Meewandelen is gratis, voor koffie of thee halverwege wordt een bijdrage gevraagd(€ 0,50).

Informatie bij: Lies Jacobs, tel. 0545 473279 of [email protected]

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven