Kunstwerken ”uit aarde” in de Huve


EIBERGEN – Vanaf 1 juli tot 30 augustus toont de nieuwe wisseltentoonstelling in de vitrines van Zalencentrum De Huve in Eibergen weer een heel andere aanblik door beeldhouwwerk van Nell van de Looij en keramisch werk van Nique Baltink. Gevormd uit klei of gehakt uit steen; het is de aarde die de grondstof vormde voor de beide kunstvormen
 
Beeldhouwster Nell van de Looij (Neede) geeft in haar vitrine met enkele beelden een duidelijk overzicht van haar ontwikkeling van keramiste naar beeldhouwster. Het thema waaromheen ze de keuze van haar werk voor deze expositie maakte is: “Moederschap”. Het is hetzelfde thema dat van toepassing was op de periode waarin ze jaren geleden met haar creatieve hobby begon. Haar eerste beeldjes en beelden, maakte ze in witte chamotteklei. Puur. Zonder toevoegingen van oxides, engobes of glazuren. Gewoon de gebakken klei wilde ze laten zien in haar natuurlijke structuur en kleur. Slechts bewerking met de hand en met handgereedschappen; laten zien wat de natuur te bieden heeft. En die benadering heeft ze doorgezet. Ook toen later de klei plaats ging maken voor steen.

Aanvankelijk waren het de zachtere soorten, zoals Chinese speksteen, die ze bewerkte, maar later deinsde ze er niet voor terug om ook de hardere steensoorten in die vorm te dwingen die zij wilde bereiken.

En nog steeds streeft Nell ernaar de natuurlijke structuur en kleur tot hun recht te laten komen. Hoogstens die nog te accentueren door met engelengeduld te raspen, schuren en polijsten, totdat zelfs de harde steen zijn transparantie bloot geeft. Soms zoekt ze de steen die bij haar idee past; soms ontstaat het idee vanuit de steen. Zoals bij een van de nu geëxposeerde werken waar ze de verschillend gekleurde lagen in de ruwe steen heeft benut om daarmee (hoewel abstracter dan in haar eerder werk) de verschillende generaties binnen een familie zichtbaar te maken.
 
Heel anders, maar evenzeer bewondering en verwondering oproepend is het keramisch werk van keramiste Nique Baltink (Haaksbergen) in de andere vitrine in De Huve.

Het is niet de eerste keer dat belangstellenden voor de exposities in de vitrines er werk van Nique tegenkomen. Al eerder mochten wij genieten van de veelheid aan variatie die Nique in haar werk weet aan te brengen. Het is een stimulans om opnieuw bij De Huve binnen te stappen en haar werk te bekijken. “Wat zou ze nu weer hebben?” Kenmerkend voor de stijl van Nique is, dat ze vrijwel al haar objecten handmatig opbouwt of boetseert vanuit platen of rollen van klei, meestal wit- of zwartbakkende chamotte, maar het resultaat is altijd uniek, soms in de basis herhaald, maar altijd met zorg en met aandacht voor het detail nader en anders uitgewerkt. Want Nique blijft onderzoeken en experimenteren. Iedere keer opnieuw verbaast ze haar omgeving (en misschien zichzelf ook wel) dat er weer iets heel nieuws en onverwachts uit haar creatieve koker te voorschijn komt.

Het was dan ook Niques bedoeling om tijdens deze expositie uitsluitend haar laatste creaties te laten zien. Dat is niet helemaal gelukt. De plannen bleken al achterhaald voordat ze tot wasdom konden komen doordat Nique haar creaties ook tijdens het onlangs gehouden Open Tuinen Weekend liet zien en er toen al zoveel belangstelling voor haar werk was dat een gedeelte ervan al van eigenaar veranderde voordat het Eibergen kon bereiken.

Twee vitrines, twee kunstenaars. Slecht één bezoek aan De Huve is nodig om u ervan te overtuigen dat er weer veel talent in en rondom Berkelland zit. De entree is vrij.

Wie belangstelling heeft om de geëxposeerde creaties te kopen of om zelf ook een keer in de vitrine(s) te exposeren kan contact opnemen met Bregtje Smalbrugge ([email protected]). Zij kan alles vertellen over de voorwaarden, de kosten, en de beschikbaarheid van de vitrines of u in contact brengen met de gewenste kunstenaar.

De Huve aan de Grotestraat 52 in Eibergen is in beginsel op alle weekdagen dagelijks geopend van 08.00 – 23.00 uur (behalve in de lunchpauze).
 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven