ProWonen speelt in op toenemende vraag scootmobielstalling

BORCULO – ProWonen wil dat huurders zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen waar ze zich prettig, veilig en thuis voelen.

Huurders die afhankelijk worden van een scootmobiel, willen deze op een veilige en geschikte plek kunnen stallen. Doordat huurders langer zelfstandig blijven wonen, neemt de vraag naar ruimte en oplaadpunten voor scootmobielen in seniorencomplexen toe. Dit vraagt van ProWonen een actieve rol in de zoektocht naar geschikte oplossingen. Hierbij is het belangrijk dat de brandveiligheid voorop staat. Een scootmobiel die bijvoorbeeld vlam vat, veroorzaakt veel rookontwikkeling. Daarnaast mag de scootmobiel geen obstakel vormen op de vluchtroute voor bewoners en hulpdiensten.

Vier pilots
Via vier verschillende pilots onderzoekt ProWonen de mogelijkheden. Zo is er de ‘Scover’, een uitklapbare hoes als mobiele berging voor één scootmobiel. De Scover is aan de binnenzijde voorzien van een zelfactiverende bluscapsule zodat brand effectief wordt bestreden. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een containerstalling. Deze mobiele berging voor één scootmobiel heeft een stroomvoorziening en wordt buiten het pand gestald. Ook een inpandige stalling voor meerdere scootmobielen tegelijk behoort tot een van de mogelijkheden. Een vierde mogelijkheid is bij nieuwbouwprojecten direct inpandige bergingen in het ontwerp van het project opnemen.

Vervolgens wordt per complex geïnventariseerd óf en welke toepassing geschikt is voor de locatie. Daaruit kan ook blijken dat (nog) niet op elke locatie een geschikte stalling te realiseren is. Josien Westgeest, beleidsmedewerker bij ProWonen: “We willen graag met de huurder meedenken over de mogelijkheden en van dienst zijn waar we kunnen. Maar dit kan alleen als dit ook een veilige situatie voor alle bewoners van het complex betekent.”

Inmiddels heeft ProWonen drie van de vier pilots uitgevoerd. Naar verwachting zijn eind 2019 alle pilots uitgevoerd en kan ProWonen aan de slag met de resultaten.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven