Op 11 mei molendag in Berkelland

Door Redactie op 04-05-2019

REKKEN – Traditiegetrouw wordt in mei de Nationale Molendag gehouden. Vele Nederlandse molenaars zetten dan weer hun wind- of watermolen in bedrijf voor het publiek. Hoewel nog nauwelijks molenaars ‘van de wind’ kunnen leven omdat hun molens de economische functie hebben verloren, zijn ze bij het vervullen van hun taak, nog steeds opvallende ambachtslieden.

Zo bijzonder zelfs dat hun ambacht sinds kort formeel als internationaal cultureel erfgoed wordt beschouwd. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze levende monumenten te bekijken en de verhalen van de (doorgaans vrijwillige) molenaars aan te horen. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.

Op zaterdag 11 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn op die dag van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen aan de Mallumse Molenweg 37 in Eibergen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoek bakken. Deze wordt gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt.

De Piepermolen aan de Rekkenseweg 87 in Rekken zal – bij voldoende wind – de wieken laten draaien. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen te vertellen.

Dit jaar wordt rondom de molen ook weer een lokale markt georganiseerd. Wellicht prikkelt dat om iets aardigs voor Moederdag (12 mei) in te slaan en te genieten van de activiteiten die rondom de molen te zien zijn.
De Rekkense folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers bestaat dit jaar 75 jaar en de dansers zullen als jubilarissen tijdens deze molendag enkele historische Achterhoekse dansen laten zien. De Wild Beheers Eenheid is als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.

De Achterhoekse Radio Amateur Club zal een mast oprichten om een uitzending te verzorgen rondom molendag. Verder is er een boekenmarkt, Mieke Verstraaten zal demonstreren hoe je knipmutsen vouwt, de weefkring “’t Weverke” uit Noord-Oost Gelderland is aanwezig om te laten zien hoe een oud beroep is uitgegroeid tot een eigentijdse hobby, er is een mandenvlechter, een kunstschilder en er zullen enkele verkooppunten zijn van streekgerechten.

De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken van molenmeel rondom de molen zal u ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis. In de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden. Echter…. zolang de voorraad strekt!

Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens aandoet en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen.

Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.
Kortom, er is veel te zien en te beleven rondom de Mallumse- en de Piepermolen op 11 mei vanaf 10 uur ’s morgens

Copyright © 2019 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Seizoensafsluiting Plica en @Seven
RUURLO – De koren Plica Vocalis en @Seven hebben maandagavond 15 juli het seizoen 2018-2019 muzikaal afgesloten met een zomers concert in de voormalig......
Lees verder »

Oogstdag bij De Piepermolen in Rekken
REKKEN - Op zaterdag 27 juli a.s. is de Rekkense Piepermolen weer het middelpunt van de Oogstdag-viering met als thema van graan naar brood. De Sticht......
Lees verder »

Tobbedansbaan bij Hof van Eckberge
EIBERGEN Aankomende week verwachten we weer tropische temperaturen! Tijdens de hitte kun je bij Hof van Eckberge extra veel waterpret beleven. Van zon......
Lees verder »

Geen avonddiensten tijdens de bouwvak
BERKELLAND - Tijdens de bouwvakvakantie is de Publiekswinkel van de Gemeente Berkelland ’s avonds gesloten. Het gaat om woensdag 7, 14 en 21 augustus.......
Lees verder »

Boerderijfietstocht rondom Neede
NEEDE - Woensdag 31 juli vindt in Neede de jaarlijkse boerderijfietstocht plaats. De tocht leidt ook dit jaar weer over mooie fietspaden, kerkepaden e......
Lees verder »

Grensoverschrijdende kanotocht tijdens Berkelfestival
BERKELLAND - Op haar weg van de bron in Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen drukt de Berkel haar stempel op het prachtige landschap ......
Lees verder »

Beachparty bij Café De Stier
EIBERGEN - Op zaterdag 27 juli organiseert Café De Stier haar jaarlijkse Beachparty. Het café waant zich deze avond in tropische strandsferen! Zo word......
Lees verder »

Sproei verbod in Berkelland
BERKELLAND - In de twee droogste gebieden van Nederland, Achterhoek en Twente, is het vanaf donderdag 18 juli verboden om water uit de beken, sloten e......
Lees verder »

Asieldier van de week (Brammelo)

Asieldier van de week: Blik
BOERDERIJ GEZOCHT VOOR BLIK: Blik komt namelijk van de boerderij en een soortgelijke situatie zou ideaal zijn. Blik is een kruising Boerenfox/Friese stabij reu met een middelgroot formaat van 3,5 jaa ....... Lees verder

NUB TV

film: Veeteelt op bezoek bij Groot Zevert in Beltrum

Ondernemend Berkelland

Tobbedansbaan bij Hof van Eckberge
EIBERGEN Aankomende week verwachten we weer tropische temperaturen! Tijdens de hitte kun je bij Hof van Eckberge extra veel waterpret beleven. Van zon......
Lees verder »

Inzamelwand Jumbo Neede geopend
NEEDE - Jumbo Neede denkt ook aan het milieu! Afgelopen week is bij de pas geopende supermarkt een nieuwe inzamelwand geplaatst. Je kunt vanaf nu bij ......
Lees verder »

Fysiotherapie Berkelland gaat verhuizen
RUURLO - Fysiotherapie Berkelland opent 15 juli zijn deuren in een modern pand aan de Smidse. Dit wordt op 27 juli van 12.30 tot 16.00 gevierd met een......
Lees verder »

Maïsdoolhof in Geesteren geopend
GEESTEREN - Het maïsdoolhof bij de Melktap in Geesteren is vanaf vandaag weer geopend voor publiek. Op de facebook pagina van Willy Erinkveld staat te......
Lees verder »

Dorsdag op Lebbenbrugge in Borculo
BORCULO - Op zondag 7 juli wordt er vanaf 11.00 uur op De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo een dorsdag gehouden. De paarden van Jan Bats d......
Lees verder »