Noordijkse Nachtwacht in kluis Sint Pietersberg

NOORDIJK – De Noordijkse Nachtwacht, geschilderd door leerlingen van de Tormijnschool is afgelopen donderdag naar de kluis in de Sint Pietersberg in Limburg gebracht. De leerlingen werden ’s morgens vroeg met de spelersbus van MVV opgehaald bij school om naar Maastricht te vertrekken. Ze waren uitgenodigd om gehuldigd te worden in Maastricht, omdat zij net als drie andere klassen De Nachtwacht hadden geschilderd. Deze kunstwerken, die nog een week in het Rijksmuseum te Amsterdam hangen zijn gedrukt op een groot doek en in aanwezigheid van alle makers is dit doek onthuld. Dat gebeurde in boekhandel Dominicanen, een imposante kerk in hartje Maastricht. Onder leiding van Lex Uiting, bekend van Kinderen voor Kinderen werd een quiz gehouden tussen de verschillende scholen. Vervolgens werd het doek met de kunstwerken naar de grot van de Sint Pietersberg gebracht.

In de Tweede Wereldoorlog hebben daar 800 kunstschatten, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, opgeslagen gelegen. In de grot las Manon Berns, schrijfster van ‘De ondergrondse Rembrandt’ een stuk voor uit haar boek. Het gaat over kinderen die de grot in gaan, exact zoals de kinderen van de Tormijnschool de grot ingingen.

Vervolgens nam de gids de groep mee op een spannende tocht waarbij de kinderen van de ene verbazing in de andere vielen: de mooie rotstekeningen gemaakt van houtskool, de champignonkwekerij, de witlof die er groeide, de oven die in de grot was en hij vertelde over de vondst van de schedel van een masosaurus. Het werd helemaal spannend toen alle lampen uit gingen en de kinderen in het pikkedonker hun weg probeerden te vinden, de kinderen waren dan ook best blij toen ze uit de grot waren in het zonlicht met de warmte om zich heen.
Het was een unieke belevenis die de busreis dubbel en dwars waard was!

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven