Opruimplicht voor paardenpoep?


BERKELLAND – Als men zijn trouwe viervoeter gaat uitlaten is het een heel normaal verschijnsel, het honden poepzakje of een schep gaan mee. Bij paarden is dit echter heel anders. De ruiter zien we eigenlijk nooit afstappen om de paardenpoep op te ruimen. Logisch of meten met twee maten? Op facebook zien we regelmatig foto’s voorbij komen (zoals hier in Eibergen) van mensen die zich hardop afvragen of het zomaar toegestaan is om de paardenpoep te laten liggen. Immers als men hondenpoep niet opruimt, dan kun je zomaar op de bon worden geslingerd. Is een paard dan anders? Bij de meeste gemeenten is het niet in de APV opgenomen dat het verplicht is om paardenpoep op te ruimen. Vaak is dit voor honden wel bij wet geregeld. In Nederland zijn er wel een aantal gemeenten waarbij dit ook voor een paard geld, maar vaak wordt er dan niet op gecontroleerd.

Het is overigens ook nog niet zo heel eenvoudig om paardenpoep direct op te ruimen, de ruiter zal moeten afstappen om vervolgens de poep op te ruimen. Echter is een paard in toom houden wel even iets anders dan een hond. Er zijn ook paardenluiers verkrijgbaar, echter zijn deze vervelend voor het paard. Wat vind Berkelland? Moet er in de APV worden opgenomen dat paardenpoep direct moet worden opgeruimd en moet dit ook gehandhaafd worden? Of moet dit niet op de spits gedreven worden en is het de verantwoordelijkheid van de ruiter zelf? 

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Opruimplicht voor paardenpoep?”

  1. In de gemeente Twente geldt dit al voor binnen de bebouwde kom. Lijkt me voor berkelland ook een prima regel! Ik rij zelf ook en onthou altijd de plek en rij daarna terug met een emmer en schep om het op te ruimen. Ik zou graag mee denken over deze kwestie!

    Vriendelijke Groet,
    Melanie Schinkel

  2. Het is een moeilijk verhaal want tijdens een buitenrit zijn er paarden waarvan je niet merkt dat ze mesten en constant achterom kijken werkt ook niet en laten we eerlijk zijn het is gewoon gras je probeert er rekening mee te houden

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven