Afwisselende Appeldag geeft Gelselaar extra glans

GELSELAAR – De Appeldag op zaterdag 19 oktober geeft Gelselaar extra glans. Nu al stromen hiervoor dichtregels en fraaie foto’s binnen. Naast poëzie, exposities en een sappers is die dag in en rond boerderij Winkels, café Florijn en de kerk te genieten van een masterclass schilderen, schrijfworkshop gedichten, lezingen en ander vertier. Een oude appelboom inspireerde de Stichting Bie Winkels tot het organiseren van dit zeer afwisselende evenement. Met een informatieblog op internet http://www.appeldag.blogspot.com  poëziewedstrijden en een fotowedstrijd werd de aftrap verricht voor deze breed opgezette Appeldag, waarop tussen 10 en 17 uur bij Winkels aan de Dorpsstraat 16 veel is te beleven. Er draait (tegen betaling) een sappers voor appels. Gratis toegankelijk zijn twee exposities. Eén met werk van Elisabeth Heuff-Kuylaars (1910-1994). Mens en natuur in deze landstreek waren onderwerp van haar schilderijen, maar niet op een voorspelbare naturalistische manier. De groep amateurkunstenaars Kunst&Makers toont er niet alleen werk met als thema ‘appel’, maar schildert hier ook op locatie. En de gehele dag kan men er voor een klein bedrag kruisboogschieten in de sfeer van Wilhelm Tell.

Lezingen en klein festival

In de fraai gelegen, omkranste kerk van Gelselaar worden tijdens de Appeldag drie gratis toegankelijk activiteiten gehouden. Van 10 tot elf uur geeft pomoloog Hennie Rossel er een lezing. ’s Middags (14-15 uur) is er een lezing van kunsthistoricus Jaap Nijstad over het stilleven in de kunst. ’s Avonds (19.30-21.00 uur) is er een klein cultureel festival, met als titel ‘Onder de appelboom’ (naar een dichtregel van Rutger Kopland. Dan heeft ook de prijsuitreiking plaats van de poëzie- en fotowedstrijden. Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst vertelt er over appels in de poëzie. De muzikale omlijsting is in handen van saxofonist Bennie Waanders. Onder het genot van een drankje en een hapje wordt vanaf 21 uur in de schuur van Winkels nagepraat.

Masterclass schilderen en schrijfworkshop

Irma Braat, beeldend kunstenaar, docent en in 2017 winnaar van de eerste Nederlandse Portretprijs, zal in het kader van de Appeldag een speciale les verzorgen in Gelselaar, waarvoor opgave vooraf nodig is. Tijdens deze bijzondere les van (aanvang 10 uur) in café Florijn, zal de appel als onderwerp voor het stilleven centraal staan. Bovendien biedt de Appeldag een workshop gedichten schrijven. Op een unieke plek: in de ‘grote kökken’ van de eeuwenoude boerderij Winkels (vanaf 14 uur); de fraaie pronkkamer van het dorp, die normaal niet voor publiek toegankelijk is. Schrijfdocent Desi Leijnen verzorgt deze workshop. Tot 5 oktober kan men zich hiervoor opgeven, via [email protected].

Wie bakt lekkerste appeltaart?

De Appeldag in Gelselaar begon met het idee bij Winkels vanaf 10 uur een persdag te houden in samenwerking met Achterhoekse SapPers. Iedereen kan hier tegen (bij voorkeur contante) betaling van eigen fruit sap laten persen. De Appeldag geeft ook een oude attractie van Bie Winkels een ludiek vervolg. Zo zal er weer een bakwedstrijd zijn. Wie bakt de fraaiste en lekkerste appeltaart? Hier draait het om bij dit bakfestijn. Iedereen mag deelnemen en thuis bakken. Tussen half een en een uur ’s middags kunnen taarten worden ingeleverd in café Florijn, aan de Dorpsstraat 12 in Gelselaar. Naast de officiële jury proeft en oordeelt een publieksjury. Wie deze middag koffie en appelgebak bestelt, mag ook een cijfer geven

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven