Klompenpad laat straks mooiste plekjes van Rekken zien

REKKEN – Rekken krijgt een Klompenpad. Dat is een wandelroute over agrarische gronden langs bezienswaardigheden. Elders zijn de afgelopen jaren al meer dan honderd van dergelijke wandelpaden gerealiseerd. De wandelaars moeten nog wel even geduld hebben. “Dit jaar gaat het ons niet meer lukken. Volgend jaar waarschijnlijk wel. Het streven is in 2020 het Klompenpad gereed te hebben”, zegt woordvoerder Erik van Eek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Van Eek is als projectleider Landschapsbeheer Achterhoek en Liemers nauw betrokken bij de totstandkoming van dit project. Ruim een jaar geleden kwam het Klompenpad ter sprake in de jaarvergadering van de Belangenvereniging Rekken. Enkele inwoners wilden zich gaan inzetten voor dit initiatief. Daarbij werd de hulp ingeschakeld van SLG. Deze organisatie heeft elders in de provincie al tientallen Klompenpaden kunnen realiseren.

Boomkikker
De komst van een Klompenpad heeft de nodige voeten in aarde. Het is niet zomaar het uitstippelen van een route over bestaande paden. “Een Klompenpad gaat ook over gronden van landeigenaren. Die moeten daar uiteraard toestemming voor geven. Een Klompenpad brengt wandelaars langs tal van waardevolle elementen. Dat kan een historische boerderij zijn, maar ook een plek waar de boomkikker leeft. In Rekken is er bovendien de wens het trekpontje over de Berkel onderdeel van het Klompenpad te laten zijn. Daardoor gaat het trekpontje vaker gebruikt worden”, zegt Van Eek. Ook wordt gepoogd de wandelaars langs bijzondere gebouwen van de (voormalige) inrichting te leiden.

Niet iedereen zegt direct ‘ja’
Een Klompenpad is doorgaans tussen de vijf en vijftien kilometer lang. Van Eek verwacht dat de nieuwe wandelroute in Rekken zo’n vijftien kilometer lang zal zijn. “Rekken heeft een fraai buitengebied. Het uitstippelen van de route vindt plaats in nauw overleg met een werkgroep van bewoners.” Momenteel zijn er gesprekken van de werkgroep en SLG met grondeigenaren. “Niet iedereen zegt onmiddellijk ‘ja’. Daarom moeten we goed uitleggen waarom het zo waardevol is dat het Klompenpad over hun grond gaat. Zo willen we graag historische paden, die niet vrij toegankelijk zijn, in de route opnemen. Maar zelf gaan we geen nieuwe paden aanleggen.”

‘Mooi om te lezen’
De eerste conceptroute is al uitgestippeld. “We hopen binnenkort met iedereen tot een akkoord te komen. Dan kunnen we het Klompenpad volgend jaar openen. Er wordt ook een folder, webpagina en app gemaakt met informatie over de bezienswaardigheden. Verder komen er routepaaltjes.” Van Eek verwacht dat het Klompenpad aan zal slaan. “Niet alleen bij de mensen uit de regio. Uit het hele land komen wandelaars naar Klompenpaden. Sommige wandelaars beschrijven op internet hun ervaringen. Het is mooi om dat te lezen.”

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven