Op 11 mei molendag in Berkelland

REKKEN – Traditiegetrouw wordt in mei de Nationale Molendag gehouden. Vele Nederlandse molenaars zetten dan weer hun wind- of watermolen in bedrijf voor het publiek. Hoewel nog nauwelijks molenaars ‘van de wind’ kunnen leven omdat hun molens de economische functie hebben verloren, zijn ze bij het vervullen van hun taak, nog steeds opvallende ambachtslieden.

Zo bijzonder zelfs dat hun ambacht sinds kort formeel als internationaal cultureel erfgoed wordt beschouwd. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze levende monumenten te bekijken en de verhalen van de (doorgaans vrijwillige) molenaars aan te horen. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.

Op zaterdag 11 mei a.s. staan de molens in Mallem en Rekken weer in de belangstelling. Beide molens zijn op die dag van 10.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen aan de Mallumse Molenweg 37 in Eibergen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoek bakken. Deze wordt gemaakt van ambachtelijk op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier hun molen tonen waarbij ze vertellen over de molen, het malen en ook het pellen van granen. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens leidt.

De Piepermolen aan de Rekkenseweg 87 in Rekken zal – bij voldoende wind – de wieken laten draaien. Ook hier leiden de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier rond om ze over deze windkorenmolen te vertellen.

Dit jaar wordt rondom de molen ook weer een lokale markt georganiseerd. Wellicht prikkelt dat om iets aardigs voor Moederdag (12 mei) in te slaan en te genieten van de activiteiten die rondom de molen te zien zijn.
De Rekkense folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers bestaat dit jaar 75 jaar en de dansers zullen als jubilarissen tijdens deze molendag enkele historische Achterhoekse dansen laten zien. De Wild Beheers Eenheid is als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.

De Achterhoekse Radio Amateur Club zal een mast oprichten om een uitzending te verzorgen rondom molendag. Verder is er een boekenmarkt, Mieke Verstraaten zal demonstreren hoe je knipmutsen vouwt, de weefkring “’t Weverke” uit Noord-Oost Gelderland is aanwezig om te laten zien hoe een oud beroep is uitgegroeid tot een eigentijdse hobby, er is een mandenvlechter, een kunstschilder en er zullen enkele verkooppunten zijn van streekgerechten.

De geur van vers gebakken (spek-)pannenkoeken van molenmeel rondom de molen zal u ongetwijfeld in de verleiding brengen om er iets van te proeven. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis. In de buitenoven zal de bakker de bekende en felbegeerde bruine bollen bakken. Deze broden worden tijdens molendag aan belangstellenden te koop aangeboden. Echter…. zolang de voorraad strekt!

Ook het Toeristisch Informatiepunt Eibergen (voorheen de VVV) denkt aan de Nationale Molendag. Daar verkoopt men een fietsroute die vijf verschillende molens aandoet en 56 km. lang is. Ook is daar een autoroute beschikbaar; deze is 60 km lang. Altijd leuk om bij wijze van rustpunt een of meerdere van de molens te bezoeken. De routes zijn te koop bij het Toeristisch Informatiepunt Eibergen aan de Grotestraat 59 te Eibergen.

Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.
Kortom, er is veel te zien en te beleven rondom de Mallumse- en de Piepermolen op 11 mei vanaf 10 uur ’s morgens

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven