Berkellands college op bezoek bij Kwekerij Heutinck

BORCULO – Het college van B&W in Berkelland werd door Peter en Hemmie Heutinck meegenomen in de geschiedenis van het bedrijf. Hoe Anke en Peter Heutinck aan de Ruurloseweg een boerderijtje met 2000 m2 grond kochten. Peter werkte als hovenier en kreeg interesse in vaste planten. Bij hun boerderijtje kon hij zich helemaal uitleven met zijn ‘hobby’. Om zijn assortiment en kennis uit te breiden werd bij iedere bestelling nieuwe soorten besteld.

Peter Heutinck schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, want jaarlijks een groei van 200% tot 300% moet verantwoord worden en inderdaad:
1988 ± 30.000 planten
1989 ± 75.000 planten
1990 ± 200.000 planten

De volgende stap werd medio 1989 gezet. Er werd een bouwvergunning aangevraagd voor een nieuw te bouwen kwekerij aan de Wessel van Eylllaan in Borculo.In 2007 is het een bedrijf met locaties in Borculo en Nordkirchen (Duitsland) met een productie van ruim 2 miljoen vaste planten per jaar. Tegenwoordig is kwekerij Heutinck nog steeds gevestigd in Borculo en heeft naast de extra locatie Nordkirchen (Duitsland) ook een vestiging in Enschede en Leek. Heutinck is een kweker van circa 7.000 soorten vaste planten (productie 6 miljoen stuks, oppervlakte ca. 12 ha.) in diverse potmaten en verkoopt haar producten aan de groothandel, hoveniers en tuincentra. Er werken meer dan 100 personen, waaronder ook een grote groep mensen met een arbeidsbeperking. Peter en Hemmie geven hierbij ook aan: ”Deze mensen horen echt bij ons. Je ziet hoe men zich ontwikkelt en hoe de samenwerking is. Het doet gewoon veel met mensen, ook met ons. Natuurlijk is het wel eens lastig, maar we hebben bewust deze keuze gemaakt. Het past bij ons”.

Maatschappelijk betrokken
In alle vestigingen van Kwekerij Heutinck werken mensen met een arbeidsbeperking (SW – indicatie), maar is er ook ruimte voor statushouders. In Enschede heeft kwekerij Heutinck ook een samenwerking met Kwekerij Twenthe (medewerkers met een beperking) en werken de werknemers door elkaar.

Nieuwe ontwikkelingen
Vorig jaar is de nieuwe loods met kantoren en werkruimtes in gebruik genomen. Het bedrijf bezit 1 interne internetwinkel en belevert er daarnaast nog 2. Kwekerij Heutinck is een innovatief bedrijf wat voor het kweken, plannen en verkopen met eigen software werkt.

 

Foto en tekst: Gemeente Berkelland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven