Workshops en film rondom Wereld Alzheimer Dag


BERKELLAND –  Rondom Wereld Alzheimer Dag (21 september 2019) organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in samenwerking met het landelijke ‘Samen Dementievriendelijk’ de workshop ‘GOED omgaan met dementie’. Deze workshop wordt georganiseerd in alle vestigingen in Berkelland en is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. De training is bedoeld om mensen bewust te maken van wat dementie voor iemand betekent. Ook wordt op vrijdag 20 september de film ‘The Leisure Seeker’ vertoond in de Bibliotheek Ruurlo. Toegang is ook daar gratis. De gemeente Berkelland is een dementievriendelijke gemeente en meerdere organisaties uit deze gemeente organiseren in deze week activiteiten.

GOED omgaan met dementie
Dementie komt bij 270.000 mensen in Nederland voor, waarvan 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. 70% van de mensen woont nog thuis en 300.000 mantelzorgers geven meer dan 20 uur per week zorg aan deze mensen. Veel mantelzorgers zijn daarom overbelast. Om mensen bewust te maken van wat mensen kunnen betekenen voor iemand met dementie wordt de training “GOED omgaan met dementie” georganiseerd. Het zou toch fijn zijn om te weten wat u moet doen als een ander het even niet meer weet. Tijdens de training (duur: 2 uur) gaan we dieper in op wat dementie is en wat u kunt verwachten.

In elke vestiging in Berkelland kan deze gratis workshop gevolgd worden. De data zijn als volgt:
Dinsdag 17 september 19.00 uur Borculo
Woensdag 18 september 15.00 uur Eibergen
Woensdag 25 september 19.00 uur Neede
Donderdag 26 september 19.00 uur Ruurlo
Geïnteresseerden dienen zich wel eerst aan te melden op http://www.oostachterhoek.nl/dementie

The Leisure Seeker
Op vrijdagavond 20 september, vanaf 20.00 uur, wordt in de Bibliotheek Ruurlo de film ‘The Leisure Seeker’ vertoond. Toegang tot deze film is gratis, maar wel graag even aanmelden op http://www.oostachterhoek.nl/dementie
John en Ella Spencer (Donald Sutherland en Helen Mirren) hebben al ruim vijftig jaar een gelukkig huwelijksleven. Op een morgen vertrekt het bejaarde koppel stiekem op reis zonder dat ze hun volwassen kinderen op de hoogte hebben gebracht. Ze wensen immers hun betuttelende omgeving te ontvluchten en nog een laatste keer een
plezierreis te ondernemen: vanuit Massachusetts de U.S. Route 1 oprijden tot in Key West waar John, een verstrooide gepensioneerde leraar letterkunde, eindelijk het huis van Ernest Hemingway zal kunnen bezoeken. Vanuit hun woonplaats ergens in de buurt van Boston gaan ze ervandoor in hun oude vertrouwde kampeerauto, die ze ‘The Leisure Seeker’ hebben gedoopt.

Spoedig blijkt dat John meer dan verstrooid is: hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg blijkt ook dat Ella een ongeneeslijke kanker heeft en daarom heeft beslist de behandeling stop te zetten. Ze beseft dat ze beiden weldra in het ziekenhuis zullen moeten opgenomen worden of naar een woon-zorgcentrum zullen moeten verhuizen.
Af en toe telefoneren ze met hun zoon en dochter die aanvankelijk dodelijk ongerust zijn. Ze verklappen echter nooit waar ze zich bevinden noch wat het doel van hun tocht is. Onderweg herbeleven ze hun passie voor het leven en voor elkaar tijdens een reis vol emotie en verrassingen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven