Nieuwe regels zonnepanelen Gelselaar

GELSELAAR – De gemeente heeft nieuwe regels voor de plaatsing van zonnepanelen in het beschermde dorpsgezicht opgesteld. Het bestaande strenge beleid voor de plaatsing van zonnepanelen binnen het beschermde dorpsgezicht Gelselaar wordt wat minder streng.

Zuinig op de beeldkwaliteit
Het plaatsen van zonnepanelen op het eigen dak is een betrekkelijk eenvoudige manier om zelf bij te dragen aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar niet altijd levert deze installatie op een oud pannendak een mooi beeld op voor de omgeving. Juist in kwetsbare en waardevolle gebieden willen we zuinig zijn op deze beeldkwaliteit. Daarom gelden er in beschermde dorpsgezichten wat meer regels om deze kwaliteit ook hoog te houden. Daarom mogen zonnepanelen ook niet zonder vergunning worden geplaatst.

Volgens het geldende beeldkwaliteitsplan (de ‘welstandsregels’) zijn zonnepanelen alleen toegestaan als ze niet zichtbaar zijn of op het achterdakvlak liggen. Deze regels gelden ook voor de nieuwere woningen bijvoorbeeld uit de jaren 80 en 90.

Meer ruimte in de regels
De Gemeente Berkelland is samen met het Gelders Genootschap op zoek gegaan naar meer ruimte in de regels om zonnepanelen te kunnen toestaan zonder dat de beeldkwaliteit van het beschermd dorpsgezicht Gelselaar wordt aangetast. De nieuwe regels staan in het ontwerp ‘Aanpassing/aanvulling beeldkwaliteitsplan Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar’. De nieuwe regels geven meer ruimte op daken die geen of een mindere karakteristieke waarde hebben of op grote afstand liggen. Zoals de jongere woongebieden en het buitengebied. In de Dorpsstraat en het carré rond de kerk blijven de regels streng.

Inzage
De nieuwe regels liggen ter inzage van 11 september tot en met 22 oktober 2019 in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo. Deze publicatie en het voorstel kunt u ook vinden op onze website http://www.gemeenteberkelland.nl , onder ‘Bestemmingsplannen’ en ‘Ter inzage’.

Zienswijze
Binnen deze termijn van zes weken kan iedereen zijn mening geven over de nieuwe regels. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Berkelland, Postbus 200, 7270 HA in Borculo. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer Roy Oostendorp van het team Opdrachtgevers of mevrouw Erna Bullée van het Team dienstverlening omgeving, telefoon 0545–250 250.

U kunt later alleen beroep instellen tegen het besluit van de gemeenteraad tot het vaststellen van het aangepaste beeldkwaliteitsplan als u op tijd zienswijzen heeft ingediend tegen de nieuwe regels.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven