Dreigende sluiting Tabakorie Rona na 100-jarig bestaan

NEEDE – Het voortbestaan van de tabaksspeciaalzaak aan de Oudestraat in Neede wordt door naderende wet- en regelgeving met sluiting bedreigd. Rona Schroer – van Rosmalen heeft daarom besloten deel te nemen aan de landelijke campagne ‘Hou ons in de buurt’. Via de campagne wordt geprobeerd mensen bewust te maken van de dreigende sluiting van meer dan 1500 ondernemingen. Al bijna 40 jaar runt Rona de tabaksspeciaalzaak in haar eentje. Het kruidenierszaakje, dat haar opa in 1918 opende, is uitgegroeid tot een onderneming waar men niet alleen komt voor de producten en diensten die Rona aanbiedt. ‘Natuurlijk komen mensen bijvoorbeeld om een pakketje op te halen, maar ze komen altijd terug voor een praatje’, aldus Rona. Elke dag gaat Rona met een hoop plezier naar haar werk, waar klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staat.

Rona zegt haar klanten van dienst te zijn waar mogelijk. ‘Dat zie je eigenlijk alleen bij zaakjes zoals dit, wij hebben daar tijd voor.’ Ook doet ze een hoop voor het dorp. Zo verkoopt ze op vrijwillige basis kaartjes voor lokale evenementen en theatervoorstellingen. ‘Je helpt elkaar daarmee en dat vind ik erg belangrijk’, vertelt Rona. Het is echter onzeker hoelang haar onderneming nog bestaansrecht heeft. De naderende wet- en regelgeving betreft het nationaal preventieakkoord. Onder het akkoord valt onder andere het uitstalverbod, waarbij tabakswaren door middel van kastdeurtjes uit het zicht moeten verdwijnen.

Door de extra regelgeving staat Rona voor een onmogelijke opgave. Ze moet al haar haar tabakswaren afdekken, waar een forse investering mee gepaard gaat. ‘Wij als ondernemers worden niet eens betrokken bij de totstandkoming van het beleid’, aldus Rona. Een richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie verbiedt namelijk de overheid om in gesprek te gaan met de tabaksindustrie. Rona snapt de stappen richting een gezondere samenleving, maar waarom ze als onderneemster, die losstaat van de tabaksindustrie, niet mag meepraten over háár winkel, dat begrijpt ze niet. ‘Al drie generaties hebben hun hart en ziel gelegd in dit bedrijf, het zou verschrikkelijk zijn wanneer de winkel zou verdwijnen.’

Rona wilt binnen enkele jaren haar zaak overdragen aan een nieuwe generatie, haar keuze is daarom van groot belang om de onderneming aantrekkelijk te houden voor overname. Het onduidelijke beleid vanuit de overheid maakt het nog lastiger voor haar. ‘Je weet niet eens hoe het volgend jaar is’, vertelt ze. ‘Het is onmogelijk om een prognose te maken voor de komende jaren’.

Via de campagne ‘Hou ons in de buurt’, waar ondernemers uit heel Nederland aan het woord komen, wil ze kenbaar maken wat voor gevolgen het nationaal preventieakkoord voor haar en haar collega-ondernemers uit de branche heeft. De campagne is opgezet met het doel om aan het grote publiek duidelijk te maken dat winkels, zoals die van Rona, uit de buurt dreigen te verdwijnen. Niet alleen de ondernemers, maar ook mensen binnen het servicegebied van de desbetreffende ondernemingen zijn hier de dupe van. Het wegvallen van ondernemingen als Tabakorie Rona zal stevig gevoeld worden in de buurt waarin ze gevestigd zijn.

Deel dit artikel:

29 gedachten over “Dreigende sluiting Tabakorie Rona na 100-jarig bestaan”

 1. Het zou heel jammer zijn, want zij is inderdaad meer dan alleen een Tabakorie. Zoveel meer. Ik hoop dat we dit met zijn alleen kunnen voorkomen.

 2. Rona weg dacht het niet zo’n goed lopen tabakswinkel ga je niet weghalen in Neede.
  Kom je aan Rona Dan kom je aan Neede.

