Op 11 mei molendag in Berkelland

Door Redactie op 04-05-2019

REKKEN – Traditiegetrouw wordt in mei de Nationale Molendag gehouden. Vele Nederlandse molenaars zetten dan weer hun wind- of watermolen in bedrijf voor het publiek. Hoewel nog nauwelijks molenaars ‘van de wind’ kunnen leven omdat hun molens de economische functie hebben verloren, zijn ze bij het vervullen van hun taak, nog steeds opvallende ambachtslieden.

Zo bijzonder zelfs dat hun ambacht sinds kort formeel als internationaal cultureel erfgoed wordt beschouwd. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze levende monumenten te bekijken en de verhalen van de (doorgaans vrijwillige) molenaars aan te horen. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.

Op zaterdag 11 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn op die dag van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen aan de Mallumse Molenweg 37 in Eibergen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoek bakken. Deze wordt gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt.

De Piepermolen aan de Rekkenseweg 87 in Rekken zal – bij voldoende wind – de wieken laten draaien. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen te vertellen.

Dit jaar wordt rondom de molen ook weer een lokale markt georganiseerd. Wellicht prikkelt dat om iets aardigs voor Moederdag (12 mei) in te slaan en te genieten van de activiteiten die rondom de molen te zien zijn.
De Rekkense folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers bestaat dit jaar 75 jaar en de dansers zullen als jubilarissen tijdens deze molendag enkele historische Achterhoekse dansen laten zien. De Wild Beheers Eenheid is als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.

De Achterhoekse Radio Amateur Club zal een mast oprichten om een uitzending te verzorgen rondom molendag. Verder is er een boekenmarkt, Mieke Verstraaten zal demonstreren hoe je knipmutsen vouwt, de weefkring “’t Weverke” uit Noord-Oost Gelderland is aanwezig om te laten zien hoe een oud beroep is uitgegroeid tot een eigentijdse hobby, er is een mandenvlechter, een kunstschilder en er zullen enkele verkooppunten zijn van streekgerechten.

De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken van molenmeel rondom de molen zal u ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis. In de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden. Echter…. zolang de voorraad strekt!

Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens aandoet en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen.

Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.
Kortom, er is veel te zien en te beleven rondom de Mallumse- en de Piepermolen op 11 mei vanaf 10 uur ’s morgens

Copyright © 2019 NUB
Realisatie: Niels Voortman - Computer-Parts.NL - Eibergen

Eibergen krijgt laagdrempelige vervoersdienst
EIBERGEN - In Eibergen is een initiatief gestart om dit jaar een electrocar te laten rijden in de dorpskern. De electrocar biedt vervoer op laagdremp......
Lees verder »

Een weekend vol sport, muziek en plezier
GEESTEREN - In het weekend van 31 Mei tot en met 2 Juni 2019 staat sportpark de “de Brouwer” van G.S.V.’63 volop in het teken van voetbal en muziek. ......
Lees verder »

De Eendracht uit Gelselaar Bie Winkels
GELSELAAR - Toneelvereniging De Eendracht uit Gelselaar komt dit voorjaar met iets nieuws. Zij gaan een "Buitenspel" brengen. Het stuk "In 3 stappen ......
Lees verder »

Echtpaar Klein Braskamp-Hilhorst 60 jaar getrouwd
GELSELAAR - Op woensdag 22 mei hoopt het echtpaar Klein Braskamp-Hilhorst wonende in Gelselaar, het 60 jarig huwelijk te vieren. De burgemeester van ......
Lees verder »

Jumbo in Neede is nu een feit
NEEDE - Jumbo Leussink opent op woensdag 12 juni de deuren van een nieuwe supermarkt in de omgebouwde EMTÉ winkel aan de Zwaluwstraat 11 in Neede. Zo......
Lees verder »

Achterhoeks Metalfest in Eibergen
EIBERGEN -Tijdens het jaarlijkse Achterhoeks Metalfest kunnen de fans weer genieten van een stevige pot muziek. De aftrap is om 16:00 uur door Rise A......
Lees verder »

IVN-wandeling ‘rammelen’ langs Ramsbeek
EIBERGEN - Op zondag 19 mei gaat de IVN Oost Achterhoek-wandeling langs de Ramsbeek. Gewandeld wordt van 14:00 tot 16:00 uur. Start: parkeerplaats aa......
Lees verder »

Bruno Mars, De Dijk en meer bij Volharding
BORCULO - Muziekvereniging Volharding vier dit jaar haar 17e lustrum, ofwel 85-jarig bestaan, met een uniek Sing-A-Long concert op zaterdag 11 mei. H......
Lees verder »

Asieldier van de week (Brammelo)

Asieldier van de week: Blik
BOERDERIJ GEZOCHT VOOR BLIK: Blik komt namelijk van de boerderij en een soortgelijke situatie zou ideaal zijn. Blik is een kruising Boerenfox/Friese stabij reu met een middelgroot formaat van 3,5 jaar oud. We zoeken een plek: Geen kinderen, geen druk huishouden. Een alleenstaand ....... Lees verder

NUB TV

film: Met een knipoog, Ga niet naar Berkelland!


Film is gemaakt door Ton Kraayenvanger

Ondernemend Berkelland

Hans Hulshof op zijn plek bij Nollen
BORCULO - Bakkerij Nollen introduceert nieuwe chocoladelijn Bakkerij Nollen introduceert ‘Chocolatier Hulshof’, een compleet nieuwe luxe chocoladelijn......
Lees verder »

Open dag bij autobedrijf Nijman Borculo
BORCULO - Op zaterdag 9 februari houdt autobedrijf Nijman een open dag. Iedereen is vanaf 9.00 uur welkom in de nieuwe werkplaats aan het Jonkerspad 8......
Lees verder »

JOOKIES Eibergen viert 5 jarig bestaan
EIBERGEN - In februari bestaat handwerkatelier Jookies vijf jaar. Eigenaresse Joke Leerink viert dit met verschillende demonstraties, workshops en ac......
Lees verder »

Verenigingsbureau2B loopt heel goed
EIBERGEN - Ze zijn nu een jaar aan de gang in Berkelland en helpen inmiddels een heel aantal verenigingen: Raldy Blankvoort, Moniek Breukers en Diane ......
Lees verder »

Weer bokbierfeest bij Eibergse kroegen
EIBERGEN - Zaterdag 27 oktober vindt het jaarlijks terugkerende bokbierfeest van Eibergen plaats. In de Eibergse kroegen wordt bokbier geschonken en i......
Lees verder »