 3. Zo veel eisen dat een tabaks winkel Rona er aan onderdoor gaat niet normaal meer. Ze moet al om legitimatie vragen dat moet toch genoeg zijn voor een tabaks winkel.

 4. Nee dat kan niet hoor! Het is niet zo dat je er alleen maar shag en sigaretten kunt halen.. Rona moet blijven in Neede!!

 5. Rona = Neede. En hopelijk blijft dat nog járen zo!
  Door van alles heen geknokt, dan kan het toch zeker niet zo eindigen?!

 6. Hoop niet dat ie dicht gaat, tis een beeld in neede die je niet kwijt wil.
  Rona moet dus blijven

 7. Nee Neede kan niet zonder Rona , lang leve de regels en wetten die dus nu een strop blijken te worden van deze sociale,gezellige, buurt winkel. En nee ik rook niet eens!

 8. Neede kan niet zonder Rona. 3 generatie hebben hier tijd en geld ingestoken. Zo’n gezellige meedenkende winkel hebben we gewoon nodig. En ik ben een niet roker. Ik haal af en toe staatsloten en die haal ik altijd bij Rona.

 9. Dit kan toch echt niet rona hoort bij neede en mag niet weg daar in den haag snappen ze er geen ballen van

 10. Amanda Slotboom

  Laat Rona lekker Rona blijven .. winkeltjes zoals zij het heeft vind je hedendaags niet meer ..
  Het is nog een echt ouderwets tabakswinkeltje met de sfeer en tijd van vroeger .. en met tijd bedoel in .. tijd voor de klant .. want dat vind Rona belangrijk en haar klanten vinden het heerlijk dat ze tijd maakt voor een praatje ..
  Dus laat Rona lekker Rona .. want Neede zonder Rona is als een shaggie zonder vloei

 11. Ralph Schipper

  Dat zou zonde zijn!
  Ik woon niet meer in Neede maar Rona hoort bij Neede. (en mijn jeugdherinneringen)
  Vroeger altijd snoep kopen van mijn zakgeld en op latere leeftijd stiekem sigaretten uit de automaat buiten aan de muur kopen om die vervolgens ergens bij huize de Kamp op een bankje al hoestende stiekem mijn eerste sigaretje te roken. Kaarten voor de Sen feesten kopen, en ga zo maar door.

  Hoop dat ze nog lang mogen bestaan!

 12. Dat willen we ons niet kunnen voorstellen…Deze winkel hoort in en bij Neede!! Rona is een mooi en goed mens voor de hele gemeenschap!

 13. Rona mag gewoon niet weg punt daar komen soms wel is kinderen voor snoep of volwassen voor evenementen met sen feesten het is niet alleen voor sigaretten. Dus afblijven van rona rona is van neede en neede kan niet zonder rona.

 14. Marian ten broeke

  Rona kan niet verdwijnen hier uit het dorp
  Je kunt er voor alles terecht
  Maar voor een gezellig praatje vind ze ook gezellig waar vind je nog zo’n winkeltje
  Met zo’n geweldige en gezellige vrouw

 15. Rona hoort natuurlijk gewoon in Neede.
  De sfeer van zo’n winkeltje is toch geweldig, dat mag toch niet verdwijnen.
  Dus als we kunnen helpen zodat je wel kunt blijven, zeg het maar wat we moeten doen.

 16. Leo Schotman

  Ik ben voor het algeheel rookverbod in de openbare ruimte. Maar dat de individuele mens ook thuis geen sigaretje mag opsteken, door de winkelier te belemmeren rookwaren te verkopen gaat mij echt veel te ver.
  Het wordt hoog tijd dat Nederland met de EU op de schop gaat! Gelijk de Brexit, NL een Nexit.
  Weg met de VVD,CDA,PvdA,D66 en CU, de kartelpartijen, die vanaf de midjaren 60 in wisselende samenstelling de dienst in NL hebben uitgemaakt en ons land steeds verder het moeras in hebben gejaagd.
  Met ons allen: Geen woorden maar daden We staan achter “Rona moet blijven”!” Waar blijft de Needse Gemeenschapsraad en de politieke partij Gemeente Belangen?? ……LeoS te Neede

 17. Tabakorie Rona is een begrip voor Neede
  Rona gaat als een echte gast vrouw om met klanten dit moet zo blojven

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven